A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Felmérések bizonyítják, hogy a felnőttek 55%-a egy jelszót használ több, vagy akár az összes online fiókjához. Ami ennél még sokkal drasztikusabb adat, hogy26%-uk, vagyis több mint egynegyedük esetében ez egy családtag neve, vagy saját születési dátumuk.

Másképpen megfogalmazva: kémprogramokra sincs szükség, hogy sok jelszóhoz hozzáférjenek a rosszakarók, hisz 4-ből 1 embernél biztosan ki tudják találni a jelszót néhány próbálkozást követően, ha ismerik személyes adatait - de kinek okoz ez gondot a közösségi portálok világában, hiszen oda meg mindent kiírunk.

Pici javulás figyelhető meg a WiFi használatban, hiszen míg 2 éve még csak 52% védte jelszóval WiFi hálózatát, addig mára ez már 62% lett. Még mindig csekély arány, de mégiscsak javulás figyelhető meg ezen a területen. Továbbá a WiFi védelménél a nagyon gyengén teljesítő WEP védelem helyett már egyre több a sokkal biztonságosabb WPA2 védelem.

A felhasználói biztonságtudatosság egyik alapja a széles körben mellőzött, ám mégis fontos dolog: az operációs rendszerünk és felhasználói szoftvereink naprakész frissítése. Erről írtunk már előző levelünkben, de megállapítottuk, hogy az illegális szoftverhasználatnál ez kockázattal jár. Ez tehát egy újabb érv a jogtiszta szoftverhasználat mellett.

Röviden: ha nem akarod, hogy emaileidhez, online banki fiókjaidhoz, közösségi oldaladhoz és egyéb webes felületen lévő adataidhoz illetéktelenek hozzáférjenek, az alábbiakkal nehezítheted meg a rosszakarók dolgát:

  1. Használj mindenhová külön jelszót!
  2. Soha ne add ki jelszavadat senkinek, és ne írd le sehová!
  3. Különösen ne küldd át jelszavadat elektronikus úton senkinek!
  4. A jelszavaidat érdemes bizonyos időközönként megváltoztatni (pl. 3-6 havonta vagy évente).
  5. Rendszeresen frissítsd operációs rendszeredet és felhasználói szoftvereidet (vírusvédelmi szoftvert, Adobe Flash Playert, stb.), hisz ezek a frissítések biztonsági réseket is megszüntetik.
És talán a legfontosabb: használj bonyolult jelszót, ami lehetőség szerint értelmetlen, betű-szám kombinációból áll, és tartalmaz kis illetve nagybetűt (példa: a gyermekeidnek a neve Hanna és Bence, akik 2000-ben és 2005-ben születtek, akkor egy jó jelszó lehet: 20HbenNA05). Persze még jobb, ha semmi értelmes dolgot sem tartalmaz, és semmihez sem köthető a jelszó. Kitűnő eszköz erre (én magam is ezt használom - a szerk.) a véletlen betű generátor. Íme egy itt generált kód: WpB8vHbq

Generálj Te is saját kódot ezen a weboldalon: www.randomcodegenerator.com

 

Tedd biztonságossá jelszóval védett fiókjaidat!

Címkék: jelszó illegális szoftver adatbiztonság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr586155024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása