A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Ma már szinte mindent a mobilunkon csinálunk, miért ne indíthatnánk el a fűtést is arról?

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

A kulcsszó: WiFi-s termosztát

Hagyjuk a több százezer forintba kerülő bonyolult és drága rendszereket, mert a legtöbb ember annyit nem hajlandó fizetni egy kis extra tudásért. Legyünk őszinték, nem is feltétlenül ér meg annyit.

De ha egy egyszerű termosztát cserével sokat okosíthatsz az otthoni fűtésrendszereden, akkor az megérhet kb. 20 ezer forintot, ugye?

A Computherm egy nagyon elterjedt szobatermosztát, és ennek a gyártónak az egyik modellje egy nagyon modern kialakítású, jól kinéző termosztát, aminek vezérlése érintőképernyőről történik, valamint a termosztátot felcsatlakoztathatod az otthoni WiFi hálózatodra, így mobilapplikáció segítségével a mobiltelefonodról vagy táblagépedről is hozzáférhetsz.

Milyen előnye van a mobilos hozzáférésnek?

Alapvetően a szobatermosztátot elég ritkán nyomkodja az ember, hiszen általában be van állítva egy hőfok ami számunkra komfortos, vagy egy előre elkészített programozás alapján a beállított időpontokban váltja a kívánt hőmérsékletet.

De akkor minek a mobilos hozzáférés? Egyrészt kényelem, másrészt takarékosság, harmadrészt pedig a megnyugvás miatt. Kényelmes, mert ha szeretnéd megnézni, hogy hány fok van a szobában, akkor elég a telefonodhoz nyúlni, és nem kell emiatt felállnod. Mivel a WiFi hálózatra csatlakozik a termosztát, ezért nem csak otthonról tudsz rácsatlakozni a telefonoddal, hanem interneten keresztül a világ bármely pontjáról, ahol van internet. Szóval ha az előre beállított program szerint mondjuk délután 4 órakor elindul a fűtés, hogy mire hazaérsz a melóból, legyen otthon kellemes meleg, de közbejön valami, és a család csak este 8-ra ér haza, akkor távolról egyszerűen átállítható a fűtés, így nem megy feleslegesen a kazán 3-4 órán át. Ha pedig elmész mondjuk síelni vagy bármi egyéb okból hosszabb ideig nincs otthon senki, akkor szintén megnyugtató, hogy távolról is rá tudsz nézni, hogy működik-e a fűtésed, illetve tudod, hogy hány fok van otthon.

 

Te vennél ilyen okostermosztátot?

Címkék: okosház tippek-trükkök okosfűtés

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr4113695320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.03.11. 17:09:39

Aztán a "jól védett" wifit feltöri valami unatkozó szomszédgyerek és csinál egy horribilis fűtésszámlát, akkor majd lehet jól csodálkozni.
Ez az "okosotthon" téma szerintem elég nagy marhaság egy olyan korban amikor képtelenség biztonságos hálózatot kialakítani.
(képtelenség: meltdown/spectre - mikor hallottad először és mióta volt ott? A wpa2 hibája? Stb.)

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2018.03.14. 15:11:05

@hullajelölt88: ugyan már! Egyrészt nem kell folyton rettegni, mi a valószínűsége, hogy egy átlag ember WiFi-jét bárki fel akarná törni csak úgy? Másrészt mi a valószínűsége, hogy ha fel is töri, akkor tudja, hogy van a hálózaton egy ilyen termosztát? De oké, feltöri, és lekeresi az eszközöket, és megtalálja. Hogy megy oda a termosztáthoz, lép párosítási módba, hogy a telefonja alkalmazásával összetanítsa a termosztátot, hogy utána legyen jogosultsága piszkálni a fűtést?

Semmi.

És ha mindez mégis. Mi a valószínűsége annak, hogy mindezt akkor csinálja, amikor pontosan tudja, hogy Te nem vagy otthon hosszú ideig? Másképpen rögtön észreveszed ha valaki átpiszkálta a fűtést. De ha még otthon se vagy, és még mindig minden buktatón átment a rosszakaró, akkor is mivel ránézhetsz távolról Te is, láthatod, hogy basszus, már 30 fok van otthon...

2018.03.15. 01:27:37

@MasterMind Számítástechnika: hát ennek azért még olvass utána! Ezekkel a szarokkal (és azért a fűtés csak egy dolog a sok közül) elég komoly károkat is lehet okozni. Részben a fölösleges energiahasználattal, részben akár úgy, hogy rossz esetben tönkre lehet tenni a berendezést.
Hülye, de valamelyest hozzáértő (script kiddie) szomszédja bárkinek lehet, nem szabad ennyire félvállról venni ezeket a dolgokat.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2018.03.21. 08:32:20

@hullajelölt88: szerintem ez eléggé pesszimista szemlélet, és kicsit paranoiás is. Biztosan van 1000-ből vagy tízezerből 1, akinél valami balul üt ki, de tuti, hogy nem ez a tipikus.

Példa: kamerarendszer online megfigyeléssel, szuper. Telefonról nézheted a képet, házadat, cégedet, kollégákat, stb. Riogatnak azzal, hogy fel lehet könnyen törni, stb. A probléma mindössze annyi, hogy viszonylag szabvány, hogy mely portokon figyel a kamerarendszer felülete (amit meg lehetne változtatni, és máris nehezebb dolga lenne egy picit a "próbálkozónak", csak ezt senki se teszi meg), és mindennek ellenére 99%, hogy az admin jelszót a gyári beállításon hagyják, így kvázi bárki hozzáférhet. Ugyanígy a routerek admin jelszavát sem szokták megváltoztatni, ahogyan leggyakrabban a hálózatos nyomtatókét sem.

Jártam olyan cégnél, ahol a wifi jelszót csont nélkül megadták kérésre, hogy tudjon az ügyfél internetezni. Egyrészt nincs leválasztva a belső hálózat, így nem csak a WAN irányába fér hozzá a kedves ügyfél, hanem mindenhez. Másrészt a konkrét esetben nem volt jelszavazva (vagyis gyárin volt hagyva) a router is, szóval a kedves ügyfél ha úgy gondolta volna, akkor az egész céget kitiltja a saját rendszeréből. Aztán fél napig lehet debugolni, hogy mi a hiba.

A hiba és a probléma nem az eszközökkel van, hanem a hozzá nem értő felhasználókkal/"rendszergazdákkal", akik ezeket a kütyüket beállítják.

Normális biztonsági beállítások mellett kicsi esély van arra, hogy valaki sok energiát fektessen abba, hogy feltörje a rendszerünket.
süti beállítások módosítása