A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A laptopot használók egyik legnagyobb félelme az, hogy webkamerájukat kihasználva megfigyelik őket,irodájukat vagy házukat. Épp ezért a szervizünkbe leadott laptopok kb. felénél le van ragasztva a webkamera szigetelőszalaggal, sőt volt olyan is, hogy sebtapassztal volt eltakarva a látkép.

Most megnézzük, vajon van-e mitől félni, és igazuk van-e a takargatóknak.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Webkamerával megfigyelés?

Elméleti szinten lehetséges, hogy a webkamerát kihasználva élőképet továbbítson a számítógéped, így elvileg igenis megtörténhet az, hogy valaki megfigyeljen Téged.

Azonban a helyzet nem ennyire egyszerű, hiszen távolról elég nehéz elindítani a webkamerát, ugyanis annak elindítására kell valamilyen program, ami meg akara hívni a webkamerádat. Ilyen lehet egy webböngésző, vagy a Skype, Viber, stb. Igen ám, de épp az adatvédelmi szabályok miatt mielőtt a webkamerához hozzáférést engedne a rendszer, egy biztonsági figyelmeztetést dob fel, hogy valóban engedélyezed-e az adott programnak, hogy elindítsa a webkamerádat? Itt természetesen engedélyezned kell, ha azt szeretnéd, hogy a webkamerád képet tudjon továbbítani valahová. Ha nem engedélyezed, nem fog elindulni a webkamera.

Tehát illetéktelen személy csak úgy tudja elindítani a webkamerádat, ha előtte valamilyen kémprogramot juttatott el a számítógépedre, és még ekkor is engedélyezned kell a webkamerához a hozzáférést.

Honnan tudod, vesz-e a kamera?

A számítógépek 99%-ánál a webkamera mellett van egy kis visszajelző LED, ami világít akkor, amikor a webkamera működik. Próbáld ki, a Tiéden van-e ilyen! Nos, ezt kijátszani nem lehet, tehát hiába indítja el egy kémprogram a kamerádat, ez a LED akkor is világítani fog. A működése egyszerű, ezért megkerülhetetlen: ahogy a kamera elektromos feszültséget kap, úgy a LED is, tehát a kettő együtt működik. Ezt épp biztonsági okok miatt építik be a gyártók a termékeikbe.

Akkor nem kell aggódni?

Alapvetően nem. Elméletben ugyan elképzelhető, hogy valaki feltörje a gépedet, eljuttasson rá egy kémprogramot, és Te véletlenül engedélyzed a webkamera működését, de még mindig ott van a visszajelző LED, amin látod, ha a webkamerád épp aktív.

De a legfontosabb kérdés nem is ez, hanem az, hogy mégis, kinek állna érdekében egy átlagos felhasználónál leskelődni? Ha távolkeleti vagy orosz hackerek szórakozásból teszik, mégis, mit látnak? Az esetek 99,9%-ában egy unatkozó ember arcát, aki unaloműzés gyanánt a számítógép előtt ülve nézi a Facebookot, ez pedig bizonyára nem egy túl érdekes "műsor", így nem valószínű, hogy bárki is energiát pazarolna a rendszer többlépcsős feltörésére.

Végezetül: most őszintén, számos laptopnál látjuk, hogy le van ragasztva a webkamera, de még egyetlen mobiltelefonon se láttunk ilyet. Márpedig az mégis csak többet van a kezedben, asztalon, stb. vagyis több látnivalót tud nyújtani, nemde? Ott mégsincs ez a rettegés.

Ez egy rossz összeesküvés elmélet, aminek egy átlagos emberre nézve gyakorlatilag semmilyen kockázata nincs. Mi azt javasoljuk, hogy ne ragaszd le a webkamerádat,hanem használd arra, amire való: tartsd a kapcsolatot barátaiddal videóbeszélgetések útján is.

 

Ne félj a leskelődőktől, használd bátran a webkamerádat!

Címkék: webkamera adatbiztonság tippek-trükkök

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr457596782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.07.05. 17:59:25

Ennek nézzetek utána: van rá lehetőség, hogy ne vedd észre a felvillanó ledet a kamera mellett. Nem találom a cikket, de hozzáértő emberke írta, hogy nem lehetetlen. A lednek kell némi idő ahhoz, hogy elérje a látható fényerőt. A kamera érzékelőjét ennél rövidebb időre bekapcsolva meg lehet figyelni a gép előtt ülőt észrevétlenül.

Gerilgfx 2015.07.05. 23:23:40

nekem le van fordítva, a fal felé. a mikrofonom pedig ki van kapcsolva.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2015.07.11. 22:38:46

@pythonozok: Bocsánat a késői válaszért. A mi tapasztalatunk az, hogy hamarabb villan fel a visszajelző LED, mint amennyi idő alatt a kamera képet ad, de valószínűleg ez típus függő, hogy melyiken hogy.
Minden esetre szerintem századmásodpercekről lehet szó, ennyi idő alatt pedig túl sokmindent nem lehet kémkedni.
A kulcs kérdés pedig továbbra is az - ha még elméletben akár lehetséges is volna - hogy miért akarna egy átlag ember után bárki is kémkedni? Ha netán történne is ilyen, akkor is valószínűleg nem célirányos a dolog, csak poénból próbálkoznak amatőr hackerek, pusztán a siker íze miatt.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2015.07.11. 22:41:31

@Gerilgfx: Ez is egy megoldás, de a kamerát lefordítani csak néhány típusnál lehet (jellemzően ASUSnak volt egy időszaka, amikor ilyen kamerákat rakott a laptopokba).

És a telefonod mikrofonja is le van némítva az asztalon (költői kérdés, nyílván nem tudod lenémítani), és kamerája is le van takarva?

Akinek nincs rejtegetni valója, az nem kell féljen ettől, akinek meg van, az modern kütyük nélkül intézze a dolgait :)

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.07.11. 22:58:22

@MasterMind Számítástechnika: 1/60s elég egy-egy fotó elkészítéséhez, az meg elég lehet sokmindenre ;)
Bocs, tippeket még magánban sem adok senkinek, hogy miért lenne érdemes Átlag Béla kameráján matatni... :)

Marika Hatta Józsefné 2017.03.14. 11:46:02

Nem működik a laptopomon a kamera mit lehet tenni? Köszönöm a segítséget!
süti beállítások módosítása