A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Nem is olyan régen írtunk arról, hogy egyre gyakrabban fordul elő, hogy adatbázisokat törnek fel/lopnak el, így hozzáférve személyes adatokhoz, jelszavakhoz.

Az akkori levelünkbenírtunk is arról, hogyan ellenőrizheted, hogy a Te jelszavadat ellopták-e vagy sem. Alig pár hét telt el, máris van egy jobb módszer, mutatjuk.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

A probléma: nem fogod ellenőrizgetni rendszerességgel

A legutóbbi levelünkben írt módszerrel egyetlen igazi probléma van, mégpedig az, hogy az rendben van, hogy megnézed, mondjuk jelen pillanatban megtalálható-e a jelszavad az ellopott jelszavak adatbázisában, de nem fogod újra és újra ellenőrizgetni, hiszen elfelejti az ember, nyűg, stb.

Itt egy zseniális Chrome bővítmény, ami segít!

Teljesen kézenfekvő, hogy a különféle online szolgáltatásokba amikor bejelentkezünk, akkor megadjuk a jelszavunkat, és a legtöbb esetben ezt egy internetböngésző ablakban tesszük. Akkor miért is ne ellenőrizhetné maga a böngésző (vagy legalább annak egy kiegészítője), hogy a jelszavunk mennyire biztonságos?

Erre adott ki a Google egy olyan bővítményt, amit ha feltelepítesz, akkor onnantól minden beírt jelszavadat összevet egy jelenleg 4 milliárd adatot tartalmazó adatbázissal, és ha egyezőséget talál benne (magyarán az általad használt jelszó benne volt valamilyen ismert adatkiszivárgási, lopási ügyben), akkor figyelmeztet.

Így telepítheted

Ha telepítenéd ezt a bővítményt, akkor nincs más dolgod, mint ide kattintani, majd a Hozzáadás gombra, végül a felugró ablakban a Bővítmény hozzáadása gombra. És ennyi, innentől figyel a Chrome (pontosabban a bővítmény), és szól, ha aggódnod kell egy jelszavad miatt.

Természetesen ha jelez, akkor érdemes az adott jelszavadat lecserélni valamilyen új, biztonságos jelszóra, ehhez is adtunk már tippet korábban.

Mennyire biztonságos?

Joggal merül fel a kérdés, vajon nem-e épp így adod ki a jelszavadat illetéktelen kezekbe? Egyrészt a Google eléggé megbízható cég, aki az Android, Gmail, YouTube és egyéb platformjain keresztül bőven vissza tudna élni az adatainkkal, de neki a neve ennél többet ér. Ezen kívül a Google külön kiemelte, hogy a beírt jelszavakat ők nem kapják meg, és nem tárolják semmilyen formában, és nem is élnek vissza vele. A jelszavak az ellenőrzési folyamat során csak és kizárólag a számítógéped és az adatbázis között vándorolnak, ott is titkosított formában, biztonságos csatornán.

 

Ha Chrome-ot használsz böngészésre, akkor érdemes telepítened ezt a bővítményt.

Címkék: google jelszó chrome adatbiztonság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr3414617160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása