A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az internet magával hozta az illegális tartalmak gyors terjedését, hisz könnyedén elérhetővé vált a letöltés, egymásnak való átküldés, stb.

Emlékszel a Napsterre? Az első fájlcserélő programvolt a történelemben, zenéket lehetett letölteni, és aki letöltött, az meg is osztotta a saját zenéit a többiekkel.Zseniális ötlet volt, még 99-ből.

De persze a zsenialitása mellett illegális is volt, hisz a zene utáni jogdíjak nem kerültek megfizetésre.

A mai levélben megnézzük az online tartalmak fejlődését, és a mai kor egyik legjobb megoldását, ami ráadásul törvényes is.

Megéri elolvasni?

Jött az iTunes

Az Apple vezér Steve Jobs hamar felismerte, hogy az internet tönkre fogja tenni a lemezkiadókat, így a zenészeket is, hisz senki sem fog lemezekért pénzt adni, ha netről letölthetők azok ingyen. Itt jött a zseniális ötlet, miszerint legyen letölthető a zene úgy, hogy a programot, amivel letöltheted, integrálják be egy mp3 lejátszóba (iPod), a számítógépbe (iMac, MacBook), egy telefonba (iPhone) és egy táblagépbe (iPad). Így jóval egyszerűbb a zenék letöltése mint eddig, ráadásul egyből a kívánt eszközödön van, nem kell külön másolgatnod őket.

Na persze az Apple nem engedhette meg, hogy az illegálisan történjen, ráadásként ő is szeretett volna ezzel pénzt keresni, így Jobs rávette a lemezkiadókat, hogy járuljanak hozzá az akkor vadonatúj üzleti modellhez: egy dal 1 dollár. Lehet külön vásárolni dalokat is, de akár komplett albumot is. Ebből jut a lemezkiadónak is, és marad az Apple-nél is.

Ez az üzleti modell fenekestől felforgatta az addig ismert zenepiacot, és a megfizethető ár miatt a legtöbb nyugaton élő ember fel is hagyott az illegális letöltésekkel - ráadásul közben a törvény erejével bezárták a Napster-t. Az iTunes virágzott és virágzik most is.

De ez nem ingyenes, mi pedig ingyenes megoldást ígértünk a címben.

Íme az ingyenes megoldás: Spotify

Míg az iTunes letöltéseknél a megvásárolt zenét fizikailag letöltöd és birtoklod, addig a Spotifynál ez nem így van.

Akkor hát mi is ez a Spotify [ejtsd: szpotifáj]?

A Spotify egy ingyenesen is használható, kereskedelmi zene streamelő szolgáltatás, ami másolásvédelemmel ellátott tartalmakat tesz elérhetővé a nagyobb lemezkiadók közreműködésével. A Spotify partnere a Sony, EMI, Warner Music Group és a Universal.

Vagyis olyan, mint egy online rádió, de egy őrült nagy adatbázisból - több, mint 20 millió dal közül - Te választod ki, mit szeretnél hallgatni. Kereshetsz dalra, előadóra, toplistára, albumra is.

Ami a legjobb, hogy van egy halom lejátszási lista is.Egyrészt a közösségi média előnyeit kihasználva követhetsz ismerősöket is, és az ő kedvenc zenéjüket is hallgathatod, de akár kategóriák szerint is kérheted a zenéket. Például most aktuálisan kiválasztod, hogy karácsonyi dalok érdekelnek, és csak olyanokat fogsz hallgatni. Vagy hétköznapi pop zenéket, akkor olyanokat. De van pörgős reggeli zene, nyugodt reggeli zene, relaxáláshoz szánt összeállítás, bulizáshoz, retro hangulathoz, stb. Millió féle lejátszási listát találhatsz kategóriákba sorolva. Kiválasztod azt, ami Neked tetszik, és máris hallgathatod a dalokat, egész nap.

Ingyenes vagy sem?!

A Spotify alapvetően ingyenes, mindössze egy regisztrációra van szükség (a Facebook fiókoddal bejelentkezhetsz). Van azonban egy havi bő 2.000 Ft-ért elérhető prémium szolgáltatása is, ahol elérhetővé teszi a zenék még jobb minőségű változatát (az ingyenes változatnál is teljesen jó a minőség), valamint míg az ingyenes változatoknál néhány zenénként bejátszanak egy pár másodperces reklámot, addig a prémium előfizetők ettől mentesülnek.

A prémium csomagot egy 30 napig tartó ingyenes tesztidőszakban kipróbálhatod, és így el tudod dönteni előre, szükséged van rá vagy sem.

Hogyan használhatod?

A Spotify elérhető nagyon sok platformra, van Windows-os változata, de letöltheted Androidos okostelefonra és iPhone-ra is, de a táblagépeken is jól működik, sőt böngészőből is futtatható.

A www.spotify.com címen regisztrálnod kell, majd letöltened a számítógépedre (okostelefonon és táblagépen természetesen az áruházból keresd ki a Spotify alkalmazást).

Miután letöltötted, máris kezdheted a böngészést a dalok között és a lejátszást. Válassz zenét vagy lejátszási listát, és szólhatnak a kedvenceid. Akár ingyen.

Megjegyzés: a Spotify folyamatos internetkapcsolatot igényel, és használata adatforgalommal jár. Ez főként adatforgalmi korláttal rendelkező mobilinternet előfizetéseknél okozhat gondot.

 

Ne tölts le illegálisan dalokat, használd a Spotify-t!

Címkék: tippek-trükkök

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr496963157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Desischado 2018.11.25. 09:36:16

Szakadjon meg ez a rühes Spotify! Ott a Youtube meg a többi adó, ahonnan lehet bármit tölteni!

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2018.11.26. 11:39:49

@Desischado: Hát ezt értem, de ha a szerzői jogokat figyelembe vesszük, akkor a YouTube-ról nem lehet(ne) letölteni semmit. Persze a gyakorlat másról szól, ez oké.

Viszont nagyon nem mindegy, hogy ha mondjuk mobilnetről használja az ember, akkor mennyi adatforgalmat generál (a YouTube a videó miatt nagyságrendekkel többet). Arról végképp nem beszélve, hogy a YouTube-ot nem tudod a háttérbe tenni a telefonon és közben pl. emailezni, facebook-ozni, stb., míg a Spotify-t igen.

A kettő nem ugyanarról szól. Nem véletlen, hogy a Google épp mostanság indítja a YouTube Music-ot.

Kit Fisto 2023.08.02. 15:37:47

Az ismertető tartalmaz félrevezető információkat. Nem igaz, hogy bármikor, bármelyik számot meghallgathatod. Csak lejátszási listákat hallgathatsz, legfeljebb az azokban szereplő zenéket tetszőleges sorrendben lehet hallgatni. Az ingyenes mód teljesen használhatatlan, ha csak nem vagy olyan, akinek tök mindegy, mit hallgat éppen, csak szóljon valami. Különben ingyenesen sem ingyenes, akkor is elkérnek minden személyes adatot, azokkal fizetsz érte. Azt hiszem, még a bankkártya adataid is, hogy "ha úgy döntenél, hogy fizetőssé válsz, könnyen lehessen elintézni" Na persze.. Valójában az ahhoz kapcsolódó adataid kellenek nekik.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2023.08.02. 23:23:14

@Kit Fisto: A cikk 2014-ben íródott, vagyis 9 éve! Akkor az ingyenes változatnál is engedett a zenék között lépkedni, váltogatni (legalábbis bizonyos idő alatt bizonyos számú léptetést és zeneváltást engedélyezett a Spotify). Ezen kívül a bankkártya adatok megadása sem volt szükséges (ha most egyáltalán az) az ingyenes regisztrációhoz, sőt elég volt egy "belépek a Facebook-kal" gombra kattintva "regisztrálni", amikoris átemelte a Facebookról az amúgy közkinccsé tett adatainkat és kész. Vagyis semmi olyat nem kellett megadni, amit ne adtunk volna meg magunkról a Facebookon.
süti beállítások módosítása