A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Van! Egyértelműen azt kell mondanunk, hogy nem csak a Windows az egyedüli alternatíva, amit használhatsz. Főleg mostanság az XP-csere őrület miatt sokan panaszkodnak rá, hogy milyen drága a Windows, és miért kell azt megvásárolni. Nos, hogy drága vagy sem a Windows, azon lehet vitatkozni, ez nyilván pénztárcától függ. Az viszont tény, hogy a Microsoft iszonyatosan sok fejlesztői munkát tesz egy szoftver kifejlesztésébe (ahogyan más szoftvergyártók is), és mint látható, hosszú éveken át tovább fejlesztik a megvásárolt szoftvert, amit "díjmentesen" lehet használni.

Egy kis történelmi áttekintés

Van élet a Windowson kívül is, ráadásul jóval több lehetőség is van, mint azt gondolnád. Régen, amikor csak fekete alapon fehér betűket néztek az emberek a monitorokon (sőt még régebben zöldeket, ez kb. a 80-as évek eleje), akkor a Xerox (igen, a nagy nevű nyomtató gyártó cég) dolgozott egy grafikus felületű operációs rendszeren, de végül úgy értékelték, hogy ez senkinek sem kellene, nincs rá valódi igény. Egészen pontosan piacra dobták az elképzelésüket, de az megbukott. Igen ám, de egy tanulmányi bejárás során az erősen fejlesztés alatt álló verziót meglátta Steve Jobs, aki mint másként gondolkodó ember, egyből meglátta benne a hatalmas lehetőséget. Nem mellesleg a Xerox-tól származik az egérrel való vezérlés ötlete is.

Az Apple így elkezdett dolgozni saját grafikus operációs rendszerén, ami rögös úton keresztül haladva ugyan, de manapság is fut az Apple számítógépein. Ennek az operációs rendszernek a neve a Mac OS (először Lisa OS néven készült egy másik rendszer, ami végül megbukott). A kezdeti időkben Steve Jobs akkori barátja, egy Bill Gates nevű fiatalember vállalta, hogy irodai szoftvercsomagot fejlesztenek a Mac számára, ez lett az Office csomag. Igen ám, de Bill Gates sem volt rest ellopni Jobsék (valójában a Xerox) ötletét, és elkezdtek dolgozni a Windows 1.0-n. Jobs ezt később azzal vádolta Gates-t, hogy ellopta az ötletét, és a Microsoftot be kell zárni, a Windows meg kell szüntetni. Gates ezzel védekezett: Te betörtél a szomszédodhoz, elloptál tőle valamit, amit én elvettem Tőled, és Te most ezért vagy felháborodva.

Van ingyenes megoldás is!

A fentieken kívül még a Linuxnak is rengeteg olyan verziója van, ami grafikus felületet is tartalmaz, melyek hasonlóan használhatók, mint a Windows. A Macintosh hátránya, hogy csak számítógéppel együtt lehet megvásárolni, és így nyilván nagyon drága, de nagyon jó és kiforrott rendszer (persze egy Windows-hoz szokott felhasználónak azért kell egy kis idő, hogy megszokja azt a felültet). A Windowsról sokat nem kell beszélni, ezt mindenki ismeri, a hátránya a magasnak tartott ár, ami egyébként ha jól végiggondoljuk, teljesen korrekt. Linuxok ingyenesek, így bárki használhatja azokat, tehát ha drágállod a Windowst, van lehetőséged törvényesen is ingyenes megoldást választani. Mi a hátrány? Kevésbé ismert és jól kidolgozott grafikus felület, picit több kompromisszum, és a legnagyobb: kevés felhasználói program van Linuxra is megírva. A többség Windowsra, esetleg Macintosh-ra készül. 

Tehát azt lehet mondani, hogy tulajdonképpen nem is a Windowst kell megfizetnihanem a jól működő kezelőfelületet, a folyamatos fejlesztést, aterméktámogatást, és persze egy olyan futtató környeztet, amin a legtöbb felhasználói program működni képes.

Ha pedig ennek ellenére úgy érzed, nem éri meg kifizetni a program árát, még mindig nyitva van az út az ingyenes Linuxok felé. Ha nem futtatsz speciális felhasználói programokat, csak internetezésre és emailezésre használod a számítógépedet, akkor már csak elhatározás kérdése, hogy hajlandó vagy-e megtanulni az ismeretlen programot. Így pedig elkerülheted, hogy sok pénzt kelljen adni a Windows-ért.

Te kipróbálnál valami újat, vagy megéri kifizetni a megszokott Windows árát?

Címkék: windows szoftver illegális szoftver jogtiszta szoftver tiszta szoftver legális szoftver

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr156184697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2014.05.21. 10:33:18

@poszt

"Ennek az operációs rendszernek a neve a Macintosh"

Az a számítógép neve volt, az oprendszere a "System Software" névre hallgatott, később megkapta a Mac OS nevet, de Macintosh-nak oprendszert soha nem neveztek.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2014.05.21. 10:40:10

Igazad van, javítva! Köszi az észrevételt.
süti beállítások módosítása