A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Egy hete írtunk a Facebook profil letiltási sztoriról, ami időközben véget ért, sőt. Közben kiderültek az okok, és megoldás is született.

Miért tiltott profilokat a Facebook?

A Facebook indoklása szerint azokat a profilokat tiltották, amelyek olyan posztokat osztottak meg, melyek nem feleltek meg a közösségi irányelveknek. Magyarra fordítva, ha valaki olyan tartalmat oszt meg, amely nem felel meg a Facebook szabályzatának, az hasonló szankcióra számíthat a jövőben is.

Igen ám, de mi számít a közösségi irányelv megsértésének? Egyrészt a Facebook szabályzatban le van írva, ezt bárki elolvashatja, de alapvetően erőszakos cselekményekre, bűncselekményre nem buzdíthat senki senkit, tiszteletben kell tartani a szerzői jogokat, vallási dolgokat, személyiségi jogokat, nem lehet meztelen vagy pornográf tartalmat közzétenni, és fontos a hitelesség is, magyarán az álhíreket, kamuhíreket is tűzzel-vassal írtja a Facebook.

És talán itt el is érkeztünk a kulcs kérdéshez, ugyanis az esetek zömében az álhírek megosztása jelenti a problémát, hiszen a többi alapelvet azért viszonylag egyszerű betartani (igaz, az álhírek megosztását se bonyolult, mégis ez sokaknál gondot okoz).

Miért osztják meg az emberek az álhíreket?

Egyszerűen azért, mert vagy annyira hihetőre van megfogalmazva egy cikk, hogy már-már hihető, mégis nagy szenzáció, ezért megosztják, hogy minél több emberhez eljusson a cikk.

A másik tipikus ok, hogy el sem olvassák a cikket, csak a címét, ami alapján feltételeznek mögötte egy nagy szenzációt, és már osztják is.

A harmadik ok pedig az, amikor jószándékból osztanak meg egy kamucikket, felhívva az ismerősök figyelmét arra, hogy ez egy orbitális kamu, és ne dőljenek be neki.

De akkor miért tiltott a Facebook?

A Facebook robotjai vizsgálják időről-időre a fióktevékenységeket, és ahol problémát találnak, ott közbeavatkoznak. Persze az első "hibát" nem jutalmazzák egyből tiltással, de ha rendszeresen előfordul, hogy valaki nem tartja be a szabályokat, akkor akár fióktiltás is lehet a büntetés.

Most viszont túl érzékenyre volt állítva ez a robot, és azokat a fiókokat is büntette, amelyek a harmadik okból osztottak meg álhíreket, vagyis épp jószándékból osztottak meg egy kamuhírt, nem pedig annak népszerűsítése miatt.

Mi történt a letiltott fiókokkal?

Mivel egy tömeges esetről volt szó, a Facebook természetesen kivizsgálta az ügyet, és a felülvizsgálat során feltárt okok miatt a letiltott fiókok nagy részét azonnali hatállyal visszaállította. A tiltás feloldása mindössze azoknál a fiókoknál történt meg, amelyeket a Facebook úgy ítélt meg, hogy tévesen kerültek letiltásra.

 

Reméljük tanul a Facebook a hibából, de fontos a közösségi tér tisztán tartása is.

Címkék: facebook közösségi oldal

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr9714918416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása