A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Minél több okos eszköz, minél több kütyü, ami internetre van kötve, annál több a kockázat, hogy valamelyikhez illetéktelen kezek férnek hozzá. Persze ez nem teljesen alaptalan, de érdemes pár dolgot tisztába tenni.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Tényleg nagy a veszély?

Az első lépés ez. Tegyük fel a kérdést őszintén: mégis kinek állna érdekében feltörni a rendszereidet? Ha egy magánlakás eszközeiről van szó, akkor valószínűleg senkinek. Más kérdés persze, ha mondjuk egy ismert személy vagy, egy népszerű vállalkozás, vagy egyéb ismert intézmény. Természetesen ők "érdekesebbek" a hekkerek számára.

Megítélésünk szerint az egyszerű, hétköznapi emberek (és ezt nem negatív értelemben gondoljuk) csak a "próbálkozóknak" esnek áldozatul, esetleg egy lelkes szomszéd srác gyakorlásainak, és valódi, komoly veszély nem kopogtat az ajtón.

Mennyire kell védekezni?

Értelemszerűen minél nagyobb kockázatnak vannak kitéve a rendszereid, annál jobban. A nagyvállalatok dollármilliókat is hajlandóak elkölteni a biztonságuk fokozására, hiszen elég nagy esély van rá, hogy illetéktelen behatolás történjen, ráadásul nagy károkat tudnak okozni azzal, ha jogtalanul jutnak hozzá féltett adatokhoz.

Ha viszont a második kategóriába tartozol, akkor bőven elegendő lehet néhány minimálisan elvárható intézkedés, és a nem profi hekkereket máris kizártad.

És íme a Szent Grál

Változtasd meg a gyári alapértelmezett jelszavakat a kütyüiden. Ennyi az egész. Minden ilyen eszköz rendelkezik egy olyan felülettel, ahol az eszközt be lehet állítani, személyre szabni, stb. Ilyen egy router, egy kamera rögzítő, nyomtató, egy okosház különböző eszközei (pl. okostermosztát, stb). Ezek a felületek jelszó beírása után érhetők el, így védi a gyártó, hogy illetéktelen ne férhessen hozzá a rendszeredhez.

Viszont ezek az e jelszavak alap helyzetben általában azonosak (pl. admin a felhasználói név, és admin a jelszó). Ezek a gyári jelszavak egyszerűen Google-ben lekereshetők. Ha ezeket változatlanul hagyod, akkor bárki, aki hozzáfér az eszközeidhez, be tud jelentkezni a kezelőfelületére, és bármilyen beállítást meg tud változtatni rajta. Akár Téged is ki tud tiltani a saját rendszeredből.

Ezért fontos, hogy ezt a minimálisan elvárható lépést ne felejtsd ki, és változtasd meg a gyári jelszavakat. Ez kb. olyan, mint a számzáras lakat vagy bőrönd. Azon is az első lépés, hogy kódot cserélsz a gyári 000-ról valami másra.

 

Ne hagyd nyitva a kaput a rosszakarók előtt gyári jelszavak használatával.

Címkék: jelszó tippek-trükkök

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr7013777300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása