A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Okostelefon vásárláskor nagyon zavarba ejtő tud lenni az óriási kínálat, közeledve a Karácsonyhoz és év végéhez, az okostelefon vásárlás főszezonja előtt vagyunk. Így segítünk, hogy hogyan tudsz választani.

Először is az első szempont amit el kell döntened, hogy az iPhone-ok által használt iOS rendszert szeretnéd, vagy a Google féle Androidot?

Ha szimpatikus az iPhone

Ha iPhone-ban gondolkozol, akkor csak prémium minőségű készüléket tudsz vásárolni, ennek megfelelő áron, tehát olcsón iPhone-t nem fogsz találni. A különböző iPhone generációk között a készülék sebességében és a kamera minőségében tapasztalhatsz valódi különbséget. Persze vannak a teljes képernyős és a hagyományos iPhone-ok, valamint a kijelző technológiában is tapasztalhatók különbségek, de ezek inkább külsőségek.

Fontos tudni, hogy az Apple 4-5 évig nyújt támogatást a készülékeihez, tehát egy régebbi készülék kevesebb ideig használható, mint egy újabb modell. Ezeket a szempontokat tehát érdemes figyelembe venni választás előtt.

Ha Androidot szeretnél

Android esetén a lehetőségek sokkal szerte ágazóbbak. Számos gyártó készülékeit választhatod, rendkívül széles ársávban. Akár néhány tízezer forintért is kaphatsz készüléket, de az iPhone-okhoz hasonló színvonalú készülékek ezeknél a gyártóknál is hasonlóan drágák lesznek, mint az almás telefonok.

Az iPhone-okkal ellentétben az androidos készülékek általában kevesebb ideig kapnak új szoftvert, ezért régebbi modellt lehetőleg ne vásárolj. Inkább válassz egy alacsonyabb kategóriás, de újabb készüléket.

Az androidos készülékeknél az ár függvényében valóban hatalmas különbségekkel találkozhatsz, lényeges különbség van akár az anyaghasználatban, a sebességben, a kijelző és kamera minőségében, sőt, akár az akkumulátor üzemidőben is. Továbbá széles skálán mozognak a készülékek fizikai méretei is, kb. 5”-os kijelző mérettől a bő 7”-ig válogathatsz a kínálatból.

Gondolj az értéktartásra és a javításra is

Továbbá akár iPhone-t, akár androidos készüléket vásárolnál, érdemes számításba venni a készülék értéktartását is. Hiába drágább egy készülék új korában, ha használtan még jó áron értékesíthető, akkor a váltáskor csak a különbséggel kell számolnod. Ezzel szemben sok olcsóbb típus használtan eladhatatlan (értéktelen), tehát cserénél a teljes vételárat kell kifizetned.

Érdemes továbbá figyelembe venni, hogy pl. egy kijelző törés vagy akkumulátor hiba esetén találsz-e a közelben olyan szervizet, ahol megjavítják a telefonodat. A népszerűbb gyártók termékeihez akár helyben is találhatsz szervizet (pl. iPhone-okat mi is javítunk), míg néhány olcsóbb (jellemzően kínai) gyártó termékeinek egyáltalán nincs szerviz partnere, vagy alkatrész ellátottsága.

 

Vásárlás előtt érdemes alaposan tájékozódnod a típusokról, szükség esetén szakember szaktanácsát is kikérheted.

Címkék: iphone okostelefon android ios

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr7215262178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása