A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Igen, Elon Musk tényleg az agyunkban akar turkálni, és ebben semmi túlzás nincs. Mutatjuk, mit talált ki, amiből már tesztpéldányok is léteznek.

Ki az az Elon Musk?

Ha nem volna ismerős, akkor érdemes tudni, ő az őrült zseni klasszikus iskolapéldája. Zseniális ötletei vannak, már 12 évesen játékprogramot készített, amit el is tudott adni. 24 éves korában (1995-ben) alapított egy internetes vállalatot, amit alig 4 évvel később 341 millió dollárért adott el.

Ebből a pénzből megalakította a PayPal-t, ami a mai napig a világ egyik legjelentősebb online pénzforgalomra kitalált vállalkozása. Ezt alig 3 év után felvásárolta az Ebay, potom 1,5 milliárd dollárért.

Musk "agymenése", hogy ő a Marson akar meghalni, és szerinte fenntarthatatlanul drága az űrutazás, a különféle műholdak kilövése, stb, ezért megalapította a SpaceX-et, mondván, majd ő megoldja, hogy elérhető áron lehessen az űrbe utazni, akár a Marsra is. Egész jó úton halad, elég látványos, amikor egy űrrakéta nem a földbe csapódik, hanem visszaereszkedik a földre.

És persze az egyik legismertebb "projektje" a Tesla, amivel elektromos autózást forradalmasította. Ezen is lehetne sokat vitázni, hogy mennyire jó vagy sem, de két dolog tény: egyrészt az autózás teljes iparágára nagy hatással volt (van), másrészt ugyan a piaci folyamatok egyáltalán nem indokolják, mégis a tőzsdei eredmények alapján a világ legértékesebb autógyártója lett. Konkrétan többet ér a Tesla, mint a Volkswagen, a BMW és Mercedes együttvéve.

Mindemellett egy őrült, hisz amikor a Tesla részvények árfolyama hirtelen megugrott (aminek örülnie kellene), akkor kiírta a Twitterre, hogy szerinte túl van árazva, és ennyit nem ér. Rögtön bukott (virtuálisan) néhány milliárd dollárt. Ugyanígy őrültség, hogy elad minden vagyonát és ingatlanját, majd bérleményben fog élni, mert szerinte felesleges birtokolni földi javakat, ő a Marsara készül. Ráadásul a gyermekének ezt a nevet adta: X Æ A-12. Nem vicc, tényleg így hívják a gyerekét. Őrült fazon.

Ennek az őrült fazonnak van egy új ötlete, ami egyszerre elbűvölő, és rémisztő. Őt ismerve pedig főleg.

Jön a Neuralink

Musk kitalálta, hogy egy olyan kis eszközt épít majd az emberek fejébe, ami közvetlenül az agyhoz kapcsolódik, és ennek segítségével különféle eszközöket vezérelhetünk majd pusztán azzal, hogy rágondolunk. Tiszta sci-fi, pedig konkrétan létező, legyártott tesztpéldányok is léteznek már a kütyüből.

A tesztpéldányok működését kisérleti sertéseken mutatták be. Ezzel bizonyították, hogy a beépített eszköz semmilyen károsodást nem okoz a "páciens" agyában, még annak eltávolítását követően sem.

A készülék úgy működik, hogy a koponyán egy apró nyílást vágnak, és a bőr alá építik be az eszközt, ami a hajszál vastagságának egytizedével megegyező kis érintkezők segítségével kapcsolódik az agyhoz. Persze a sebészeti eljáráshoz kifejlesztettek egy sebészrobotot is, így nem kell kórházba menni és műtéttel bajlódni.

Mire jó ez a Neuralink?

Mindamellett, hogy rémisztő, hogy egy kütyüt építene bárki a koponyánkba, ami közvetlenül az agyunkra kapcsolódik, számos olyan lehetőséget is magával hozhat ez a terület, ami eddig elképzelhetetlen volt.

Részint az orvostudomány számára jelenthet elképesztő áttörést, azon belül is főként a pszichiátria, pszichológia területén, hiszen minden eddiginél pontosabban lehet ennek segítségével érzékelni a páciensek hangulatváltozásait, összekötni, hogy milyen külső ingerre hogyan reagál valaki. És akár befolyásolni is lehetne a negatív reakciókat, pl. megelőzve depressziót, vagy szorongást.

Musk szerint persze pusztán a gondolatunkkal odahívhatjuk majd magunkhoz - az egyébként önvezető - Teslánkat, de a művégtaggal rendelkezők is örülhetnének egy ilyen eszköznek, hiszen megfelelő művégtagot gondolatokkal lehetne vezérelni, pont úgy, ahogyan minden egészséges ember teszi a saját végtagjaival.

Szintén a sci-fi kategória, hogy videójátékokat irányítsunk közvetlenül az agyunkkal, vagy egyszer csak az a zene szólaljon meg valamelyik okos kütyünkön, amire épp gondolunk, ahogy az is, hogy emlékeket képesek legyünk elmenteni egy adattárolóra, majd onnan visszajátszani. Belegondolni is rossz, mi lesz/lehet ennek a vége.

 

Mindamellett, hogy tényleg fantasztikus lehetőségek lehetnek egy ilyen újításban, borzasztóan veszélyes is lehet, ha gépek képesek befolyásolni közvetlenül az agyunkat, gondolatainkat, érzéseinket.

 

Te hallottál már a Neuralinkről?

Címkék: elon musk neuralink

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr3216189112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása