A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az informatika és a tech cégek egyre több területen fonódnak össze az autózással, nincs ez másként a közlekedéstechnika területén sem. Most a Google segít a közlekedési lámpákat összehangolni.

Modern technikával pontosabb a forgalom elemzése

Régen is mérték, mekkora a forgalom, forgalomszámlálást végeztek és végeznek időről-időre. Ezekből az adatokból tudják, hogy egy adott időszakban egy kereszteződésben merről várható nagyobb forgalom, ami segít a lámpák megfelelő időzítésében. Így alakítják ki a zöldhullámokat is, de mivel minden kereszteződés kapcsolatban áll egy másik kereszteződéssel, így igen komplex feladat egy minden irányból optimális lámparendet kialakítani.

A Google viszont minden emberi mérésnél pontosabban tudja monitorozni a közlekedőket (az autókban használt GPS-ek, a Google Maps és a Waze alkalmazások, valamint akár a járókelőknél lévő telefonok pozíciója alapján). Az így összegyűjtött adatokból aztán minden korábban elképzelhetőnél pontosabban tudja szoftverek segítségével lemodellezni, hogy összességében milyen lámpaváltási periódusok lennének célravezetőbbek, melyek segítségével csökkenne a városi dugó mértéke, ezzel együtt a károsanyag kibocsátás is.

Ez nem holmi puszta elmélet, hanem olyannyira működik a gyakorlatban is, hogy Budapesten a helyi közút üzemeltetőjével, valamint a BKK-val együttműködve már meg is kezdték néhány csomópont közlekedési lámpáinak finomhangolását.

Korábban is volt már együttműködés

A BKK és a Google között egyébként nem ez az első együttműködés, ugyanis a BKK közeledési információ már régóta megjelennek a Google tulajdonában lévő Waze navigációs adatai között, de  a BKK Futár adatait is feldolgozza a Google. Így például a menetrend szerinti közlekedési információkat kiegészítik a Waze-ben a valós közlekedési helyzetek alapján várható tényleges érkezési időpontokkal, így sokkal pontosabban megtudható, hogy egy-egy járat mikor érkezik egy adott buszmegállóba.

 

Gondoltad volna, hogy a közlekedésszervezésbe is ilyen mélyen belefolyik a Google?

Címkék: google

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr2718233299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása