A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Alighogy fellélegeztünk a fájl-elkódolós vírusok után, máris itt egy újabb zsarolós vírus. Ha találkozol vele, így úszhatod meg.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mi ez az új vírus?

Ha megkapod ezt a vírust, akkor egy Hitler fotó jelenik meg a gépeden, és felszólít arra, hogy 1 órán belül 25 eurót, vagyis kb. 8 ezer forintot fizess, különben törli az összes fájlodat a számítógépedről. "Mellékhatás", hogy a gépet zárolja, így nem tudsz közben sem dolgozni, sem kikapcsolni, elvileg csak és kizárólag a kifizetést engedi.

Ha fizetnél, akkor egyébként egy Vodafone feltöltőkártyát kell ilyen értékben vásárolnod, és annak a feltöltőkártyának a számát beírni a mezőbe.

Ne fizess!

Ennek ellenére azt javasoljuk, hogy ne fizess. Egyrészt soha nem bízhatsz valakiben, aki zsarolni próbál, hogy vajon állja-e a szavát, és a fizetés után valóban visszaállítja a fájljaidat. Aztán ha mégis, mi garantálja, hogy 1 óra, 1 nap vagy 1 hét után nem fog újabb 8 ezer forintot kérni Tőled?! Semmi.

Védekezz, és kapcsold ki a gépet. Azonnal!

Ehelyett egyrészt készíts mindig biztonsági másolatot az adataidról egy külső adattárolóra, ezt sosem győzzük eléggé hangsúlyozni. Egy biztonsági mentés bármikor jól jöhet, de a legújabb vírus típusok ellen mindenképpen nagy segítség lehet.

Ha pedig baj van, és megjelent a vírus a gépeden, akkor egyszerűen kapcsold ki és áramtalanítsd azonnal. Ha vannak megfelelő eszközeid és kellő szaktudásod, akkor persze magadnak is megcsinálhatod a fájlok megmentését, de ha nincs, akkor fordulj szakszervizhez.

A számítógépedet semmiképpen se indítsd el! A merevlemezt szereld ki a számítógépből, majd egy másik géphez csatlakoztatva mentsd le őket.

Ezt követően vagy teljes meghajtótörlést végzel és újratelepítést követően visszamásolod az adataidat, vagy elindítod a gépedet (mit sem törődve az adataid törlésével - hiszen van másolatod), és leírtod a vírust róla.

Miután vírusmentes a géped, másolhatod vissza az adatokat, de a másolati példányt semmiképpen se töröld le!

 

Óvd meg az adataidat, hisz ez a legnagyobb érték a számítógépedben, és készíts róluk biztonsági másolatot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr6710408626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása