A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Többször volt már szó arról, hogy egységesítené az EU a telefonoknál (és egyéb hordozható, tölthető eszközöknél) a töltőcsatlakozókat. Részleges sikert már elértek, de a valódi kompatibilitás még hátra van.

Az Apple nem enged

Valljuk be, az Apple nem a kompromisszumkészségről híres. A maguk útját járják, és még akkor is makacsul ragaszkodnak dolgokhoz, amikor már rég felesleges. Sőt, talán épp azért. Olyanok, mint egy dacos gyerek.

Az USB-C széleskörű alkalmazását az Apple kezdte a MacBook-jain, 4-5 évvel ezelőtt.  Olyannyira bekezdett, hogy mit sem törődve a többi, még igen gyakran használt csatlakozó szabványokkal, minden mást kiszedett a laptopjaiból, és csak USB-c volt rajtuk. Nem volt (és azóta sincs) sem HDMI, sem hagyományos USB, sem töltőcsatlakozó. Persze tény, hogy - átalakító segítségével - az USB-C mindenre alkalmas. Adatátvitelre, kép átvitelre, töltésre, hagyományos USB csatlakozásra, mindenre. A többi gyártó évekkel később kezdte el egyáltalán bevetni az USB-C-t, és a mai napig nem jellemző, hogy csak ilyen csatlakozó legyen egy gépen, ez inkább csak kiegészítés a megszokottak mellett.

Ám hiába lépett ilyen korán az USB-C csatlakozó útjára az Apple, a telefonjainál és táblagépeinél ragaszkodott a megszokott Lightning típushoz. Volt ám (és még van is) kavar rendesen, hiszen a Lightning csatlakozóval ellátott kábel másik vége egy hagyományos USB csatlakozó, pont olyan, mint egy pendrive csatlakozója. Igen ám, de ezt a csatlakozót az Apple saját laptopjaiba nem lehet bedugni, hisz azokon csak USB-C van.

Igen, tényleg elképesztő. Az a gyártó, aki a világon a leginkább ügyel a kompatibilitásra (elsősorban szoftveres fronton), megengedi magának azt, hogy a legalább fél milliós laptopját ne lehessen összecsatlakoztatni az akár fél milliós telefonjával. Oké, a gyors töltés miatt létezik olyan Lightning kábel is, amelyiknek a másik vége nem a hagyományos USB, hanem már az USB-C (a gyors töltőfejeken ugyanis ilyen a csatlakozó), vagyis ezzel összeköthető a laptop és a telefon. De ez a kábel meg nem kompatibilis a régi fali töltőfejjel. Vagy az autóban található USB porttal. Tehát kell mindkét féle Lightning kábel, ha teljeskörűen akarod használni az eszközeidet.

És azt hiszed itt vége? Nem. Az Apple ugyanis néhány iPad modell esetében "megtört", és lecserélte a Lightning csatlakozót USB-C-re, vagyis ezeknél a gépeknél olyan kábelre van szükséged, aminek mindkét vége USB-C. Tehát nem tudod az iPhone-t és az iPad-et ugyanazzal a kábellel tölteni. De ez nem minden iPad modellre igaz, némelyiknél megmaradt a korábbi Lightning.

Szóval kell USB-C -s töltőfej, sima USB-s töltőfej, sima USB-s Lightning kábel, USB-C - Lightning kábel, és persze egy USB-C - USB-C kábel is, hogy minden eshetőségre felkészülj.

A többi gyártó már régen lépett

Ehhez képest a legtöbb egyéb gyártó már rég egységesen az USB-C -t részesíti előnyben, és ezzel tölthető szinte az összes androidos telefon. Mindegy, hogy Samsung, Huawei, vagy Xiaomi.

Jól látszik, mennyivel bonyolultabb az egyik megoldás, mint a másik, ha csak megnézzük, melyik elmagyarázáshoz hány sort kellett leírnunk.

Az EU-nak elege lett

Az EU is megelégelte ezt, és ugyan sok éve már, hogy próbálja irányelvekkel terelni a gyártókat az egységesítés felé (ami jól is sikerült, hiszen a korábbi 20-30 féle csatlakozó helyett már csak 3 van elterjedve), még mindig láthatóan bonyolult tud lenni az eszközök töltése.

Ráadásul nem csak a kényelmünkről van szó, hanem az emberek pénztárcájáról is, hiszen minél több szabvány van a piacon, annál több eszközt, kábelt, töltőt kell megvásárolni, ami becslések szerint kb. 2,4 milliárd euró évente (vagyis kb. 8-900 milliárd forint). És persze az ezzel járó szemét, és környezetkárosítás sem mellékes.

Az unió célja egyértelmű, minden olyan eszközt, ami tölthető belső akkuval rendelkezik USB-C porttal kell ellátni, így a jövőben ugyanazzal a töltővel lehetne tölteni minden ilyen készüléket.

Ha sikerül az unióban jogszabályt hozni erről, akkor 2-3 éven belül kötelezhetik a gyártókat arra, hogy csak az új szabályoknak megfelelő eszközöket hozhassanak forgalomba az EU területén.

Kivéve persze az Apple-t, aki addigra valószínűleg semmilyen csatlakozót nem fog a készülékeire tenni.

Címkék: töltő lightning usb-c

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr3716706338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása