A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A héten ismét megjelentek zsarolók, és átveréssel próbálnak pénzt kicsalni a gyanútlan felhasználókból.

Mutatjuk, hogyan csinálják, Te ne dőlj be nekik véletlenül sem!

Egy emaillel kezdődik

A módszerre sajnos már mondhatjuk, hogy a megszokott, vagyis kapsz egy emailt (jelen esetben a feladó a Te saját email címed), a tárgyban pedig azzal rémísztgetnek, hogy hackerek hozzáfértek a fiókodhoz, és azonnal ellenőrizd az adataidat.

Ki az, aki zsigerből figyelmen kívül hagyna egy ilyen levelet, és nem gondolna arra, hogy mi van, ha tényleg baj van?

A levelet a szöveg szerint egy hivatásos programozó írta, aki hobbiból gépeket tör fel, és tájékoztat arról, hogy hozzáfér a gépedhez, lát mindent, hogy miket nézegettél az interneten, felvétele van rólad a webkamerádon keresztül, stb.

Majd elmondja, hogy megszerezte a teljes névjegyzékedet és közösségi oldalas kontakt listádat is, így persze bármelyik ismerősödnek (mindnek) el tudja küldeni a számodra kínos adatokat, kamera felvételeket.

Aztán persze jön a megoldás, utalj egy kis pénzt (jelen esetben 1350 amerikai dollárt) egy anoním bitcoin számlára, és ő cserkész becsszó ígéri, hogy azonnal letöröl minden olyan tartalmat, amivel most épp zsarolni próbál, és soha többé nem fog  keresni Téged. Természetesen lenyomozhatatlan (ami egyébként nagyjából tényleg így van), és felszólít, hogy ne is próbálj meg a rendőrséghez fordulni, feljelenteni őt, vagy publikálni a levelét.

Oké, de mit tegyél?

Egyrészt a legfontosabb, hogy semmiképp se fizess. Ez egy oltári kamu, semmi nem igaz abból, amit leír. Másrészt ha netán még igaz is lenne, mi a garancia arra, hogy ha fizet bárki, akkor tényleg törli, és nem újra zsarolni?

Szóval ne fizess, semmiképpen se.

A másik, hogy töröld a levelet és ne foglalkozz vele, nem fog történni semmi.

Végül biztos, ami biztos alapon érdemes megváltoztatni az email fiókod jelszavát, az ördög sosem alszik alapon. Valójában ez se volna indokolt, de ha biztosra akarsz menni, akkor ezt megteheted, ebből nem lehet baj.

 

Ha kapsz ilyen levelet, ne ilyedj meg, nincs valódi veszély.

Címkék: zsaroló email

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr6716526346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása