A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A nyomtatók alapvetően 4 csoportra oszthatók. Az egyik a régi típusú mátrix nyomtató (ezt manapság még főleg könyvelésre, számla nyomtatásra használják, pl. a Metro áruházakban). A második a hőpapíros nyomtatók csoportja, ezekkel főleg kisméretű papírokra nyomtatnak jellemzően blokkokat, számlákat. Ilyenek a parkoló automatákban, benzinkutakon, és bevásárlóközpontok pénztárainál találhatók.

Azonban otthoni és irodai környezetben leggyakrabban lézer vagy tintasugaras nyomtatókkal találkozhatsz. A tintasugaras nyomtatók manapság mind tudnak színes nyomtatást is, míg a lézerek közt van színes és monochrome (fekete-fehér) is.

Íme a megdöbbentő tények:

1. nyomtatási költség

A tintasugaras nyomtatók között számos olyan típus található, amelyek nyomtatási lapköltsége már nagyon kedvező. Régen igaz volt az a sztereotípia, hogy a lézer nyomtatóval gazdaságos a nyomtatás, a tintasugarassal pedig drága. Csakhogy időközben az olcsóbb árfekvésű lézer nyomtatók lapköltségei emelkedtek, míg a komolyabb tintasugaras nyomtatók lapköltségei erősen csökkentek. Manapság egy belépő szintű lézer nyomtató gyári kellékanyaggal kb. 15 Ft-ért tud egy oldalt kinyomtatni (egy 10-15 évvel ezelőtti hasonló nyomtatónál ez 3-4 Ft), míg egy jól kiválasztott tintasugaras nyomtató szintén gyári kellékanyaggal képes 4,5-5 Ft-os lapköltséggel is nyomtatni feketében. Színesben sem lépi túl a 20 Ft-os költséget oldalanként, míg egy színes lézer ez legalább 80 Ft.

2. nyomtató ára

Az előbb egy belépő szintű lézer nyomtató hasonlítottunk össze egy közép-felső kategóriás tintasugarassal. Erre lehet azt mondani, hogy ez némi csúsztatás, ám a belépő lézer nyomtató csak fekete színben tud nyomtatni, a tintasugaras pedig színesben. A lézer nyomtatók között is elérhető színes nyomtatásra képes modell, azonban ezek már drágábbak, mint a tintasugaras társaik. Egy alap színes lézernyomtató árából egy profi tintasugarast vásárolhatsz.

3. nyomtatási sebesség

Régen szintén igaz volt, hogy a lézer nyomtatók jelentősen gyorsabban készítettek el egy nyomatot, mint a tintasugarasok, de ez manapság már nem ennyire egyértelmű. Az első oldal nyomtatási sebessége egyértelműen a tintasugarasok mellett szól (hisz a lézer nyomtatóknál sokáig tart a felmelegítés), de a további oldalak nyomtatásánál is kiegyenlített a "verseny". Duplex (kétoldalas) nyomtatásnál az előny még mindig a lézereknél van, hisz a tintasugaras nyomtatóknál a nyomtatónak várni kell száradási időt, és csak ezután húzza vissza a papírt megfordítani.

Akkor minden a lézer nyomtatók ellen szól?

Nem, azért ez ebben a formában nem igaz. Ha csak feketében szeretnél nyomtatni és hajlandó vagy megfizetni egy olyan típust, aminek a fenntartása gazdaságosabb (jellemzően az 60-80 ezer forintos gépeknél már így van ez), akkor érdemes lehet a lézer megoldásban gondolkodni. Ekkor egy strapabíróbb nyomtatód lesz, ami megbízhatóbban teszi a dolgát, de ennek csak havi több ezer oldal nyomtatásánál van jelentősége.

 

Gondoltad volna, hogy olcsóbb lehet egy tintasugaras nyomtatóval nyomtatni, mint egy lézerrel?

Címkék: nyomtató nyomtatás nyomtató patron

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr386476533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása