A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Nem egészen két héten belül véget ér a lehetőség, hogy ingyen frissíts Windows 10-re a korábbi (jogtiszta) Windows-odról.

Érdekes utat járt be a Windows az elmúlt 1 évben, azóta lehet ugyanis hozzájutni ingyenesen a legújabb Windows-hoz azoknak, akik jogtisztán használták a Windows 7-es vagy 8-as rendszert.

Voltak, akik frissítettek, és szeretik, voltak akik frissítettek és rengeteg problémájuk lett, és voltak, akik inkább nem mertek frissíteni. Mi is többnyire azt javasoltuk, hogy ha jelenleg stabilan működik a gép, akkor kerüld el a frissítést, mert ami jó, azt ne rontsd el. De lassan az ingyenes frissítési lehetőségnek vége. Akkor most kell frissíteni vagy sem? Megnézzük.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Egy kis visszatekintés az elmúlt 1 évre

Az egész ott kezdődött, hogy arról szóltak a hírek, ingyenes lesz a Windows 10. Sokan kételkedtünk ebben, hiszen a Microsoft sosem volt híres az ingyenes szoftverekről, de annyira szerették volna, hogy a Windows 10 széles körben terjedjen el, hogy végül bevállalták, 1 évig ingyen frissíthet az, akinek Windows 7 vagy Windows 8 (8.1) fut a gépén. Akkoriban írtunk is a témában, itt elolvashatod. 

Aztán eljött a július 29, amikortól az ígéretek szerint ingyen lehetett frissíteni. Elsőre úgy tűnt, a Microsoft stratégiája bejött, az első 24 órában 14 millióan frissítettek az új rendszerre. Rögtön megjelentek a frissítési csomagok is, azóta pedig rengetek újabb frissítés érkezett a Windows 10-re. Akkori írásunkat itt olvashatod.

Akik nem frissítettek, azokat pedig idegesítette a Windows a folyamatosan felugráló ablakokkal, hogy valahogy rávegyen a frissítésre. Kis trükkel ki lehetett kapcsolni az idegesítő és erőszakos próbálkozásokat, erről itt írtunk.

Aztán jött a Microsoft újabb, még erőszakosabb próbálkozása, amikor képes volt felhasználói beavatkozás és kattintás nélkül is feltelepíteni az új rendszert a gépedre, ha akarod, ha nem. Itt az erről készült írás.

És írtunk még arról, hogy ha mégis feltelepült a gépedre a Windows 10, akkor ha szeretnél, visszatérhetsz a régi rendszeredhez is.

Voltak problémák, és még vannak is

Sok ügyfelünknek gyűlt meg a baja a 10-es Windows-zal, nem minden hardver kompatibilis vele, és hiába tűnt úgy elsőre, hogy minden jól fog működni, bizony sok zavar jelentkezett. Előfordul, hogy alvó módból nem tud visszatérni a gép, olyan is, hogy nincs kép a monitoron, de olyan is, hogy a billentyűzet nem működik, vagy csak néha. Ezeken túl a komolyabb tudású hangkártyák sem minden esetben tudták azt nyújtani, amit a korábbi rendszerekkel igen.

De hangsúlyozzuk, ezek néhány esetben fordultak elő, nem kell messzemenő következtetést levonni ezekből. Nem jelenti azt, hogy minden gépen rossz a Windows 10. Az arány valahol 20% körül van, és többnyire a régebbi (értsd 3-4 évnél idősebb) gépek esetén jelentkezik probléma nagyobb arányban. 

Miért érdemes mégis frissíteni?

A problémák ellenére érdemes megfontolni a frissítést, hiszen július 29-én lejár az 1 éves időszak, amíg ingyenes a váltás. Mivel a Windows 10 a Microsoft tervei szerint az utolsó Windows kiadás, innentől csak ez fog újabb és újabb frissítéseket kapni, nem lesz sosem teljesen új rendszer, így a Windows 10 egy nagyon sokáig (örökké?) támogatott rendszer lesz, míg a korábbi Windows 7/8/8.1 rendszerek támogatottsága előbb utóbb lejár, ahogyan néhány éve az XP-nél történt.

Ha szeretnéd elkerülni a frissítéssel esetleg felmerülő nehézségeket és problémákat, akkor fordulj szakemberhez, aki tud segíteni a frissítésben, és jó eséllyel megoldja a felmerülő nehézségeket. Mert a fent leírt Windows 10 frissítés utáni problémák egy része megoldható, és csak egy része olyan, ami összeegyeztethetetlen a Windows 10 rendszerrel, és muszáj visszatérni a régebbi Windowsra.

 

Jól gondold meg, akarsz-e frissíteni, de ha igen, akkor azt most kell megtenned. Ha nem vagy biztos magadban, akkor pedig fordulj szakemberhez és kérd a segítségét.

Címkék: windows szoftver tiszta szoftver windows 10

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr288890890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása