A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Elterjedt tévhit, hogy ha több vírusirtót használsz, akkor nagyobb eséllyel véded ki a vírusokat. Ez alapvetően logikusnak is tűnik, de mégsem teljesen ez a helyzet. Legalábbis több vírusirtó használata többet árt, mint használ.

Ebben a levélben megnézzük, hogy érdemes-e több vírusirtót használni egyszerre, és hogyan érdemes védekezni a vírusok ellen.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Minél több, annál jobb. Vagy mégsem?

Teljesen logikusnak tűnő gondolat, hogy ha egy számítógépre több vírusirtót telepítünk, akkor a tudásuk összeadódik, és egyre kevesebb vírust tudunk összeszedni.

Minden vírusirtó szoftver rendelkezik egy vírusdefiníciós adatbázissal, ami tartalmazza, hogy mely vírus fajtákat képes felismerni és kiszűrni. Természetesen a különböző szoftvereknél ez az adatbázis más és más, tehát nem mindegyik vírus ellen véd mindegyik vírusirtó. Az is tény, hogy nem létezik olyan vírusirtó, amelyik mindegyik vírust ismerné.

Ennek ellenére nem javasoljuk, hogy egyszerre több vírusirtót használj a számítógépeden, mert az ugyan igaz, hogy összességében több vírus ellen lenne védett a számítógéped, de a használhatósága is jelentősen csökkenne. A több vírusirtó egyidejű használata ugyanisrendkívüli mértékben lelassítja a számítógép működését.

Ezért lesz lassú a számítógéped

Ha nem érdekelnek a technikai részletek, akkor ezt a fejezetet ugord át nyugodtan.

A vírusirtók úgy működnek, hogy amikor észlelnek egy vírusos fájlt a számítógépeden, akkor azt karanténba helyezik. Ez a karantén ugyanúgy a merevlemezeden tárolt terület, csak a vírusirtó tudja, hogy melyik könyvtárat tekinti karanténnak, és az abban tárolt fájlokhoz nem enged hozzáférést.

A lényege a karanténnak az, hogy ha tévesen észlelne vírusosnak egy fájlt, akkor innen manuálisan visszaállíthatod azt az eredeti helyére, és megadhatod, hogy ez a fájl nem vírusos. Ha nem lenne karantén, hanem azonnal törölne minden vírus gyanús fájlt, akkor előfordulhatna, hogy olyan adatot is töröl, amit mégsem kellett volna.

Igen ám, de most jön a másik vírusirtó szerepe. Ha van másik vírusirtó a gépeden, akkor az észreveszi, hogy fájl művelet van (az első vírusirtó épp áthelyezi a fertőzött fájlt a karanténba), és mivel a fájlműveletek közben mindig történik vírusellenőrzés, ezért a második vírusirtó is észreveszi, hogy hoppá, itt egy vírusos fájl. Amit megpróbálna ő is kiszűrni, megszakítja az első vírusirtó karanténba helyezését, és megpróbálja ő a saját karanténjába helyezni.

Majd ekkor az első vírusirtó veszi észre a fájlmozgást, ellenőriz, észlel, és megpróbálkozik a karanténba helyezéssel.

És ez egy ördögi kör, ami képes a számítógépedet olyan szintre lelassítani, hogy egy internet böngésző megnyitása is akár percekig is eltarthat.

Ezért SOHA ne használj egyszerre több vírusirtót egy számítógépen.

Akkor mi a legjobb megoldás a vírusok ellen?

A legjobb megoldás több részből áll. Egyrészt ésszel kell használni a számítógépet. Kétes forrásokból származó anyagot ne másolj fel a számítógépedre. Ha figyelmeztet a vírusirtó, ne akard feltétlenül felülbírálni, higgy neki, az esetek több, mint 99%-ban csak azt a fájlt jelöli vírusosnak, ami valóban az. Próbálj minél inkább ismert, "tiszta" weboldalakon járni. Felnőtt tartalmú oldalból is van több ingyenes, színvonalas oldal. Gyanús, ha egy weboldalnál 3-4 felugró reklám is zavar, és bárhová kattintasz, egyre több a reklám. A józan ésszel megválasztott internetes tartalom mellett nem igazán kell félned a vírusoktól. Persze emailezni is ésszel kell, és nem kell minden ismeretlen mellékletet azonnal megnyitni.

Másrészt érdemes jó vírusirtó szoftvert használni. Az ingyenesen használható vírusirtók általában kevesebb vírusfajtát ismernek, ráadásul folyton arra buzdítanak, hogy vásárold meg a nagyobb tudással rendelkező, de már fizetős változatot a szoftverből. Szóval az ingyenes változatok afféle csalik, de a semminél jobbak.

Az illegálisan használt vírusirtók nagy baja, hogy ideig-óráig működnek, utána nem tudják frissíteni az adatbázist.

Egy jogtisztán megvásárolt vírusirtó szoftver már akár 5 ezer forintért is kapható évente, ami igazán nem nagy költség, és így egy évig egész jó védelemmel rendelkezik a számítógéped.

Szintén érdemes jogtisztán használni a Windowst is,mert akkor a frissítéseket nyugodtan fogadhatod, ezek a frissítések pedig szintén segítenek a vírusokat elkerülni. Egy Windows ugyan kb. 30 ezer forintba kerül, de 4-5 évig simán tudod használni (sokan még mindig a több, mint 10 éves XP-t használják - igaz, ahhoz már nem jön frissítés).

Ha lejár, nem véd?

Ha lejár egy vírusirtó szoftver licence, az nem jelenti azt, hogy már nem működik. Ameddig élő a licenc, addig nagyon gyakran (jobb szoftvereknél minden nap) érkezik adatbázis frissítés, amikor lejár a licenc, onnantól nem fogod megkapni a frissítéseket. Az addig ismert vírusok elleni védelmet ugyanúgy nyújtja a szoftver, de az ezután érkező vírusok ellen már nem véd.

 

Internetezz józan ésszel, és használj egy jó vírusirtót! De egyszerre csak egyet.

Címkék: vírus kémprogram tippek-trükkök tiszta szoftver

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr827060097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása