A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A Facebook beköltözött az életünkbe, és sokan több közösségi életet élnek ott, mint a valódi életben. Ennek van sok előnye és persze sok hátránya is.

Na persze nem a közösséig oldalak emberi kapcsolatokra gyakorolt hatásáról akarunk írni, az maradjon a pszichológusok feladata. Viszont meg tudunk kímélni Téged az itt terjedő spamektől és vírusoktól.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Hogyan terjed?

Ahogy az email terjedésével együtt elindultak a spam-ek, úgy a közösségi oldalak rendszerei is magával hozták ezt a kellemetlenséget. A különbség, hogy itt automatizált folyamatok indulnak meg, valamint a felhasználók nevében megy az üzenet, így nagyobb arányban kattintanak rá a címzettek, mint az emailek esetében, hisz a címzett látszólag egy ismerősétől kapja az üzenetet.

A Facebook-on egy bejegyzésnél meg tudod jelölni (taggelni), hogy kivel voltál az adott eseményen. Például ha feltöltesz egy fotót egy szülinapi buliról, és bejelölöd rajta a résztvevőket, akkor az a bejegyzés automatikusan megjelenik mindegyik résztvevő üzenőfalán.

Az ilyen spam típusú bejegyzéseknél ha be vagy jelölve, akkor a Te üzenőfaladon is megjelenik a spam. Ennek az a tulajdonsága, hogy aki rákattint, az ezzel együtt tudtán és akaratán kívül is megosztja a bejegyzést úgy, hogy be lesz jelölve rajta az összes ismerőse, vagyis ezzel együtt az ő üzenőfalukon is ott lesz a bejegyzés. Ha az ismerősöd ismerőse is rákattint, akkor ugyanez a folyamat zajlik le ismét.

És ez így megy ez tovább, egyre több és több felhasználó fiókjában.

Vírus vagy spam?

A jobbik esetben ez csak egy spam, ami idegesítő ugyan, de közvetlenül kárt nem okoz. Ugyanilyen módon terjednek viszont vírusok is, amik viszont már nagyobb kárt is okozhatnak. Viszont a spam-ek sok esetben olyan weboldalakra visznek el, ahonnan már könnyedén össze lehet szedni 1-2 vírust is.

Szóval csak óvatosan.

Ne kattints rá!

Óvatosan, de hogyan? Nagyon egyszerű, ne kattints rá, így nem fertőzi meg a Te fiókodat, és nem küldi tovább magát a Te ismerőseidnek.

De honnan tudod, hogy az adott bejegyzés vagy üzenet spam vagy sem? Ha valaki küld Neked egy linket, akkor jó eséllyel ír mellé valamilyen kommentet is, vagy előtte beszéltetek a témáról, és ahhoz láthatóan kapcsolódik a link.

Ha viszont a semmiből egyszer csak kapsz egy értelmezhetetlen linket, akkor arra ne kattints rá, és töröld a bejegyzést, valamint szólj az ismerősödnek, hogy tudjon róla, és ő is törölje.

Érdemes azt is megnézni, hogy hová mutat a link. Ha ismert weboldalra (pl. index.hu, hvg.hu, stb.), akkor gond nélkül kattints rá. Azonban ha a webcím ismeretlen, netán gyanús, ráadásként a .hu helyén is valami sosem látott végződést látsz, akkor jobb, ha nem kísérted a sorsod.

Hogyan előzd meg?

Amúgy sem célszerű, ha bárki csak úgy bejelölhet Téged egy bejegyzésen vagy fotón, és az úgy kerül ki az üzenőfaladra, hogy Te azt sem tudod, mi az.

A megoldás az, ha a Facebook beállításaiban megadod, hogy ne jelenjen meg automatikusan az, ha valaki megjelöl Téged egy bejegyzésben. Ez esetben amikor megelöl valaki, kapsz egy értesítést, és megadhatod, hogy jelenjen-e meg az idővonaladon az adott bejegyzés, vagy törlöd a jelölésedet.

Ezt úgy tudod megtenni, hogy a jobb felső sorokban lévő apró kis nyílra kattintasz, majd a Beállítások gombra, azon belül pedig az Idővonal és megjelölés beállításai gombra. Itt az "Ellenőrzöd a bejegyzéseket, amelyekben az ismerőseid megjelölnek, mielőtt megjelennének azok az idővonaladon?" résznél kiválaszthatod az Engedélyezve gombot.

Innentől kezdve a jövőben bárki megjelöl Téged egy bejegyzésben vagy fotón, arról értesítést fogsz kapni.

Mi van ha már elkaptad?

Ha már megfertőzték a fiókodat egy ilyen spammel, akkor az egyetlen módszer, hogy a bejegyzést törlöd az üzenőfaladról, és értesíted az ismerőseidet is (főként azt, akitől kaptad), hogy ők is töröljék.

És küldd el nekik ezt a levelet :)

 

Védd az ismerőseidet és a Facebook fiókodat!

Címkék: spam vírus facebook tippek-trükkök

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr277783210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fahejkutya50 2016.01.03. 23:29:54

Jaj de jo hogy erre ra talaltam, nagyon tanulsagos dolgok vannak ide leirva.koszi
süti beállítások módosítása