A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Gyakran előfordul a nyomtatóknál, hogy a kinyomtatott kép csíkos vagy foltos. Mutatjuk, hogy mi lehet az oka, és mit tehetsz.

Tintasugaras nyomtató esetén

Tintasugaras nyomtatónál leginkább az okozhatja a problémát, hogy ha keveset nyomtatsz, akkor a tinta apró kis részecskéi beleszáradnak a nyomtatófej fúvókáiba, így eldugítva azt, és megakadályozva, hogy a festék keresztül tudjon jutni a nyomtatófejen. Egy nyomtatófejen mindegyik színnek külön fúvókái vannak, és színenként is több fúvóka található, így előfordulhat, hogy csak némelyik szín nyomtatása hibás, míg a többi szín nyomata megfelelő.

Elsőként a nyomtatófej tisztíását kell megpróbálni. Ezt a funkciót a nyomtató segédprogramjában tudod elindítani. Általában két féle tisztítási mód is létezik, az egyik egy ún. általános tisztítás, a másik pedig egy fokozott tisztítás. A fejtisztításkor a nyomtató festéket használ el, a fokozott tisztításkor pedig kifejezetten sok festék fogyhat el. Ennek ellenére előfordul, hogy a nyomat még így sem lesz tökéletes, és többször is szükséges lehet a fejtisztítást elindítani. A fejtisztítás során használt festéket a nyomtató egy ún. elhasznált festék tartályba üríti.

Ha a "szoftveres" fejtisztítás nem oldja meg a problémát, akkor két lehetőséged marad. Elsősorban a HP és Canon nyomtatóira jellemzők (főként a kisebb modellekre), hogy a festékpatron és a nyomtatófej egyben van, tehát a festékpatron cseréjével együtt a nyomtatófejet is kicseréled, így ez megoldja a problémát.

Azoknál a nyomtatóknál viszont, amelyeknél a tintapatron és a nyomtatófej külön van, ott szerviz tud segíteni, ugyanis ilyen esetben ki kell szerelni a nyomtatófejet a nyomtatóból, és egy speciális oldatban ultrahangos tisztítással lehetséges a nyomtatófej tisztítása.

Lézer nyomtató esetén

A lézer nyomtatók alapvető különbsége a tintasugaras nyomtatókkal szemben, hogy nem folyékony festéket (tintát) használnak, hanem festékport. A festékpor aztán egy fényérzékeny hengeren keresztül jut el a beégető hengerre, ami magas hőmérsékleten (kb. 200 C) ráégeti a festékport a papírra (lézer nyomtatóknál ezért meleg a papír nyomtatás után).

A lézer nyomtatók esetén nem tintapatronnak, hanem tonernek nevezzük a kellékanyagot, ebben található a festékpor. Ha elfogy, ezt kell cserélni. Kétféle toner létezik, az egyik, amikor csak egy műanyag tartályt cserélsz, amiben festékpor található (ebben az esetben a fényérzékeny henger és a beégető henger is a nyomtató része), a másik az ún. kompakt toner, amikor a toner tartalmazza magát a fényérzékeny hengert is, nem csak a festékport. Vagyis ez esetben a toner cseréje a fényérzékeny henger cseréjével is jár.

A csíkos, foltos nyomatot két egység hibája okozhatja. Az egyik a fényérzékeny henger kopása, a másik pedig a fűtőhenger kopása. A fényérzékeny henger kopása esetén azoknál a nyomtatóknál, amelyek kompakt tonert használnak, elegendő a toner cseréje, azoknál a nyomtatóknál pedig, amelyeknél a toner csak egy festéktartály, ott külön cserélhető.

A beégető henger kopása esetén viszont mindenképp szervizhez kell fordulnod.

 

Te szoktál nyomtatni?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr2115180480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása