A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Egy mobilalkalmazást fogunk ajánlani Neked, aminek a használata segíti a koronavírussal szembeni védekezést.

Hogyan segít egy alkalmazás a vírushelyzetben?

Azt tudjuk, hogy ha valakiről kiderül, hogy elkapta a koronavírust, akkor kontakt kutatás következik, vagyis elkezdi a hatóság összegyűjteni, hogy az elmúlt időszakban a fertőzött személy kikkel találkozott. Így próbálják meg mielőbb kiszűrni a fertőzött embereket.

Ám sok esetben olyanokkal is kontaktba kerülünk, akiket nem is feltétlenül ismerünk (pl. együtt utazunk valakivel a vonaton, buszon, stb). Így tehát az ilyen kontakt személyek elérhetőségeit nem tudjuk megadni a hatóságoknak, hiszen nem ismerjük őket.

Ám a mobilalkalmazás használata segít ebben, mutatjuk, hogyan.

Hogyan működik?

A VírusRadar nevű alkalmazásról van szó. Ehhez hasonló alkalmazásokat szerte a világon használnak, ezek alapján készült egy magyar változat. Az alkalmazás az egymás közelében hosszabb időn át tartózkodó, és az alkalmazást futtató mobil eszközök egymáshoz viszonyított távolságát méri és rögzíti bluetooth technológia segítségével.

A járványügyi szakemberek kontaktkutatás során le tudják kérdezni, hogy a bizonyítottan koronavírusos személy (telefonja) közelében kik tartózkodtak az elmúlt 14 napban hosszabb ideig.

Idézünk a VírusRadar alkalmazás hivatalos honlapjáról:

"Az alkalmazás Bluetooth segítségével kommunikál más felhasználókkal, és titkosított, anononimizált adatokat cserél a környező eszközök távolságáról, ha azok az elmúlt 14 napban veszélyes távolságban voltak.

Ha egy felhasználó megfertőződik, akkor a felhasználó megoszthatja az alkalmazás adatait a járványügyi szakemberekkel. A szakemberek felkérhetik az információkat használó fertőzött személyt az adatok megosztására, ezáltal értesítve azokat az embereket, akik szoros kapcsolatban voltak fertőzött személlyel."

Ne aggódj, nem követ az alkalmazás!

Sokan aggódnak, hogy ők nem akarják, hogy bárki nyomonkövesse, merre jár. Nem kell aggódnod, az alkalmazás nem rögzíti a tartózkodási helyedet (még csak nem is tudja, merre vagy). Az alkalmazás mindössze azt tudja és azt rögzíti, hogy mely másik készülékkel volt egymáshoz közel huzamosabb ideig. A készülékeket is anoním módon azonosítja, így tehát csak egy egyedi azonosítószám az, amit a készülékek egymással cserélnek, megosztanak.

A közeli VírusRadar felhasználókra vonatkozó adatok csak a te készülékeden vannak tárolva. Ha a VírusRadar felhasználója igazolt COVID-19 fertőzött lesz, önként dönthet arról, hogy a készülékén tárolt adatokat beküldi-e a járványügyi szakembereknek vagy sem. Az adatok nem tartalmaznak mobiltelefonszámokat, hanem csak azokat a kódokat, amelyeket kizárólag a járványügyi szakemberek tudnak dekódolni.

Sajnos csak Androidon fut

A VírusRadar alkalmazás egyelőre csak androidos készülékekre érhető el, így ha iPhonet használsz, akkor nem tudod telepíteni.

Ha androidos vagy, akkor viszont erre a linkre kattintva telepítheted: VírusRadar app

Ha pedig további információkat szeretnél olvasni az alkalmazásról, akkor látogass el a VírusRadar app hivatalos weboldalára.

 

Ha hasznosnak érzed, akkor telepítsd fel a VírusRadar appot.

Címkék: koronavírus covid-19 vírusradar

Szólj hozzá!

Kedden megtartotta az Apple a szokásos, szeptemberi termékbemutatóját, igaz, a koronavírusra való tekintettel ezúttal online formában.

De nem csak a bemutató formája változott a koronavírus miatt, hanem (vélhetően) a vírushelyzet miatt nem mutatta be az Apple a legfontosabb modelljét, az új iPhone-t. Pedig a szeptemberi bemutató előtt az almás rajongók mindig ezt várják a leginkább.

Na de nézzük, akkor mik érkeztek!

Új iPadek

A "sima" iPad inkább csak egy kis frissítést kapott a tavalyi modellhez képest, ugyanis kinézetre ugyanolyan, a méret sem változott (10,2"), megmaradt az ujjlenyomatolvasó, stb. Az újdonság, hogy megkapta a tavaly bemutatott iPad Air processzorát, vagyis a tavalyihoz képest 40%-kal gyorsabb az új modell. Természetesen ez az iPad is támogatja az Apple Smart Keyboard billentyűzetet, és az Apple Pencilt is.

Megmaradt a 3 féle szín (asztoszürke, ezüst és arany), a kétféle tárhely méret (32 GB és 128 GB), van sima WiFi-s, illetve SIM kártya fogadására alkalmas Cellular változat is. És az árak is változatlanok maradtak, ami jó hír. Ár-érték arányban ez egy kitűnő választás!

Aztán jött az új iPad Air. Az Air a sima iPad és a Pro széria közé illeszkedik be, tudásban is, árban is. A design tekintetében jelentős a változás, itt ugyanis már nincs home gomb, keskeny keret van a kijelző körül, szóval nagy mértékben hasonlít a Pro modellekre. Ám a Pro modellekkel ellentétben nincs arcfelismerés (Face ID), hanem maradt az ujjlenyomat érzékelés. Ezt úgy oldotta meg az Apple, hogy a ki-bekapcsoló gombra került az ujjlenyomat olvasó egység.

A legfontosabb viszont, hogy ez a modell megkapta az Apple leges legújabb chip-jét, az A14-et, ami valószínüleg a leggyorsabb mobilprocesszor a világon. Meglepő, hogy nem a csúcs iPhone-ban mutatkozik be az új chip, a korábbi gyakorlat ugyanis ez volt. Az új chip további kb. 40%-os teljesítményjavulást hoz magával, természetesen kedvezőbb energiafelhasználás mellett.

Fontos, hogy az új iPad Air már WiFi 6 kompatibilis, és természetes, hogy támogatja az Apple billentyűzetét és ceruzáját is. Ellentétben a sima iPaddel ez már a Pro szériához hasonlóan Lightning helyett USB-C csatlakozóval rendelkezik, valamint támogatja a gyorstöltést is. 5 féle szín (asztroszürke, ezüst, rozéarany, zöld és égkék), 2 féle tárhely méret (64 GB és 256 GB), sima WiFi, valamint SIM kártyás változat is elérhető, összességében 239.990 Ft-tól 349.990 Ft-ig lehet válogatni a konfigurációk közül.

 

És persze mindegyik iPad megkapta az új iPadOS 14-es verzióját, ami eddig is elképesztően jó volt, gördülékenyen és szinte hibamentesen működött, szóval tényleg a kicsi részleteken dolgoztak tovább, még tökéletesebb eredményt nyújtva ezzel. Ha érdekel, akkor nézd meg az Apple hivatalos oldalán az új szoftver tulajdonságait, látványosan bemutatja az Apple azokat.

Apple Watch

Egyrészt megérkezett az Apple Watch 6. generációja, amit az előző, ötödik szériához képest kell megítélnünk. Egyrészt kötelezőjelleggel kapott egy gyorsabb processzort, ez eddig semmi meglepetés, ám a különféle szenzorokat is kibővítették, ennek köszönhetően most már nem csak pulzust és EKG-t képes mérni az óra, hanem véroxigénszintet is. Az Apple tervei szerint az algoritmust odáig fogják fejleszteni, hogy egy koronavírus gyanút is fel tudjon ismerni az óra, és jelezze a gazdájának, hogy baj lehet. Ezt azért egyelőre kezeljük fenntartásokkal, ez az Apple részéről is még csak terv.

Komoly előrelépést tehát nem hozott a 6-os széria, már ami a funkciókat illeti. Design terén van némi újdonság, főként a színekre gondolunk, ugyanis a szokásos sötétszürke, ezüst és arany színek mellett van vörös és kék szín is, és ezek tényleg nagyon jól néznek ki.

Viszont meglepte a vásárlóit egy új órával. Az Apple rájött, hogy mennyire népszerű telefon az iPhone SE, fogta a receptet, elővette a fiókból, és ugyanezt a receptet követve elkészítette az Apple Watch SE-t. Eszerint: fogj egy új és egy régebbi modellt, gyúrd őket egybe, és kész is egy új termék, ami remek ár-érték arányú. A Watch SE kinézetre pontosan olyan, mint a Watch 4, 5 illetve 6 (igaz, csak a 3 alapszínben kapható), ám az 5-ös széria processzorát tették bele. Hiányzik azonban az EKG és a véroxigénszint mérés, és néhány apróság, de más érdemi különbség nincs. Cserébe viszont egészen jó az ára, ugyanis 109.990 Ft-tól kapható, szemben a 6-os széria 160 ezres induló árával (ami egyébként megegyezik az előző széria árával).

Természetesen a 3. generációtól felfelé minden Watch megkapja a legújabb WatchOS 7 szoftvert is, ami tartogat néhány újdonságot, például szól, hogy mosd meg a kezed ha hazaértél, megdicsér, ha elég ideig mostad. Mint egy falat kenyér, annyira hasznos ez a funkció :)

És az új iPhone-ok

Új iPhone-ok bizony nincsenek. Elvileg októberben majd lesznek, de most némi csúszásra kényszerült az Apple. Hivatalosan persze semmilyen információ nincs. Amit nem hivatalosan lehet tudni, hogy az Apple visszatér a régi, kissé szögletesebb design-hoz, és 4 féle készüléket fog bemutatni.

Lesz két különböző méretű iPhone 12, és két különböző méretű iPhone 12 Pro. Mind a négy készülék OLED kijelzőt kaphat, és a Pro széria főként a kameráival fogja megverni a sima 12-es modelleket. És a méretével. Ugyanis a sima 12-es modell két méretben fog készülni, egy 5,4"-os (ez kicsit kisebb lesz, mint a régi 6-7-8-as iPhone-ok) és egy 6,1"-os mérettel (a 6,1-es megegyezik a mostani iPhone 11, és a korábbi iPhone Xr modellek méretével), míg a Pro sorozat 6,1", valamint 6,8" méretűek lesznek (ezek tehát nagyobbak lesznek a jelenlegi 5,8" és 6,5"-nál).

De hát ezek csak pletykák, majd ha az Apple bemutatja őket hivatalosan, akkor tudjuk őket tényként kezelni, addig csak találgatni lehet, miket is fognak tudni az új iPhone-ok.

 

Hogy tetszenek az Apple újdonságai?

Címkék: apple iphone watch ipad apple watch

Szólj hozzá!

Nem is olyan régen írtunk a Waze-ről, amikor a közúti biztonság növelése érdekében bevezették, hogy jelezni fog a vasúti átkelők előtt

Most újabb frissítést dobott be a Waze, ami biztosan elnyeri a tetszésedet.

Tervezd meg az útvonaladat előre

... a számítógépeden!

Egy utazás előtt érdemes útvonaltervet készíteni, átnézni, merre is akar vinni a navigációs rendszer, és előfordulhat, hogy nem csak A és B pont között kellene (szeretnél) közlekedni, hanem érintenél más városokat is, vagy épp elkerülnél valamit.

Igen, útvonaltervet eddig is tudott a Waze készíteni, ám most a Waze webes felületén is összeállíthatod az útvonalat, amit aztán átadhatsz a telefonodra. És egy számítógép képernyőjén sokkal kényelmesebb és átláthatóbb a térképet bogarászni, mint a telefonon görgetni, kicsinyíteni, nagyítani.

Miután megtervezted az útvonaladat, akkor azt egyszerűen átküldheted a telefonodra, vagy akár meg is oszthatod ismerősökkel.

Hogyan működik?

Először is, nyisd meg a Waze webes felületét: waze.com/hu/livemap

A jobb felső sarokban jelentkezz be a Waze fiókoddal. Ezt megteheted úgy, hogy a telefonoddal egyszerűen beolvasod a képernyődön látható QR kódot, vagy választhatod a "Bejelentkezés más módon" lehetőséget, így bejelentkezhetsz Google fiókkal, vagy email cím-jelszó párossal is. Ha a QR kód lehetőséget választod (ez a legegyszerűbb), akkor a telefonod megnyitja a Waze alkalmazást, megkérdezi, hogy valóban Te szeretnél-e bejelentkezni a számítógépről, majd rányomsz az igenre, és kész, be is jelentkeztél.

Ha bejelentkeztél, akkor írd be bal felülre az úti célodat, aztán szerkeszd meg az útvonaladat. Ha készen vagy, akkor kattints a "Mentés az alkalmazásba" gombra, így a telefonodon lévő Waze alkalmazásban a menüben a "Tervezett utazások" menüpontban máris megjelenik a megszerkesztett útvonal.

A tervezéskor beállíthatod, hogy most (vagy általad választott időpontban) szeretnél indulni, vagy beállíthatod az érkezési időt is, így a Waze az aktuális forgalmi helyzethez igazítva fog szólni Neked, hogy mikor érdemes indulnod.

Ha az útvonalat nem a telefonodra szeretnéd átküldeni, hanem megosztanád egy barátoddal, ismerősöddel, akkor kattints az útvonal opciós ablak bal alsó sarkában a megosztás ikonra, és a kapott webes linket másold vágólapra, küldd el akinek szeretnéd. Ha ő megnyitja, akkor az általad megszerkesztett útvonalat fogja látni.

 

Utazás előtt próbáld ki a Waze útvonaltervezőjét!

Címkék: waze

Szólj hozzá!

Igen, Elon Musk tényleg az agyunkban akar turkálni, és ebben semmi túlzás nincs. Mutatjuk, mit talált ki, amiből már tesztpéldányok is léteznek.

Ki az az Elon Musk?

Ha nem volna ismerős, akkor érdemes tudni, ő az őrült zseni klasszikus iskolapéldája. Zseniális ötletei vannak, már 12 évesen játékprogramot készített, amit el is tudott adni. 24 éves korában (1995-ben) alapított egy internetes vállalatot, amit alig 4 évvel később 341 millió dollárért adott el.

Ebből a pénzből megalakította a PayPal-t, ami a mai napig a világ egyik legjelentősebb online pénzforgalomra kitalált vállalkozása. Ezt alig 3 év után felvásárolta az Ebay, potom 1,5 milliárd dollárért.

Musk "agymenése", hogy ő a Marson akar meghalni, és szerinte fenntarthatatlanul drága az űrutazás, a különféle műholdak kilövése, stb, ezért megalapította a SpaceX-et, mondván, majd ő megoldja, hogy elérhető áron lehessen az űrbe utazni, akár a Marsra is. Egész jó úton halad, elég látványos, amikor egy űrrakéta nem a földbe csapódik, hanem visszaereszkedik a földre.

És persze az egyik legismertebb "projektje" a Tesla, amivel elektromos autózást forradalmasította. Ezen is lehetne sokat vitázni, hogy mennyire jó vagy sem, de két dolog tény: egyrészt az autózás teljes iparágára nagy hatással volt (van), másrészt ugyan a piaci folyamatok egyáltalán nem indokolják, mégis a tőzsdei eredmények alapján a világ legértékesebb autógyártója lett. Konkrétan többet ér a Tesla, mint a Volkswagen, a BMW és Mercedes együttvéve.

Mindemellett egy őrült, hisz amikor a Tesla részvények árfolyama hirtelen megugrott (aminek örülnie kellene), akkor kiírta a Twitterre, hogy szerinte túl van árazva, és ennyit nem ér. Rögtön bukott (virtuálisan) néhány milliárd dollárt. Ugyanígy őrültség, hogy elad minden vagyonát és ingatlanját, majd bérleményben fog élni, mert szerinte felesleges birtokolni földi javakat, ő a Marsara készül. Ráadásul a gyermekének ezt a nevet adta: X Æ A-12. Nem vicc, tényleg így hívják a gyerekét. Őrült fazon.

Ennek az őrült fazonnak van egy új ötlete, ami egyszerre elbűvölő, és rémisztő. Őt ismerve pedig főleg.

Jön a Neuralink

Musk kitalálta, hogy egy olyan kis eszközt épít majd az emberek fejébe, ami közvetlenül az agyhoz kapcsolódik, és ennek segítségével különféle eszközöket vezérelhetünk majd pusztán azzal, hogy rágondolunk. Tiszta sci-fi, pedig konkrétan létező, legyártott tesztpéldányok is léteznek már a kütyüből.

A tesztpéldányok működését kisérleti sertéseken mutatták be. Ezzel bizonyították, hogy a beépített eszköz semmilyen károsodást nem okoz a "páciens" agyában, még annak eltávolítását követően sem.

A készülék úgy működik, hogy a koponyán egy apró nyílást vágnak, és a bőr alá építik be az eszközt, ami a hajszál vastagságának egytizedével megegyező kis érintkezők segítségével kapcsolódik az agyhoz. Persze a sebészeti eljáráshoz kifejlesztettek egy sebészrobotot is, így nem kell kórházba menni és műtéttel bajlódni.

Mire jó ez a Neuralink?

Mindamellett, hogy rémisztő, hogy egy kütyüt építene bárki a koponyánkba, ami közvetlenül az agyunkra kapcsolódik, számos olyan lehetőséget is magával hozhat ez a terület, ami eddig elképzelhetetlen volt.

Részint az orvostudomány számára jelenthet elképesztő áttörést, azon belül is főként a pszichiátria, pszichológia területén, hiszen minden eddiginél pontosabban lehet ennek segítségével érzékelni a páciensek hangulatváltozásait, összekötni, hogy milyen külső ingerre hogyan reagál valaki. És akár befolyásolni is lehetne a negatív reakciókat, pl. megelőzve depressziót, vagy szorongást.

Musk szerint persze pusztán a gondolatunkkal odahívhatjuk majd magunkhoz - az egyébként önvezető - Teslánkat, de a művégtaggal rendelkezők is örülhetnének egy ilyen eszköznek, hiszen megfelelő művégtagot gondolatokkal lehetne vezérelni, pont úgy, ahogyan minden egészséges ember teszi a saját végtagjaival.

Szintén a sci-fi kategória, hogy videójátékokat irányítsunk közvetlenül az agyunkkal, vagy egyszer csak az a zene szólaljon meg valamelyik okos kütyünkön, amire épp gondolunk, ahogy az is, hogy emlékeket képesek legyünk elmenteni egy adattárolóra, majd onnan visszajátszani. Belegondolni is rossz, mi lesz/lehet ennek a vége.

 

Mindamellett, hogy tényleg fantasztikus lehetőségek lehetnek egy ilyen újításban, borzasztóan veszélyes is lehet, ha gépek képesek befolyásolni közvetlenül az agyunkat, gondolatainkat, érzéseinket.

 

Te hallottál már a Neuralinkről?

Címkék: elon musk neuralink

Szólj hozzá!

Sokan használjuk úgy a böngészőket, hogy egyszerre sok fülön van nyitva sok-sok weboldal. Egy bizonyos mennyiség felett azonban ez már kezd átláthatatlan lenni.

Jól jöhet a probléma kezelésére a Chrome megoldása, a lapfülek csoportba rendezése. Mutatjuk, hogyan csináld.

Mik azok a lapfülek?

A böngésződben egyszerre több weboldalt is megnyithatsz, ezt évek óta tudja már minden böngésző. Ilyenkor a böngésző címsora alatt vagy felett kis füleken találhatók a megnyitott weboldalak, és bármikor válthatsz köztük.

De ez csak addig áttekinthető, amíg egy néhány weboldal van megnyitva. Ám ha valaki sok weboldalt szokott nyitva hagyni, úgy már sokkal nehezebb átlátni, hogy melyik lapfülön mi is van.

Csoportosítsd őket!

Ha Chrome-ot használsz, akkor kitűnő lehetőség ennek a problémának a kezelésére a lapfülek csoportosítása. Ilyenkor megteheted, hogy valamilyen logika szerint csoportosítod a megnyitott weboldalakat, így sokkal könnyebb lesz átlátnod, mik is vannak megnyitva, és melyik weboldal hol van.

A lapfülek csoportjait ráadásul el is nevezheted, sőt, akár színekkel is jelölheted, így azok könnyen elkülöníthetők egymástól és jól áttekinthetők.

Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy a megnyitott böngészőfülekre kattints jobb gombbal, majd kattint a "Lap hozzáadása új csoporthoz" gombra. Egy már meglévő csoporthoz úgy tudsz hozzáadni egy új lapot, hogy egyszerűen belehúzod a lapot a csoport színéve keretezett területre. Természetesen lehetőséged van bármikor áthelyezni egy lapot egyik csoportból a másikba is.

Egy létrehozott lapcsoportnál ha a színes pöttyre kattintasz, akkor elnevezheted az adott csoportot (pl. Híroldalak), és választhatsz egy tetszőleges színt is a csoportnak.

Mit csinálj, ha nincs ilyen menüpontod?

Előfordulhat, hogy a lapokra hiába kattintasz jobb gombbal, a felugró menüben nem fogsz találni olyan gombot, hogy "Lap hozzáadása új csoporthoz". Ilyen esetben a Chrome-ban nyisd meg ezt a linket: chrome://flags/#tab-groups

Itt a "Tab Groups" mellett, jobb oldalon nyisd le a menüt, és engedélyezd (Enabled) ezt az opciót.

Indítsd újra a Chrome böngészőt, és máris elérhetővé válik ez a funkció.

 

Próbáld ki a lapfülek csoportosítását!

Címkék: chrome

Szólj hozzá!

Lassan véget ér a nyár végéig elnyúlt tavaszi szünet, és kezdődhet a klasszikus iskola. A szokásos dolgok, írószer, füzet, iskolatáska előkészítve.

De mi a helyzet a számítástechnikával?

Ellenőrizd a szükséges eszközöket

Először is ellenőrizd, hogy a nyáron kevésbé használt (legalábbis más célokra használt :)) számítógép megfelelően működik-e. Érdemes átnézni a Windows eredetiségét, a szoftverfrissítéseket, a vírusirtó szoftver állapotát. Ne feledkezz meg az Office-ról (Word, Excel) sem!

Érdemes megnézni az email fiók megfelelő működését, az iskolai Facebook, Messenger, Viber és egyéb csoportokhoz való hozzáférést.

Ellenőrizd, hogy a Kréta felületre be tudsz-e jelentkezni, valamint biztos ami biztos alapon a Google Classrom (vagy amit használtatok távoktatás idején) belépését is érdemes csekkolni.

Célszerű még ellenőrizni az internet sávszélességet, és a WiFi lefedettséget is, nehogy ez okozzon nehézséget a későbbiekben.

Amennyiben laptopot használtok, akkor még az akku üzemideje lehet fontos, ezt is érdemes megnézni.

Ha valami nincs rendben

Ha a számítógép működésében valami problémát fedezel fel, akkor érdemes még iskolakezdés előtt felkeresni a szervizünket, hogy segítsünk a problémát megoldani.

Ha nincs webkamerád, azt érdemes idejében beszerezned, mert amikor mindenki rohanni fog érte, akkor garantáltan üresek lesznek a polcok.

Ugyancsak érdemes lehet az otthoni nyomtatóhoz bekészíteni egy tartalék festéksort és egy csomag fénymásolópapírt is.

 

Készülj fel a számítógépeddel is az iskolakezdésre!

Szólj hozzá!

A Waze egy rendkívül praktikus, hasznos navigációs alkalmazás. Írtunk már róla mi is.

Most pedig tovább fejlődött, növelve az autózás biztonságát, csökkentve a balesetek számát.

Figyelmeztet a vasúti átjárókra

A világ minden pontján számos baleset történik a vasúti átjárókban, valamiért egész gyakori, hogy az autósok elnézik, és vonattal ütköznek. Márpedig egy vonattal való találkozás nem ritkán emberéleteket követel.

A térképek részletessége példás, épp ezért nem is volt túl nagy feladat, hogy a vasúti átjárókat kiemelten kezelje a rendszer. Egy amerikai közlekedésbiztonsággal foglalkozó ügynökség kérésének eleget téve pedig meg is valósította a Waze, magyarán mostantól ha egy jármű vasúti átjáróhoz közeledik, akkor a Waze felhívja a figyelmedet a vesszélyre, és a fokozott óvatosságra.

Ha idegesít, ki is kapcsolhatod

Természetesen a felhasználók eldönthetik, hogy szeretnék-e ezt az új funkciót, vagy inkább zavaró számukra. Ehhez a Waze menüjében menj a Beállítások menüre, ott a Térkép megjelenése opcióra, majd a Jelentések almenübe. Itt keresd ki a Vasúti átjáró menüpontot, és itt kikapcsolhatod a funkciót.

Természetesen ugyanitt bármikor vissza is kapcsolhatod a figyelmeztetést.

Mit csinálj, ha nincs ilyen funkciód?

Ez a funkció egy frissítéssel érkezett meg, amit a héten adott ki a Waze. Ha a Te általad használt verzióban még nem érhető el, akkor az alkalmazás áruházban (Google Play vagy AppStore) frissítsd a Waze-t, és utána elérhetővé válik számodra is az újdonság.

 

Próbáld ki a Waze újdonságát!

Címkék: waze navigációs rendszer

Szólj hozzá!

Itt a várva várt meleg, odakint tombol a nyár, ami a számítógépek, laptopok működésére is hatással van. Nem ritka, hogy igencsak forróvá tudnak válni, ami nem jó.

Elmondjuk, mitől van ez, miért okoz gondot, és mit tehetsz ellene.

A melegben a számítógépednek is melege van.

Igen, bármennyire is hihetetlen, a számítógéped ugyanúgy érzékeny a hőmérséklet változásra, mint Te. És számítógép alatt itt érthetjük az asztali számítógépeket és a laptopokat egyaránt, mindkettőre igaz. Sőt, még a monitorral egybeépített All-in-one gépekre is.

A használat során a számítógép részegységei (elsősorban a számításokat végző processzor és grafikus chip, valamint a tápegység alkatrészei) hőt termelnek. A gép belsejében ventilátorok találhatók, ezek segítségével vezetik el a hőt, hűtik ezeket az alkatrészeket. Értelemszerűen ha télen 20-22 fokos levegő áramoltatásával hűtjük a számítógépet, az sokkal hatékonyabb, mint nyáron 28-30 fokos levegővel.

Milyen problémát okoz, ha nem tud lehűlni a számítógép?

Alapvetően több gondot is okozhat a túlmelegedett számítógép. A legrosszabb, hogy akár tönkre is mehet, hisz a túlmelegedés hatására különféle chipek akár le is olvadhatnak az alaplapról, és kontakthiba léphet fel a nagy hőingadozás miatt.

De ha nem is következik be a legrosszabb, akkor is előfordulhat, hogy használat közben a számítógép lefagy, vagy kikapcsol. Egyszerűen a "vészforgatókönyv" az, hogy ha nem képes kellő mértékben visszahűlni a számítógép, akkor "letiltja" magát. Ha így kikapcsol, akkor vissza sem tudod kapcsolni addig, amíg vissza nem hűl.

Márpedig ha munka közben megfagy, vagy kikapcsol a gép, az nem csak akadályoz a munkád folytatásában, de akár a folyamatban lévő munkád el is veszhet, és kezdheted elölről.

A harmadik probléma, amivel találkozhatsz a számítógéped túlmelegedésekor, hogy a ventilátorok egyre hangosabbak lesznek, valamint a gép teljesítménye visszaesik, lelassul a számítógép. Ezzel is próbálja a számítógép javítani a hűtést (a ventilátor azért hangosabb, mert magasabb fordulaton üzemel, így több levegőt szállít, a gép pedig visszaveszi a teljesítményét, mert így kevesebb hőt termel).

Na oké, de mit lehet tenni?

Most már láthatod, hogy a számítógép megfelelő hűtése fontos a gép meghibásodásának elkerülése érdekében is, valamint a kényelmes, megbízható munkavégzés miatt egyaránt. De mit tehetsz, hogy a géped hűtése megfelelő legyen?

Először is érdemes karbantartással kezdeni. A ventilátorok "szeretik" összeszedni a levegőben lévő port, eltömítve a hűtőbordákat, rontva a ventilátorok hatékonyságát. Ezt egyszerűen tudjuk orvosolni, ráadásul pénzedbe sem kerül. Egyszerűen hozd be hozzánk a számítógépedet, és kompresszorral, vagyis nagynyomású levegővel kifújjuk a port a gépből, megtisztítjuk a hűtőrendszert. Így a ventilátorok újra megfelelően fognak működni.

Fontos azonban tudni, hogy a ventilátorok hűtőbordái és a processzor között egy ún. hőközvetítő paszta található. Ez egy speciális anyag, aminek a lényege, hogy a két felület között tökéletes legyen a kapcsolat, a keletkezett hő minél nagyobb részét vezesse el a hűtőborda, amit hűt a ventilátor. Ám körülbelül 3-4 év használat után ez a hőközvetítő paszta elkezd kiszáradni, veszít a tulajdonságaiból, így kevésbé hatékonyan látja el a feladatát.

Ezért ilyenkor érdemes "újrapasztázni" a hűtőbordákat. Ilyenkor a teljes hűtőrendszert szétszedjük, megtakarítjuk, a rászáradt pasztát eltávolítjuk, és új pasztát kenünk a helyére. Ezt követően összeszereljük a hűtőrendszert, ami újra ugyanolyan hatékonyan fog működni, mint újonnan.

Mi van, ha ez se segít?

Egy asztali számítógép esetén választhatsz a meglévő hűtőventilátorokhoz képest hatékonyabb ventilátort, de ezzel fordulj szakemberhez és kérj tőlük segítséget.

Ha laptopot használsz, akkor segíthet egy megfelelő hűtőpad. Ez gyakorlatilag egy "alátét" a laptop alá, ami egy kis légcsatornát alakít ki a gép alatt, így elősegítve a jobb légáramlást. Léteznek olyan aktív hűtőpadok is, amelyekben ventilátorok is találhatók, így aktívan közreműködnek a laptop hűtésében.

 

Figyelj oda a számítógéped megfelelő hűtésére.

Címkék: ventilátor hűtés

Szólj hozzá!

A múlt héten arról írtunk, hogy a Messenger alkalmazást is védheted ujjlenyomattal vagy arcfelismeréssel. Most pedig egy újabb újdonságot tartogat a Messenger, mégpedig a mobilod képernyőjének megosztását.

Mutatjuk, hogy mi ez, és mire jó!

Mi az a képernyő megosztás?

A Messengert használva tudsz videochatelni, ebben semmi újdonság nincs. A Messenger lehetőséget biztosít arra is, hogy több résztvevős beszélgetéseket bonyolíts videókonferenciák formájában. Ám újdonság, hogy a résztvevők nem feltétlenül csak Téged láthatnak a videóbeszélgetések során, hanem akár a telefonod képernyőjét is megoszthatod velük.

Így ha pl. távsegítséget kérsz egy program (pl. levelezés) beállításával kapcsolatban, vagy egyszerűen csak szeretnél megmutatni egy alkalmazásodat, fotóidat, stb, akkor ezt könnyedén megteheted. Ugyanígy jól jöhet ez a funkció, ha a telefonodon van egy prezentáció, egy dokumentum, vagy egy kimutatás, amit megbeszélnél a kollégáiddal. De lehetőséged van barátokkal videochat közben átfutni egy webshop kínálatát, a kedvenc éttermetek étlapját, vagy egy családi nyaralás emlékeit.

Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy videóhívás közben a vezérlőpanelen bökj a "share your screen" gombra, és máris láthatják a beszélgetés résztvevői a képernyődet.

Hány résztvevővel működik ez a funkció?

A Messenger korlátozza, hogy hány fős videóbeszélgetésekben oszthatod meg a képernyődet. "Sima" videóbeszélgetéseknél ez 8 fő, míg ha a Messenger Rooms keretein belül 16 fős beszélgetésnél van meghúzva a korlát.

 

Próbáld ki a Messenger új funkcióját!

Címkék: messenger

Szólj hozzá!

Manapság a szoftvergyártó cégek nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra és az adatvédelemre. Méginkább fontos kérdés ez akkor, ha egy csevegő alkalmazásról van szó, hiszen senki sem szeretné, ha illetéktelen kezekbe kerülnének a beszélgetései.

A Facebook is fejlesztett a Messengeren, mutatjuk, hogy mit.

Mostantól zárolhatod a beszélgetéseidet

A mobilokra kiadott Messenger alkalmazásban megjelenik az ún. App Lock, vagyis alkalmazás zár funkció. A lényege, hogy mostantól beállíthatod, hogy az alkalmazás megnyitásakor hitelesítést kérjen az app, vagyis vagy arcfelismeréssel, vagy ujjlenyomat azonosítással (kinek melyik érhető el a telefonján) láthatod csak a beszélgetéseket. Amíg az azonosítás nem történik meg, addig az üzenetek nem olvashatók. Hiába oldotta fel a telefont a tulajdonosa.

Magyarán a jövőben a feloldott, de pl. asztalon felejtett telefonok esetében nem lehet csak úgy beleolvasgatni illetékteleneknek a beszélgetésekbe, hiszen az App megnyitásakor újabb azonosítás szükséges.

Hogyan kapcsolhatod be?

Nyisd meg a Messengert, majd a bal felső sarokban bökj a profilképedre, itt pedig az adatvédelmi beállításokon belül kapcsolhatod be a zárolást.

A új funkció egyelőre csak az Apple mobiljaira és táblagépeire érhető el, de hamarosan az androidosok is megkapják majd ezt a frissítést.

 

Te be fogod kapcsolni a beszélgetéseid védelmét?

Címkék: messenger Face ID

Szólj hozzá!