A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A nyomtatás sok esetben nem egy olcsó mulatság, a legtöbb nyomtatóhoz a gyári festékpatron sokba kerül, ráadásul az elmúlt időszakban még drágábbak lettek.

Van azonban menekülőút, mutatjuk!

A nyomtatási tulajdonságoknál érdemes szétnézni

A nyomtatáskor beállíthatók a nyomtatási tulajdonságok: a nyomtatási minőség, színes, fekete-fehér vagy szürkeárnyalatos legyen a kép, egy vagy két oldalas legyen a nyomat, stb.

Egy kis odafigyeléssel, a megfelelő beállítást választva itt jelentős megtakarítást lehet elérni, ugyanis - amennyiben a nyomtató tudja - a kétoldalas nyomtatásnál rögtön feleződik az elhasznált papír mennyisége. A nyomtatási minőségen is sok múlik, egy egyszerű szöveges dokumentumot felesleges magas felbontással nyomtatni, és sok esetben a színes nyomtatás sem indokolt, elég a szürkeárnyalatos vagy a fekete-fehér. Ezek a beállítások jelentősen befolyásolják az egy-egy nyomtatáshoz felhasznált festék mennyiségét, és a legegyszerűbb spórolási lehetőség az, ha ugyanannyi nyomtatási mennyiséghez kevesebb festéket használunk. A patron/toner persze így is kifogy, csak később.

A vásárláskor is sokat spórolhatsz

Természetesen a tintapatronokat vagy tonereket így is cserélni szükséges, de később. Ha pedig csere, akkor felvetődik a kérdés, hogy milyen kellékanyagot vásárolj?

Elérhetők ugye a gyári festékek, de értelemszerűen ez a legdrágább megoldás - igaz, jobb minőségű kellékanyagot nem kaphatsz ennél. De itt is érdemes nyitott szemmel járni, ugyanis a gyári tintapatronokból is létezik többféle kiszerelés. Az XL vagy XXL jelölésűek több festéket tartalmaznak az alap csomaghoz képest, természetesen magasabb áron, ám milliliterre vetítve kedvezőbb az ár. Ezen kívül sok színes nyomtatóhoz létezik ún. multipack, amikor is a teljes patron szett van összecsomagolva, jelentősen kedvezőbb áron, mintha egyenként vásárolnád meg azokat. Ennek persze csak akkor van értelme, ha nagyjából együtt fogynak a különböző színek. A külső tintatartályos nyomtatók esetében pedig annyira olcsó a gyári festék, hogy nem is kell más megoldásban gondolkodni.

Aztán léteznek az utántöltött festékek is. Ez a gyárihoz képest filléres megoldás, ám a minősége is sok esetben silány. Az utántöltés úgy működik, hogy megfogják a kiürült festéktartályt, és egyszerűen feltöltik a tartályt tintával. Azonban manapság szinte az összes tintapatron/toner tartalmaz egy chipet, amivel kommunikál a nyomtatóval. Tegyük fel, egy tintapatron kapacitása 300 oldal. Ha beteszed a patront, akkor minden nyomtatást számol, és ha eléri a 300-at a nyomtatási oldalszám, akkor a nyomtató letilt, mert úgy fogja érzékelni, hogy a patron kiürült. Hiába tölteted fel a festékpatron tartályát, a chip miatt a nyomtató továbbra is azt fogja érzékelni, hogy a patron üres. Ha a 300-ra beállított chip-es patron már 250 oldalnál kifogy, akkor a feltöltött patron 50 oldalt fog még nyomtatni. Persze erre is van megoldás, ugyanis chip-ből is van utángyártott, és ha a chipet is átszerelik töltéskor, akkor ez a probléma is kijátszható.

Tonerek esetében még rosszabb a helyzet, ugyanis a toner testben vannak hengerek, fogaskerekek, amik kopnak. Újratöltés esetén ezeket általában nem cserélik, csak tonerport töltenek bele, esetleg a chipet cserélik. A hengerek viszont ha elkopnak, akkor a festékpor kifolyhat, a nyomat csíkos, foltos lehet, sőt, még a nyomtatás is hangosabb, zajosabb lehet.

Nyíregyházán is volt olyan cég, amelyik utántöltéssel foglalkozott, de épp az említett problémák miatt bezárt.

Van egy arany-középút

De van egy jó hírünk, ugyanis létezik egy ideális kompromisszum, egy köztes megoldás. Ez pedig az utángyártott festékanyag. Ez ötvözi a fenti két megoldást, ugyanis nem egy kisipari megoldás, hanem a gyárihoz hasonlóan egy gyártósoron készül, ám  lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá. Itt nincsenek elhasznált alkatrészek, megkopott görgők. Az utángyártott kellékanyag pontosan ugyanolyan új, mint egy gyári, csak olcsóbb.

Fontos, hogy a legtöbb utángyártott festékre garanciát is vállalnak, ha gyártási hibából adódóan csíkos, foltos a nyomat, akkor a hibás nyomattal együtt kell visszahozni a boltba, és cseréljük.

Az utángyártott festékek ára a gyárihoz képest kb. 25-30%-os áron kapható, ami azért szemmel látható különbség.

 

Kis odafigyeléssel, és jó választással sokat spórolhatsz a nyomtatási költségeken.

Címkék: nyomtatás nyomtató patron

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr7917826087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása