A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Egy számítógép 5 alapvető fontosságú alkatrészből áll. Ez az öt alapvető eszköz a tápegység (amely megfelelő feszültségű árammal látja el a belső egységeket), az alaplap (amire az egész szerkezet felépül), a processzor (ami a számítási műveleteket végzi), a memória (ami a kiszámolt műveleteknek egy ideiglenes gyorstáraként szolgál) és a merevlemez (amin az adatokat tároljuk, valamint erről működik a számítógépünk operációs rendszere is)A profi gépek (játékra és grafikai munkára valók) rendelkeznek még videokártyával is, amit másként grafikus gyorsító kártyának is neveznek. Ez a nagy felbontású képek gyors feldolgozásáért felel, gyakorlatilag "leveszi a terhet" a központi processzorról és memóriáról.

Miért fontos mindez?

Mivel sok esetben egy számítógép nem hozza az általad elvárt sebességet, így ez a fenti eszközök valamelyikére vezethető vissza. Azért fontos ismerni a fenti eszközök tulajdonságait, mert a sebesség szempontjából a számítógép is olyan, mint egy vízvezeték rendszer. A legszűkebb keresztmetszet fogja meghatározni az átfolyási sebességet, esetünkben az egységnyi idő alatt feldolgozott feladatok számát.

Miért?

Vegyünk egy példát. Egy számítógépben van egy hiper modern processzor, ami nagyon nagyon gyors tud lenni, de az ideiglenes tár (vagyis a memória, ahová dolgozik) nagyon lassú vagy kevés. Ilyenkor a processzor képes lenne többet teljesíteni, de ezt nem tudjuk kihasználni, mivel a memória teljesítménye nem megfelelő ehhez.

Ugyanezt figyelhetjük meg akkor, ha egy modern gépünk van, de a merevlemez nem a legkorszerűbb (netán notebookról beszélünk, ahol eleve egy lassabb működésű merevlemezzel van szerelve a gép). A lassú merevlemez azt eredményezi, hogy a fájljainkat (például az operációs rendszer és a programok fájljait) lassan tudja a gép kiolvasni a merevlemezről. Bár a processzor képes lenne a gyorsabb adatfeldolgozásra, mivel nem kap időben adatokat, így ez hiábavaló.

Azt javasoljuk, hogy mielőtt a komplett gépcsere mellett döntenél, kifizetődő lehet felkeresni egy szakszervizet, hogy keressék meg a szűk keresztmetszetet a gépben, így kisebb ráfordítással jelentős sebességnövekedés érhető el.

Manapság általában a merevlemez a gyenge pont. A régi típusú merevlemezek új generációja, az SSD akár 10-szeres sebességre is képes elődeihez képest. 

Mitől lehet még lassú a számítógép? 

Sokszor a legprózaibb ok az, hogy nem is lassú, csak megszoktad a sebességét, és lassúnak érzed. Gyakran előfordul az operációs rendszer "rendetlenkedése", ilyen esetben elegendő egy szoftveres javítás, eszközt cserélni nem is szükséges. Okozhatja vírus, vagy kéretlen alkalmazás háttérben történő futása is. Sajnos azonban előfordul olyan eset is, hogy a számítógép teljes egésze elavult konstrukció, ilyen esetben tényleg csak az új számítógép beszerzése orvosolja a problémát.

Feleslegesen ne költs pénzt új számítógépre, légy körültekintő, így sok pénzt megtakaríthatsz.

Címkék: számítógép gyorsítás lassú számítógép számítógép tuning

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr176128559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása