A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni az adatbiztonság fontosságát. Hidd el, ha meghibásodik a számítógéped, éscserélni kell a merevlemezt (ez tárolja az adatokat), akkor - ha nem volt biztonsági mentésed - a csere költsége fog legkevésbé idegesíteni. Sokkal nagyobb fejtörést fog okozni az, hogy az adataid elvesztek, és nem, vagy csak nagyon költséges módszerrel (több 10, de inkább 100 ezer forintos, akár milliós nagyságrend) hozhatók vissza.

Ments legalább két helyre!

Mint szinte minden más esetben, itt is a megelőzés a legjobb megoldás, jóformán pénzbe sem kerül (a legtöbb háztartásban van két számítógép, vagy egy külső merevlemez). A megoldás triviális: tárold a fontos adataidat minél több helyen. Ha két helyen van tárolva minden, akkor azzal már rendkívül sokat tettél az adataid védelme érdekében, hiszen nagyon kevés az esélye annak, hogy egyszerre hibásodjon meg mindkét adattárolód.

Megjegyzés: ha a számítógépedben pl. két merevlemez van, akkor is célszerű mindkettőn tárolni a fontos adatokat, de itt nagyobb a kettős meghibásodás esélye, ugyanis ha pl. zárlatos lesz a tápegység, akkor akár mindkét merevlemezt is tönkre teheti. Jobb, ha külső meghajtóra, vagy másik számítógépre készíted a biztonsági mentést.

Mire ments?

Bármire. Bármilyen mentés jobb, mint a semmilyen mentés. Minden egyes mentés megmenthet az adataid elvesztésétől.

Ettől függetlenül íme a lehetőségek: CD/DVD, pendrive, külső merevlemez, másik számítógép, szerver, stb.

A CD/DVD hátránya, hogy körülményes rá kiírni az adatokat, viszonylag kevés adat fér rá, és problémás időnként újra felülírni vagy hozzáírni az újakat. Szintén a többi megoldás mellett szól az is, hogy a lemezekről egy idő után "eltűnnek" az adatok, ez a lemez minőségétől függ, hogy mennyi idő (több év).

A pendrive egy jobb megoldás, egyszerű rámásolni a képeket, videókat, egyszerű törölni róla ha mégsem kell, és hozzáírni néhány hetente az új felvételeket. A hátránya az, hogy kissé sérülékeny, és könnyen elkallódhat, elkeveredhet.

A külső merevlemez talán az egyik legjobb megoldás. Hasonló a pendrive-hoz, de jóval nagyobb tárterületet nyújt.

A másik számítógép akkor praktikus, ha nincs külső merevlemezed vagy pendrive-od, de van másik számítógép. Így ez a legegyszerűbb megoldás. A szervernél szintén ugyanez a helyzet, ha van olyan szerverhez hozzáférésed, ahol tárolhatod saját adataidat, akkor kitűnő megoldás.

Ne csak egy helyen!

Nagyon fontos kiemelnünk, hogy ez nem azt jelenti, hogy ha kimented az adataidat egy külső merevlemezre, akkor a gépedről törölheted, mert most már biztonságban vannak.Akkor vannak biztonságban, ha több helyen is megvannak. A gépeden ÉS a külső merevlemezen. Vagy a gépeden ÉS bárhol máshol.

Logikus ez, csak át kell gondolni. Vigyázz az adataidra, fontosak lehetnek.

 

Ha nincs biztonsági mentésed, akkor csinálj mentést most!

Címkék: adatbiztonság tippek-trükkök adat helyreállítás

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr846184705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.05.21. 08:20:30

Egy nagyon fontos dolgot elfelejt a posztoló: online tárhelyek, cloud szolgáltatások. Ingyen is lehet akár 50 GB tárhelyet regisztrálni, így ez a legolcsóbb megoldások közé tartozik, gyakorlatilag ingyen van. Egy mentésnek megteszi, bár ez sem életbiztosítás, de a több biztonsági mentés közül egynek jó. Mindenesetre legalább fizikailag nem egy helyen van a többi mentéssel és eszközökkel.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2014.05.21. 08:23:07

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Teljesen egyetértek. Mivel a felhő alapú technológiáról még korábban nem írtunk, ezért nem akartam itt bekavarni ezzel a lehetőséggel is, de hamarosan ezt a területet is kivesézzük.

A legtöbb ember szereti, ha fizikailag birtokolhatja azt, amije van, még ha ennél jóval biztosabb is egy felhő alapú tárolás. Ezt sokaknak még szokniuk kell :)

Egyébként a kulcsszó nagyon helyesen: fizikailag legyen több helyen, hisz egy tűz, stb. esetén hiába van 2-3 mentés, ha mind odavész.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.05.21. 08:46:37

@MasterMind Számítástechnika: így igaz, a fizikai elkülönítés és a más technológia is fontos: hagyományos külső merevlemez és SSD vagy pendrive és felhő szolgáltatás.
Persze nem minden cloudba töltenék fel érzékeny adatokat, de létezik ugye titkosítás is a világon.

Én is szeretem fizikailag birtokolni az adataimat, ezért a felhőre önmagában nem is hagyatkozom, de egy plusz megoldásnak pont jó, ingyen van.

Vannak, akik csak felhőbe lövik fel mindenüket, na én ennél óvatosabb vagyok. A külső merevlemez árak annyira alacsonyak ma már, hogy mindenképpen megéri venni egyet. Számítógép merevlemeze + 1 TB külső merevlemez + egy felhő szerintem elég nagy biztonságot ad. Persze az adatok titkosítását sem felejtettem el.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2014.05.21. 08:53:07

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Teljesen egyetértek Veled, jól látod nagyon a dolgot!
Ha mindenki így állna hozzá, nem volna szükség a tanácsainkra :)
süti beállítások módosítása