A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Egyre több és több elektronikus készüléket használunk. 30 éve még számítógépet is ritkán látott az ember, 20 éve a laptop volt kuriózum, 10 éve az okostelefonok kezdtek elterjedni, manapság pedig minden háztartásban van több laptop, okostelefon, okosóra, stb.

De vajon jól használjuk ezeket az eszközöket?

Használj gyári töltőket, kábeleket

A különböző eszközökhöz a gyári kábelek nem olcsók, mégis érdemes ezeket választani az olcsóbb utángyártott kábelek helyett. Egy iPhone-hoz például utángyártott kábelt már egy ezres alatt is kapni, míg a gyári kábel 10 ezer forintba kerül, mégis a gyárit javasoljuk. Ezek ugyanis nem csak sima kábelek, hanem van bennük egy kis elektronika is, ami a készülékek töltésvezérlő chipjeivel kommunikálva optimalizálják a töltést.

A gyári kábelek helyett jó alternatíva lehet még a harmadik fél által gyártott, de a készülék gyártója által hitelesített kábelek használata, ezek ugyanis a gyártó hitelesítése miatt igazoltan megfelelőek, és a gyárival 100%-ban megegyezően használhatók. Persze ezek már árban sem feltétlenül olcsóbbak a gyárinál.

Ne tölts egész éjszaka

Bár a modern készülékek töltésvezérlői eléggé intelligensek ahhoz, hogy ne okozzon problémát az egész éjszakán át tartó töltés, mégis érdemesebb lehúzni éjszaka a töltőről a készüléket. Az akkumulátoroknak ugyanis nem tesz jót a túltöltés és bár a töltésvezérlő feladata, hogy megfelelő töltöttség esetén állítsa le a töltést és váltson át csepptöltésre, mégis a legjobb megoldás, ha csak addig töltjük a készülékeket, ameddig szükséges.

A modern akkumulátoroknak egyébként sem tesz jót, ha 100%-os töltöttségi szinten tartjuk őket, ideális esetben 50-80% közötti tartomány a legideálisabb - legalábbis az akku degradáció megelőzése szempontjából.

Ne használj vezeték nélküli, és gyors töltőket

Az akkumulátor élettartama szempontjából szintén érdemes elkerülni a rendszeres vezeték nélküli és gyors töltést is. Ha rendszeresen így töltjük az akkut, az ugyan kényelmes vagy épp gyors lehet, ám ilyenkor az akkumulátor jobban melegszik, mintha hagyományos lassú töltést alkalmaznánk kábeles csatlakozással.

Természetesen nem azzal van baj, ha néha ezeket a töltési módokat használjuk (pl. autóban), de az otthoni napi töltésnél jobb, ha a kíméletesebb módszert választjuk.

Rendszeres újraindítás

A laptopokat és telefonokat előszeretettel használjuk úgy, hogy szinte soha nem kapcsoljuk ki, vagy indítjuk újra azokat, hanem egyszerűen csak lehajtjuk/zároljuk a kijelzőt, és kész. Viszont a készülék így soha nem "pihen", a készülék memóriája nem ürül, így előbb-utóbb a készülék be fog lassulni, fagyni fog.

Érdemes időnként (legalább 1-2 hetente) egy teljes újraindítást megtenni, de akkor sem teszünk rosszat, ha ilyenkor egy rövid időre teljesen kikapcsoljuk a készüléket, majd vissza.

A megfelelő tisztítás

Sokan elhanyagolják a készülékek tisztítását, és több hónapnyi kosz lepi el a készülékeket. Természetesen ez nem jó, ahogy az sem, ha valaki hagyományos, a háztartásban megtalálható tisztítószerekhez nyúl. Jónéhány laptop kijelzőn van például egy olyan bevonat, amit az alkohol old, ami egyébként az LCD paneleknek sem tesz jót. Mégis sokan előszeretettel takarítják a kijelzőt ablakmosó folyadékkal. Nem szabad, idővel garantáltan foltos, csúnya lesz a kijelző.

Be kell szerezni kifejezetten eszközök tisztítására való folyadékot, amit egy kendővel együtt már 3 ezer forintért beszerezhetsz, és egy háztartás számára akár 1 évig is elegendő lehet. Ezek a kíméletes tisztítószerek garantáltan nem fognak kárt okozni a készülékeidben.

A telefonok takarításához érdemes beszerezni egy kis ecsetet (bár egy erre a célra befogott puhább sörtéjű fogkefe is megteszi), és időnként kitakarítani a telefon hangszóró és mikrofon rácsait, itt ugyanis a zsebünkből összegyűlt szösz előszeretettel megül, ami miatt halkan hallhatjuk a hívások során a másik felet, vagy minket hallhatnak halkan.

 

Ezekkel az apróságokkal megnövelheted az eszközeid élettartamát és használhatóságát.

Címkék: tippek-trükkök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr3918256049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása