A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A navigációs rendszer nagyszerű dolog, és amióta az okostelefonok elterjedtek, gyakorlatilag folyamatosan a zsebünkben is van a GPS. Ez jó, hisz bármikor jól jöhet, ha gyorsan meg tudunk nézni egy címet. Ha nincs a telefonodon valamilyen offline (internet kapcsolatot nem igénylő) navigációs szoftver (pl. iGO), akkor tulajdonképpen a Google Maps-et tudod használni - iPhone-osok az Apple saját térképét is. De most maradjunk a Google Maps-nél.

Ez szép és jó, hiszen ez egy részletes és pontos navigáció, a probléma vele mindössze annyi, hogy ez nem offline navigáció, vagyis internet kapcsolat szükséges a használatához.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Azt, hogy vagy WiFi, vagy mobilinternet szükséges a térképek betöltéséhez. Namost navigálás közben WiFi elég nehézkes, hogy rendelkezésre álljon, így marad a mobilnet. Ez Magyarországon belül jó is így, de külföldön mobilnetezni igen drága mulatság volna.

Van azonban egy kis trükk, amivel elkerülhető ez a probléma, ráadásul ingyenes is. Kis előrelátással előre lementhető 1-1 terület térképe, így ezt követően már internet kapcsolat nélkül is képes lesz navigálni a Google Maps - az adott területen.

offline-google-terkep-ok-maps.pngMivel azonban túl nagy területet nem lehet lementeni (sűrűn lakott területen kb. 10×15 km-es területet, ritkán lakottakon ennél többet), így ez főként városon belüli barangolásoknál jön jól, nem pedig hosszú utazásokon. Igaz, több mentéssel az is megoldható, de az elég körülményes.

Hogyan menthető le a térkép?

Indítsd el a Google Maps alkalmazást, majd nagyíts rá arra a területre, amit menteni szeretnél. Tehát ha pl. Nyíregyháza egész térképét szeretnéd, akkor a képernyődön legyen rajta Nyíregyháza teljes területe.

Ha ezzel megvagy, akkor a keresőbe írd be, hogy OK Maps. Fontos, hogy idézőjelek és egyéb karakterek nélkül írd be! Ha van hangvezérlés a Google Maps-eden, akkor be is mondhatod, nem fontos pötyögnöd. Ezt követően a keresés gombot nyomd meg, és a telefonod lementi az adott térképet.

Ha ez megvan, akkor utána a lementett térképen már nyugodtan nagyíthatsz, és indíthatsz navigálást, ez már offline (adatkapcsolat nélküli) módban is fog működni.

Egy nagyobb város lementett térképe kb. 25-30 MB adatot harap ki a memóriakártyád tárhelyéből, de ha ezt WiFi-n teszed meg, akkor ugyanennyi adathasználattal mérsékli a mobilinternet kereted kihasználtságát.

Azokon a területeken pedig, ahol egyébként is gyakran használsz GPS-t, külön megéri, hisz nem kell újra és újra betöltenie a térképet a telefonodnak mobilneten keresztül.

 

Ne feledd: OK Maps

Címkék: gps iphone okostelefon android ios tippek-trükkök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr336629881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása