A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Na jó, ez tényleg egy baromságnak hangzik, a Facebook mégis azt kéri, hogy küldj magadról meztelen fotókat neki, így akar megvédeni Téged. De mitől? És hogyan? Mindjárt kiderül.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

A bosszúpornó korát éljük

A mai tinédzsereknél nagyon "divatos" bosszú (pl. egy megcsalás, vagy egy csúnya szakítás után), hogy az exről kompromittáló fotókat tesznek fel az internetre. Egyfelől ez ellen egyszerűen lehet védekezni, szimplán nem kell a partnernek adni olyan fotót, amivel később visszaélhet.

A Facebook viszont merészet lép. Azt kéri a felhasználóitól, hogy küldjenek a felhasználók meztelen fotót magukról, és ezzel fogja megvédeni őket. De hogyan?

A prevencióra alapoznak

Mit csinál a Facebook a fotókkal? Digitálisan feldolgozzák őket, amolyan digitális ujjlenyomatot készít a fotóról. Ezt követően a Facebook "fekete listára" teszi ezt a digitális lenyomatot, így pedig azt ígéri, hogy később bármilyen felhasználó szeretne meztelen fotót feltölteni az adott személyről, akkor az nem fog megjelenni, hiszen "megismeri" az érintett személyt.

A Facebook ígérete szerint mindössze egy nagyon szigorúan válogatott ötfős csapat fogja látni a feltöltött meztelen képeket, és mindössze addig, amíg ez a digitális leképezés meg nem történik. Ezt követően az ígéret szerint véglegesen törlése kerülnek a fényképek, és már csak a digitális leképezésük marad meg.

Ez a funkció egyelőre csak az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában és Angliában érhető el, így mi még nem használhatjuk. Ezzel együtt erős kétségeink vannak arról, hogy ezzel vajon tényleg megvédjük magunkat a bosszútól, vagy éppen így kockáztatjuk, hogy illetéktelenül kikerüljön a féltett fotónk a netre.

 

Te feltöltenéd a Facebook-nak a féltett fotóidat, hogy így védjen meg a visszaélésektől?

Címkék: facebook bosszúpornó

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr4314003960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.05.27. 16:32:53

Épp ma töröltem a FB profilomat. Ugyan nem emiatt, de amiért töröltem, ez is épp elég indok arra, hogy eszembe ne jusson többé semmiféle személyes infót megosztani velük.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2018.05.28. 08:43:07

@hullajelölt88: hát, ez részben érthető. Részben meg úgy vagyok én ezzel, hogy amit nem akarok megosztani velük (és mással), azt nem írom ki, nem rögzítem az adatlapon, és nem adom meg nekik.

2018.05.28. 09:07:06

@MasterMind Számítástechnika: no nem arról van szó, hogy csináltak valamit az adataimmal. Történt valami, ami valószínűleg az ő hibájuk, próbáltam segítséget kérni, mire jött egy automata üzenet, hogy köszönik, a fejlesztésekhez felhasználják, de nem tudnak minden panasszal egyenként foglalkozni.

Berelhetoreklamfelulet 2018.05.28. 12:39:43

Megoldásnak ez az 1etlen lehetséges megoldás, amivel hatékonyan kiküszöbölhető, de:
-csak a facebookon (és partner oldalakon) működik, de alapból nem itt szokás ilyen tartalmat megosztani.
-ha van egy kis esze az illetőnek, lazán módosíthatja a képet, és onnantól biza ez a megoldás nem véd

Meg amúgy is, aki annyira hülye, hogy ilyen képet csinál, az biza megérdemli, hogy közkincs legyen belőle....

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2018.05.28. 13:40:05

@Berelhetoreklamfelulet: Valóban csak a FB oldalán és társoldalakon működik a megoldás, és nem ritka, hogy ott történik a megosztás. A képmódosítás elvileg nem segít, mert nem csak konkrétan azt az egy fotót "tiltja" az algoritmus, hanem felismeri a képen lévő személy "paramétereit", így bármilyen kép meztelen fotó van róla, akkor tudni fogja, hogy ez ő.

Abban meg szerintem semmi kivetnivaló nincs, ha van valakinek egy izgalmas fotókkal teli mappája, hiszen miért ne lehetne. Más kérdés, hogy ezt saját részre szokás készíteni, és ennek megfelelő biztonsággal kellene kezelni.

Berelhetoreklamfelulet 2018.05.28. 14:03:52

@MasterMind Számítástechnika:
Nem tudom mennyire ritka vagy nem, nem nagyon láttam még ilyet facebookon, nyilván én nem jelölök be sem fűt-fát, sem az alja népet.

Viszont vannak konkrétan egész olyan oldalak, amik erre épülnek, nyilván az jobb táptalaj, hisz facebook reportra amúgy is leszedi elég hamar, de az az oldal nem. Elég csak a linket terjeszteni utána.
Arról nem is beszélve, hogy egyes országban ezért büntet(het)nek, így a anonim megosztó biztonságosabb.

A képfelismerő algoritmusok sem mindenhatóak, elég szerkesztéssel átverhetőek.
Amúgy meg tuti nem azt használnak hozzá. Csak gondolj bele, feltöltenek több millió kiszűrendő képet, utána nincs az a szerverpark ami elbírná majd a terhelést, amit a vizsgálatok jelentenének...

Kivetni való nincs benne, csak utána ne sírjon, ha elterjed a kép. Ezt választotta, így járt, tanuló pénz...
süti beállítások módosítása