A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Nem, nem politizálni akarunk. A rezsid csökkentéséért viszont Te is tehetsz. A számítógépek gyártói egyre inkább "kizöldülnek", ez látszik a legújabb processzor fejlesztésekben is, ugyanis az új modellekkel a gyártók nem a sebességet növelik, hanem az energiafelhasználást optimalizálják. Ez részben fájó pont is lehet, hiszen a teljesítmény mindig nagyon fontos, de részben igazuk is van abban, hogy jelenleg is annyira gyorsak a processzorok, hogy az hiába is volna gyorsabb, a gép sebességén ez már nem érződne. Ennek oka, hogy általában nem a processzor a szűk keresztmetszet egy modern számítógépben, hanem elsősorban a merevlemez.

Visszatérve a rezsicsökkentésre. A legújabb processzorok energiafogyasztása ultra alacsony, amit asztali gépeknél elsősorban a villanyszámlán lehet érezni, laptopoknál pedig akkumulátoros üzemidőben mérhető a különbség. Az Intel (a legnagyobb processzor gyártó a világon) úgy számol, hogy egy átlagos háztartás átlagos felhasználási körülmények között Magyarországon évente akár 17.000 Ft villanyszámlát is megtakaríthat, ha az elavult és sokat fogyasztó számítógépedet újra cseréled. A laptopoknál az akkuról történő használat üzemidejére pedig az Apple a kitűnő példa, a legújabb modelljei ugyanis már 8-9 óra aktív használatot is kibírnak egyetlen feltöltéssel, de a többi gyártó új típusai is bőven túllépik már a korábban általános 2 órás kapacitást.

Úgy tűnik, a marketingesek meggyőzték a mérnököket, hogy 2014-ben az új irány nem a teljesítmény hajhászása, hanem az energiafogyasztás mérséklése. Ha pedig igaz az Intel kalkulációja, akkor megérheti beruházni egy új számítógépbe, hiszen a ráfordítás néhány év alatt meg is térül. Ennek csak az E.On nem fog örülni. :-)

 

Csökkentsd a rezsidet, cseréld ki elavult számítógépedet egy új típusra!

Címkék: laptop vásárlás notebook vásárlás rezsicsökkentés tippek-trükkök számítógép vásárlás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr816184638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása