A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Nem tudom igaz-e, de állítólag a második legnagyobb magyar lakosú város London. A legfrissebb adatok szerint 600 ezer magyar dolgozik külföldön. Néhány éve a külföldön élőkkel a kapcsolattartás körülményes és rendkívül drága volt, de az internetnek és a számítógépeknek, okostelefonoknak és táblagépeknek köszönhetően mára ez gyorssá, egyszerűvé, olcsóvá (ingyenessé) vált, ráadásul akár videótelefonálhatunk is.

A legnépszerűbb megoldás a Skype

Az első, népszerű internetes telefonálásra alkalmas szoftver a Skype volt, ami később már videótelefonálásra is képes volt. A népszerűsége azóta is töretlen, használata pedig egyszerű, és nem mellesleg ingyenes. Mindössze egy regisztrációra van szükséged hozzá, valamint letölteni a Skype alkalmazást a számítógépedre, okostelefonodra vagy táblagépedre. A Skype elérhető minden platformra, az androidosok, az Apple-t, vagy a Windowst használók is gond nélkül használhatják. Természetesen kompatibilisek is egymással, tehát nem lényeges, hogy a másik fél ugyanolyan eszközt használjon, mint Te.

Lehetőség van szöveges üzeneteket küldeni, hangalapú beszélgetést folytatni, valamint videótelefonálni. A hangalapú beszélgetéshez mindössze egy hangszóró és egy mikrofon szükséges, de még tökéletesebb megoldás a mikrofonos fejhallgató. A videóbeszélgetéshez pedig csak egy webkamera szükséges, és persze egy hangszóró (a webkamerába van mikrofon is beépítve).

Hogyan működik?

Mint azt írtuk, regisztrálni kell egy fiókot. Ehhez egy email címre van szükséged, valamint megadni az adataidat, és választani egy felhasználói nevet, és egy jelszót. Ezután töltsd le és telepítsd a programot, majd az elindítást követően be kell jelentkezned a megadott adatokkal. Ekkor alapból egy üres partnerlistát fogsz látni. Az ismerős hozzáadása gombra kattintva egy keresőmezőbe be tudod írni a keresett ismerősöd nevét, majd a találati listából válaszd ki az ismerősödet.

Miután duplán rákattintottál, a felugró ablakban lesz egy "Felvétel a partnerlistára" gomb. Ekkor a rendszer küld neki egy értesítést, hogy szeretnél vele kapcsolatba lépni. Ő a regisztrációkor megadott adataidat fogja látni, így ha ismer Téged, akkor elfogadja a felkérésedet, és felvesz ő is Téged a partnerlistájára. Pont ugyanaz az elv, mint a Facebooknál (pontosabban ott olyan, mint a Skype-nál).

Ezt követően mindig fogjátok látni egymásról, hogy épp gép mellett van-e a másik fél, vagy sem. Ha igen, akkor tudsz hívást kezdeményezni, akár videó, akár csak hang alapút.

Van más program is?

Igen, számos egyéb ilyen program létezik. A működési elv azonos, ám jóval kevesebben használnak más rendszereket, így a legtöbb ismerősödet jó eséllyel a Skype-on fogod megtalálni. Az elmúlt hónapokban egyébként komoly kihívót kapott a Skype, mégpedig a Facebook-ot. Itt már eleve fent van minden ismerősünk, így a partnerlistát nem kell kiépíteni. A Facebook gyenge pontja még az, hogy videóhívás nincs, csak hanghívás.

iphone-6-line-whatsapp-skype-tango-viber-facebook-messenger-spotbros-joyn-kakao.jpg

Ugyancsak konkurenciát jelent az okostelefonokon elterjedt Viber is, de az iPhone-osok (vagy iPad használók) már évek óta tudnak egymással ingyen beszélgetni, vagy videótelefonálni.

Tényleg ingyenes?

Mivel az ilyen telefonálási rendszerek mind internet alapúak, csak adatforgalmat jelentenek, semmilyen távközlési költség nincs. Természetesen ez nem vonatkozik arra, ha vezetékes vagy mobil számot hívsz Skype-on keresztül, az már egy fizetős szolgáltatás, de ehhez előre fel kell tölteni egy egyenleget, véletlenül nem fog nem várt költség meglepni.

Fontos tudni, hogy ha mobilinternetet használsz, akkor a havi adatforgalmi korlátozás gátat szabhat az ingyen csevegésnek. Általában túlforgalmazást nem számlázzák ki, de az internet sebessége lelassul, ezért ha lehetőség van rá, használj WiFi kapcsolatot.

 

Tartsd a kapcsolatot a családoddal, használj Skype-ot, Facebookot, vagy más ingyenes eszközt!

Címkék: skype facebook iphone okostelefon tablet ipad ios tábla pc tippek-trükkök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr376504187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása