A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Teljesen természetessé vált a mobilinternet használata. Fel sem tűnik, hogy a telefonunkon hány olyan funkciót használunk, amihez nélkülözhetetlen a mobilinternet. Autózáskor például rendszerint használnak az emberek különféle navigációs appokat, legyen az az Apple Térkép, a Google Maps vagy a Waze.

Ezek közös tulajdonsága, hogy mindegyik internet alapú, vagyis folyamatos online kapcsolatra van szükségük. De mi van, ha nincs mobilnet? Vagy ha olyan országba utazunk, ahol nem megoldható, vagy irreálisan drága az adatroaming?

Minek egyáltalán internet a navigációhoz?

Alapvetően a navigációhoz nem lenne szükséges az internet. A navigációs rendszer tulajdonképpen egy GPS vevő antennából áll, egy térképből és egy szoftverből. Az antenna a műholdakra kapcsolódva meghatározza a jelenlegi pozíciónk koordinátáit, ezt a pozíciót megjeleníti egy térképen, a szoftver pedig elvégzi - a beállításoknak megfelelően - a pozíciónk és a célállomás közti útvonal megtervezését. A többi már csak apróság, hogy folyamatosan frissítse a pozíciónkat, jelezze, hogy merre szükséges kanyarodni, stb. Ezek tökéletesen működnek internet nélkül is.

Internetre az extra funkciók miatt van szükség. A navigációs szoftverekkel szemben is megjelentek a magasabb elvárások: valós idejű forgalmi adatok, dugó elkerülés, balesetre való figyelmeztetés, rendőrségi ellenőrzésre való figyelmeztetés, stb. Ezek alapvetően úgy működnek, hogy a felhasználók készülékeiről összegyűjtött (vagy felhasználó által beküldött) adatokat dolgozza fel a rendszert, és gyúrja őket egy adatbázisba, amit aztán a többi felhasználó megkap.

Példa: ha sok autó (pontosabban sok felhasználó) halad egy adott útszakaszon lassú tempóval, és torlódás alakul ki (tehát egységi útszakaszon sok olyan készülék van, amely lassan halad), akkor a rendszer tudja, hogy ott dugó van. A sor hosszából és a haladás sebességéből azt is tudja, hogy ez a torlódás milyen mértékű. Azt is tudja, hogy a torlódás hol kezdődik és meddig tart, és ki tudja számolni, hogy egy-egy felhasználó mennyi idő alatt teszi meg ezt az útszakaszt, vagyis tudja, érdemes lenne-e elkerülni az útszakaszt vagy sem. Ehhez viszont az összes készüléknek kapcsolatban kell lenni egy szerverrel, ami közvetíti az adatokat.

Mivel ezek a navigációs rendszerek úgy lettek kifejlesztve, hogy élő internet kapcsolatra szükségük van, így a térképek sincsenek előre letöltve a telefonra, hanem amerre járunk, az ahhoz szükséges térképeket online frissíti a szoftver. Így a készülékeken nincs tárolva felesleges, nem használt térkép, csak mindig az, ami épp szükséges.

Akkor hogyan lehet használni, ha nincs internet?

Léteznek a hagyományos GPS-ek, amelyek offline működnek. Ugyan nincsenek meg ezek az extra funkciók, mint például a valós forgalmi infók, baleset infók, stb, ám mobilinternet nélkül is tökéletesek arra, amire alapvetően lettek a navigációs berendezések kitalálva.

Egy ilyen offline navigációs szoftvernél viszont fontos, hogy előre tudni kell, mely térképekre lesz szükség, és azokat indulás előtt, WiFi-n keresztül (vagy egyéb módon) le kell tölteni. Ezek között is megtalálhatók ingyenesek, vagy fizetős appok is, itt mindenki kedvére válogathat a lehetőségek között.

Vannak ún. hibrid megoldások is. A Google Maps például alapvetően online működésre van kitalálva, ám mégis van lehetőség arra, hogy térkép részeket letöltsünk, így az előre letöltött területeken internet kapcsolat nélkül is elnavigál a Google Maps.

Szintén kitűnő, ingyenes és jól működő megoldást nyújt a maps.me is. Ez egy androidos és iOS-es készülékekre is letölthető ingyenes navigációs app, amiben országonként előre letölthetjük a térképeket. Így utazás előtt az érintett országok térképeit letöltve offline tudunk közlekedni.

Utazás előtt érdemes itthon kipróbálni

De dönts bármelyik megoldás mellett is, mindenképp javasoljuk, hogy indulás előtt még itthon próbáld ki a kiszemelt navigációs megoldást, hogy megfelelően működik-e. Így elkerülhető, hogy utazás közben kelljen az embernek bosszankodni, ha valami nem működne.

 

Szerezz be offline navigációs megoldást is, ne csak a mobilinternetre hagyatkozz!

Címkék: gps offline gps

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr8817907403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása