A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az előző két levelünkben a Revolut rendszerét mutattuk be Neked. Azért ezzel kezdtük, mert az ő szolgáltatásuk talán a legátfogóbb, leginkább szerteágazó. Ha nem olvastad azokat, akkor az első részt itt, a másodikat pedig itt olvashatod el.

Most mutatunk 2 másik pénzügyi tech céget, amik másra jók, mint a Revolut.

Curve

A Curve (ejtsd: körv) egy olyan szolgáltatást nyújt a felhasználóinak, amely segít "elrejteni" a bankkártyádat azok elől, ahol fizetsz. Fontos, hogy a Curve nem egy bank! Itt nincs bankszámlád sem virtuálisan, sem fizikailag, nem tárolsz és nem is tárolhatsz pénzt. Mivel nincs bankszámlád, így nincs lehetőséged arra sem, hogy a különböző devizájú számláid között pénzt válts.

A Curve-től rendelhetsz egy bankkártyát, ami ingyenes. Ezt a kártyát beállíthatod a telefonod mobilfizetési rendszerébe (Google Pay, Apple Pay), így a telefonoddal/okosóráddal érintéssel is tudsz fizetni a Curve-ös kártyádról.

De hogy fizetsz, ha nincs is bankszámlád, nincs is rajta pénz? A Curve egyik jelmondata, hogy "Egy kártya mind felett", ami nagyon találó megfogalmazás. Van ugyanis egy fő kártyád, maga az a kártya, amit a Curve ad Neked. Ezt nevezhetjük egy gyűjtőkártyának is. A Curve appban ugyanis feltöltheted az összes bankkártyádat, melyek adatait a Curve biztonságosan tárolja és kezeli. Miután feltöltötted a kártyákat, kiválaszthatod, hogy épp melyik kártyát szeretnéd használni. Értsd: mindig a Curve-ös kártyádat használod fizetéskor, de a mobilappban határozod meg, hogy ténylegesen melyik mögöttes kártyát terhelje a rendszer.

Előnye, hogy a tényleges bankkártyád adatait soha nem adod ki, azok csak nálad, illetve a Curve-nél vannak tárolva. Nem kell magaddal vinni 2-3-4 bankkártyát, csak ezt az egyet. Bármikor letilthatod a mobilalkalmazásból. Ha olyan kártyád van, ami nem kompatibilis a Google Pay vagy Apple Pay rendszerével, ezen keresztül azt is tudod használni. Ráadásul a vásárlásaid után 1% pénzvisszatérítést kaphatsz.

Utazáskor is nagyon jól jöhet a Curve, ugyanis középárfolyamhoz közeli áron váltja át a költéseidet, valós időben. Fontos különbség, hogy míg a Revolutnál előre kell feltöltened pénzt a Revolut-os számládra, addig a Curve-nél a valódi bankszámládon kell legyen pénz, a Curve csak közvetít és remek árfolyamon azonnal átváltja a devizát. Ez az árfolyam lényegesen jobb, mint a bankok által meghatározott árfolyam.

A költéseidet is egy felületen láthatod, függetlenül attól, hogy épp melyik mögöttes kártyáddal fizettél. Fontos könnyítés, hogy 14 napig utólag is lehetőséged van megváltoztatni, hogy melyik kártyádról szerettél volna fizetni.

A költéseid mellé lefotózhatsz blokkot, írhatsz jegyzetet, így bármikor könnyedén áttekintheted a kiadásaidat.

(Transfer)Wise

A Wise (korábbi néven TransferWise) egy olyan szolgáltatás, ami a nemzetközi átutalásokra lett kitalálva. A működési elv lényegét mi sem mutathatja jobban, mint maga az ötlet megszületése: két észt állampolgár Angliában dolgozott, ahol egyikőjük fontban, másik euróban kapta a fizetését. A megkeresett pénz egy részét haza utalták, de megkeserítette az életüket a nemzetközi utalások okozta költségek, valamint a devizaváltással járó árfolyamveszteség. Aki fontban kapta a fizetését, neki euróra lett volna szüksége, hogy fizethesse a hitelének törlesztőjét, így megkérte a barátját (akinek eurója volt), hogy ne kelljen átváltani a pénzét, legyen szíves és utalja el a saját euróját az ő számlájára, a szívességért cserébe pedig utal neki angol fontot, hiszen a másik félnek pont erre volt szüksége a megélhetés miatt. Így rájöttek, hogy ahelyett, hogy mindkét fél átváltotta volna a pénzét a kívánt pénznemre egy banknál vagy pénzváltónál, egyszerűen kihagyva ezeket a közvetítőket, elrendezték egymás között.

A Wise lényege épp ez: nemzetközi devizákban nyithatsz náluk számlát, és ha külföldön kapsz fizetést, azt válthatod át másik devizára, rendkívül jó kondíciók mellett. Hasznos azoknak is, akik sokat vannak külföldön, sokszor költenek más devizában pénzt, gyakran vásárolnak külföldi online webshopokból.

Mitől olcsóbb egy nemzetközi utalás a Wise-zal?

A Wise-nál a nemzetközi utalás gyakorlatilag nem is nemzetközi. A Wise összegyűjti a felhasználók utalási igényeit, és optimalizáltan teljesíti azokat. Ha például Te Németországba utalnál pénzt, akkor az utalásod ténylegesen nem is hagyja el az országot, csak a Wise magyarországi központjáig fut be. Ha valaki Németországból küldene pénzt Magyarországra, akkor szintén országon belül marad a pénz. Ezeket virtuálisan "összevezeti" a Wise, és a Németországból ide indított pénzből teljesíti Németországon belülre azt az utalást, amit Te indítottál oda, vagyis a címzett megkapja az általad indított pénzt, de valójában azt a pénzt kapja meg, amit onnan küldött volna valaki hazánkba. Mindeközben a Wise a másik utalást is teljesíti, vagyis a Te (akár) forintban indított utalásodból teljesíti Magyarországon a német fél utalási szándékát. Természetesen ahhoz, hogy ez működhessen, szükséges egy időablak, amin belül a befutó utalási igényeket a rendszer le tudja kezelni, és össze tudja vezetni, azért az utalás ideje 1-2 nap.

Mindenki a pénzénél van, de kikerülik a felesleges pénzmozgásokat, így lényegesen jobb kondíciókkal tudja nyújtani a szolgáltatását.

 

Most, hogy megismertél néhány fintech szolgáltatást, gondold át, hogy a saját pénzügyi szokásaidhoz melyiket, hogyan tudnád úgy használni, hogy azzal spórolhass. 

Címkék: wise curve fintech transferwise

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr3117901957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása