A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Írtunk már a billentyűzetekről és az egerekről is, most a tápegységek következnek. Megnézzük, miért nem érdemes a 4-5-6 ezer forintos megoldást választani, és ki az, akinek mégis megfelelő az olcsó megoldás.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mire jó a tápegység?

A tápegység a hálózati feszültséget (230V váltó áram) alakítja át a számítógép alkatrészeinek megfelelő feszültségre (3,3V, 5V, és 12V), valamint egyenáramra. Ezen kívül további feladata még a tápegységnek, hogy a különböző csatlakozó típusokra megfelelő áramerősséget is biztosítson.

Tehát a tápegység felelős azért, hogy mindenhol a megfelelő feszültség és áramerősség legyen.

Mi a különbség két tápegység között?

A tápegységeken rengeteg vezeték és csatlakozó kivezetés van, ezeken keresztül jut el az áram a számítógép alkatrészeihez. Az egyik különbség a csatlakozók darabszámában van, de nem ez a leglényegesebb.

Sokkal fontosabb, hogy mekkora teljesítmény leadására képes a tápegység. Egy erősebb számítógép valósággal zabálja az áramot. Ahogyan a villanykörte teljesítményét wattban határozzák meg, ugyanúgy a számítógép elektromos teljesítmény igényét is.

Ha veszünk egy erősebb számítógépet, akkor abban a processzor fogyasztása akár megközelítheti a 150W teljesítményigényt is (teljes terhelésnél), egy komoly videokártya pedig akár közel 200 wattot is igényelhet.Ehhez jön még hozzá az alaplap, a merevlemez, a hűtő rendszerek és egyéb alkatrészek áramigénye. Például az USB-s eszközök is a csatlakozón keresztül kapnak 5V feszültséget, amit szintén az alaplapon keresztül a tápegység biztosít.

Egy jobb tápegység kb. 80-85% hatásfokkal dolgozik(a rosszabb típusok 55-60% körülivel), tehát ha pl. 400W a névleges teljesítménye, akkor az teljes terhelésnél 400W fogyasztást fog jelenteni a villanyórádon, ám leadni ebből csak 320-340W teljesítményt tud. A kettő közti különbség az áram transzformálásához szükséges energia, amit hő formájában ad le a környezetnek (mert ugye energia nem vész el, csak átalakul).

A fenti konfigurációnál csak a videokártya és a processzor nagyobb teljesítményigénnyel rendelkezik, az egyéb alkatrészek teljesítményigényéről nem is beszélve. Tehát egy ilyen tápegység ide már nem elég.

Hány wattos legyen?

A fenti példa alapján visszafelé érdemes számolni. Össze kell adni, hogy a gép teljesítményigénye kb. mekkora.Egy irodai célra használt számítógépé kb. 250W, egy játékra vagy grafikai munkára kihegyezett gépé 450-500W. Erreérdemes egy 10-20%-os tűrést rászámolni. Mivel egy jobb tápegység kb. 80%-os hatékonysággal működik, ezértkb. 20%-ot erre ismét tegyünk rá.

Nos így megkapjuk, hogy ha irodai géped van és egyjobb minőségű tápegységet vásárolsz bele, akkorlegalább 350W-osat, játék gépnél legalább 600-650W-os tápegységet válassz.

Ha gyengébb minőségű, kevésbé neves gyártótólvásárolsz tápegységet, akkor az első esetben inkább 450W a másodikban legalább 800W körüli névleges teljesítményt keress a dobozon.

Mik a jó márkák?

A teljesség igénye nélkül a MasterMind minősítési rendszere szerint a jó minőségű tápegységek: FSP, Cooler Master, Chieftec, Gigabyte és a Corsair.

Mit okoz, ha gyenge a tápegység?

Ha nincs megfelelő áramellátás, akkor a terhelés növelésekor jelentkezik probléma. Fagyás, újraindulás a legtipikusabb jelei a gyenge tápegységnek.

A 4-5-6 ezer forintos olcsó tápegység csak akkor jó Neked, ha a számítógéped szerényebb teljesítményű, és csak otthoni/irodai célra való.

 

A nagy teljesítményű számítógép nagy tápegységet követel.

Címkék: tippek-trükkök számítógép vásárlás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr497356434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása