A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A héten ismét megjelentek zsarolók, és átveréssel próbálnak pénzt kicsalni a gyanútlan felhasználókból.

Mutatjuk, hogyan csinálják, Te ne dőlj be nekik véletlenül sem!

Egy emaillel kezdődik

A módszerre sajnos már mondhatjuk, hogy a megszokott, vagyis kapsz egy emailt (jelen esetben a feladó a Te saját email címed), a tárgyban pedig azzal rémísztgetnek, hogy hackerek hozzáfértek a fiókodhoz, és azonnal ellenőrizd az adataidat.

Ki az, aki zsigerből figyelmen kívül hagyna egy ilyen levelet, és nem gondolna arra, hogy mi van, ha tényleg baj van?

A levelet a szöveg szerint egy hivatásos programozó írta, aki hobbiból gépeket tör fel, és tájékoztat arról, hogy hozzáfér a gépedhez, lát mindent, hogy miket nézegettél az interneten, felvétele van rólad a webkamerádon keresztül, stb.

Majd elmondja, hogy megszerezte a teljes névjegyzékedet és közösségi oldalas kontakt listádat is, így persze bármelyik ismerősödnek (mindnek) el tudja küldeni a számodra kínos adatokat, kamera felvételeket.

Aztán persze jön a megoldás, utalj egy kis pénzt (jelen esetben 1350 amerikai dollárt) egy anoním bitcoin számlára, és ő cserkész becsszó ígéri, hogy azonnal letöröl minden olyan tartalmat, amivel most épp zsarolni próbál, és soha többé nem fog  keresni Téged. Természetesen lenyomozhatatlan (ami egyébként nagyjából tényleg így van), és felszólít, hogy ne is próbálj meg a rendőrséghez fordulni, feljelenteni őt, vagy publikálni a levelét.

Oké, de mit tegyél?

Egyrészt a legfontosabb, hogy semmiképp se fizess. Ez egy oltári kamu, semmi nem igaz abból, amit leír. Másrészt ha netán még igaz is lenne, mi a garancia arra, hogy ha fizet bárki, akkor tényleg törli, és nem újra zsarolni?

Szóval ne fizess, semmiképpen se.

A másik, hogy töröld a levelet és ne foglalkozz vele, nem fog történni semmi.

Végül biztos, ami biztos alapon érdemes megváltoztatni az email fiókod jelszavát, az ördög sosem alszik alapon. Valójában ez se volna indokolt, de ha biztosra akarsz menni, akkor ezt megteheted, ebből nem lehet baj.

 

Ha kapsz ilyen levelet, ne ilyedj meg, nincs valódi veszély.

Címkék: zsaroló email

Szólj hozzá!

Az új iPhone-ok már évek óta ujjlenyomat helyett arcfelismeréssel oldják fel a zárolt képernyőt, ami tökéletes megoldásnak tűnt egészen a Covid járvánnyal elterjedt maszk használatig.

De fejlesztett az Apple, már nem gond a maszk!

Frissíteni szükséges

Kiadta ugyanis az Apple az iOS (az iPhone-okon futó szoftver) új változatát, a 14.5-öt. Ennek több, fontos újítása is van, az egyik pedig az, hogy immár maszkban is felold a telefon. Természetesen az Apple nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, és ugyebár maszkban a legkevésbé sem lehet biztonságosan azonosítani valakit, így más megoldást kellett találniuk.

Az lett a megoldás, hogy ha a telefonra ránézel, és érzékeli, hogy maszk takarja az arcodat, akkor (megfelelő beállítás esetén) az Apple Watch fogja feloldani a telefonodat. Ehhez egyrészt az iPhone beállításainál engedélyezned kell az óra számára ezt a funkciót. Beállítások, Face ID és jelkód, ezen belül pedig a "Feloldás Apple Watchcsal" résznél kapcsold be ezt a funkciót.

Fontos, hogy az óra szoftverét is frissíteni szükséges, az óra a csuklódon kell legyen feloldott állapotban. Az iPhone-t csak akkor oldja fel a Watch, ha a csuklódon lévő óra és az iPhone között maximum 2-3 méter a távolság, így az asztalon felejtett iPhone-t nem fogja tudni más feloldani, ha Te messzebb lépsz a telefonodtól.

Szintén a biztonság növelése érdekében az óra egy rezgéssel jelzi a karodon, hogy feloldotta az iPhone-odat, amit az óráról azonnal vissza is zárolhatsz, ha mégis úgy adódna.

Bővebb információ a funkció engedélyezéséről:

https://support.apple.com/hu-hu/HT212208

Az adatvédelemre is figyel az Apple

Az iOS 14.5 másik nagyon fontos újítása, hogy mostantól alkalmazásonként engedélyezheted vagy tilthatod, hogy egy-egy alkalmazás követhessen-e Téged, figyelheti-e a szokásaidat (ezek alapján mutatnak Neked személyre szabott reklámokat), stb.

Ha szeretnéd, akkor egyöntetűen tilthatod ezt a lehetőséget az összes alkalmazás számára, de megteheted, hogy 1-2 alkalmazásnak engedélyezed, míg a többinek nem.

Ehhez ment a Beállítások menübe, ahol az Adatvédelem almenüben válaszd a Követés opciót. Itt tudod ki-be kapcsolni ezt a lehetőséget, és ha bekapcsoltad, akkor alatta alkalmazásonként állítgatni ezt a funkciót (ha nincs olyan alkalmazásod, ami követni szeretne, akkor a lista üres lesz).

 

Ha iPhone-t használsz, és van Watch-od is, akkor frissítsd őket, érdemes!

Címkék: iphone watch ios apple watch

Szólj hozzá!

Az Apple a héten bemutatott egy új kütyüt, ami első ránézésre egy semmiség, de ha jobban megnézzük, mit is tud valójában, akkor már bőven van miről beszélni!

Mutatjuk is, miről van szó!

A neve? AirTag

Az Apple mindig is nagyon jól értett a marketinghez, aminek része a névadás. Általában jól csengő, egyben beszédes neveket választanak. Az "Air" jellemzően a vezeték nélküliséget jelenti náluk (AirPods a vezeték nélküli fülhallgató, AirPlay a vezeték nélküli lejátszás, AirDrop a vezeték nélküli adatküldés, AirPort volt a WiFi router család neve). A Tag pedig címkézést, jelölést jelent. Szóval az AirTag valami olyan címkéző eszköz lehet, ami vezeték nélkül működik.

És pontosan az is. Egy 200 forintosnál kicsit nagyobb, kerek eszközről van szó, amit elhelyezhetsz egy kulcscsomón, kerékpáron, táskában, vagy bárhol. Ezt követően pedig ezt a kütyüt (magyarán a kulcscsomódat, táskádat, stb) az iPhone-odról bármikor megkeresheted.

Magyarán egy olyan eszköz, amivel "megcímkézheted" a tárgyaidat, amiket aztán nyomonkövethetsz, megkereshetsz.

Mire jó ez?

Alapvetően két dologra ideális. Az egyik, hogy a gyakran elkallódó dolgokat könnyedén megtalálhatod, ilyen lehet például egy kocsikulcs, lakáskulcs, stb.

A másik terület egyértelműen a lopásvédelem. Elrejtheted a kerékpárodon, az autódban, a laptop táskádban, vagy a pénztárcádban. Ha pedig netán ellopják, akkor megkeresheted, a telefonoddal.

Persze akkor is jól jöhet egy ilyen kütyü, ha Te hagysz el valamit, például egy taxiban felejtett laptoptáska, vagy elhagyott pénztárca esetében is hasznos segítséget jelenthet az AirTag. És persze egy utazásnál is hasznos lehet a bőröndbe tenni egyet.

Hogyan működik?

Logikus gondolat, hogy a vezeték nélküli kapcsolatnak van egy hatótáv korlátja, és ugye mi értelme egy ilyen eszköznek, ha a telefonunk hatókörén kívülre kerül? És itt jön elő az Apple zsenialitása, ugyanis hiába nincs közvetlen kapcsolat az iPhone-od és az AirTag-ed között, mégis tudja az iPhone-od, merre található az AirTag.

Az AirTag-ben nincs se WiFi, se mobilhálózat, mégis működik. Bluetooth szabványon kommunikál, illetve van benne egy Apple által fejlesztett U1-es chip is. Ez utóbbinak a készülékek egymáshoz képesti helyzetmeghatározása a feladata, vagyis ha két olyan készülék van egy szobában, amiben van U1-es chip, akkor azok pontosan tudják egymásról, hogy melyik hol van a másikhoz képest (nem csak távolságot, hanem irányt is).

És most jön a trükk. Az AirTag egy nyilvános kulcsot folyamatosan sugároz magáról, amit bármilyen közelében lévő iPhone fogad, majd titkosított helyadatokkal továbbít az Apple szerverei felé. Utána egyéb titkosítási eljárások követekznek, így az Apple maga sem tudja, hogy az adott AirTag hol is van, de az AirTag tulajdonosa igen. Szóval az AirTag nyomonkövetése pontos, biztonságos és tulajdonképpen az egész világra kiterjed. Az egész világra? Igen, mivel több, mint 1 milliárd aktív iPhone található a világon, így szinte bárhol is van egy AirTag, a közelében jó eséllyel található egy iPhone, amin keresztül továbbítja a saját helyzetét a tulajdonosának.

Mi van, ha Téged akarnak követni vele?

Felvetődik a kérdés, hogy mi van akkor, ha valaki tudni szeretné, Te merre jársz, ezért elrejt egy ilyen AirTaget például a táskádba, így tudja, hol a táskád, vagyis merre vagy Te. Az Apple természetesen erre is gondolt! Ha egy idegen AirTag mozog Veled együtt, akkor az iPhone-od ézékeli ezt, és értesít erről. Ha nem találod, akkor az AirTag a saját hangszóróján keresztül figyelmeztet Téged arra, hogy valaki nyomkövetésre alkalmas eszközt rejtett a cuccaid közé.

Oké, de mi van akkor, ha egy ismerősödnél van a saját AirTagje, és együtt utaztok pl. egy autóban? Akkor Veled együtt mozog egy idegen AirTag, de az mégsem "kémkedik". Semmi gond, az idegen AirTag csak akkor jelzi a jogosulatlan nyomkövetést, ha a tulajdonosa eltávolodik tőle. Szóval tényleg mindenre gondoltak a fejlesztők.

Mivel működik?

Egy darab CR2032-es elemmel működik az AirTag, ami bármelyik számítástechnikai üzletben beszerezhető néhányszáz forintért, és egy elemmel kb. 1 évig működik. Szóval igazán alacsony a fogyasztása, és nem kell idegesítően gyakran csereberélni az elemet.

Természetesen ha lemerül az elem, akkor nem tud tovább jelet küldeni magáról, így onnantól elérhetetlen lesz az AirTag.

Mennyibe kerül?

Az AirTag az Apple egyik legolcsóbb terméke, Apple viszonylatban nem is drága, 12.990 Ft. Létezik belőle 4 db-os kiszerelés is, ez 43.990 Ft-ba kerül.

Persze ha úgy nézzük az árát, hogy csak egy kiegészítő, ami ugyan nagyon innovatív és sokat tud, sokszor hasznos is lehet, de ideális esetben kvázi soha, vagy csak nagyon ritkán kell használni, ráadásul jellemzően nem 1 darabra volna szükség, szóval könnyen összejön pár tízezer forint, ha az ember átgondolja, mikre is tenne egy ilyen digitális címkét.

 

Ha iPhone-t használsz, gondolkodj el az AirTagen, ígéretes kütyü!

Címkék: apple airtag

Szólj hozzá!

Vajon van, ami jobb, mint a Google? Ha keresőről van szó, valószínűleg nincs, de a számos Google szolgáltatás közül azért bizonyára akad olyan, ahol nem ők számítanak etalonnak.

Itt van mindjárt a fordítójuk.

Van a Google-nek fordítója is?

Igen, írtunk is már erről korábban (ha érdekel, kattints ide), a Google Translate tényleg fantasztikus, van mobilalkalmazása is, de remekül működik egy böngészőben is. Persze, nem tökéletes, főleg a nyelvhelyesség, aztán ott vannak a nagyobb hibák, amikor egy-egy szó helyére nem a megfelelő magyar (vagy idegen nyelvű) jelentést illeszti be.

Viszont itt a konkurens fordítóprogram, ami jobban vizsgázik, mint a Google Translate!

Jobban fordít, sokat tud, ám kevesebb nyelvet ismer

Ez a DeepL!

A tapasztalatok alapján a Google fordítójánál pontosabban fordít a DeepL fordítója, kevesebb a nyelvhelyességi hiba, és jellemzően az élőnyelvben használt szóhasználatokat, szófordulatokat is ügyesebben alkalmazza.

Igaz, hogy a Google 106 ismert nyelvéhez képest "csak" 24 nyelven tud, de a legfontosabbak benne vannak - szerencsénkre a magyar is.

Tud magyaron kívül pedig az alábbi nyelveket ismeri: angol, spanyol, francia, japán, bulgár, kínai, cseh, dán, holland, észt, finn, német, görög, olasz, lett, litván, lengyel, portugál, orosz, román, szlovák, szlovén és svéd.

Extrákban is bővelkedik!

Nagyon hasznos funkció, hogy akár egy Word, vagy egy Power Point fájlt is feltölthetsz, amit lefordít Neked a választott nyelvre.

Ha szeretnéd, akár az eredeti szöveget, akár a lefordítottat is felolvassa Neked. Ugyan kissé gépies a hang, de jól érthető a kiejtés.

Ráadásul van letölthető alkalmazás is, akár Windows, akár Mac felhasználók számára. Letöltés után indítsd el, majd válaszd ki a cél nyelvet (magyar), majd akár be is zárhatod, van egy extra gyors módszer a fordításra. Jelölj ki egy fordítandó szöveget, majd nyomd le a Ctrl+C (Mac esetén Cmd+C) gombokat kétszer egymás után, és máris megnyílik a program, benne a lefordított szöveggel.

Nézzünk egy próbát!

Angol szöveg:

Work more efficiently

Select text in any application and simply press Ctrl+C twice to translate it. Adapt the translation as you like; copy it, or paste it directly back into your text; keep working.

És a fordítás:

Hatékonyabb munkavégzés

Jelölje ki a szöveget bármelyik alkalmazásban, és egyszerűen nyomja meg kétszer a Ctrl+C billentyűkombinációt a fordításhoz. A fordítást tetszés szerint alakítsa át; másolja ki, vagy illessze vissza közvetlenül a szövegébe; folytassa a munkát.

Most nézzük ugyanezt a szöveg a Google fordítóval:

Hatékonyabban dolgozzon

Válasszon szöveget bármely alkalmazásban, és egyszerűen fordítsa le kétszer a Ctrl+C billentyűkombinációt. A fordítást tetszés szerint alakítsa; másolja vagy közvetlenül illessze vissza a szövegébe; dolgozz tovább.

Ugyan mindkét fordítás megérhető, de a DeepL fordítása egyértelműen magyarosabb.

Hogyan használhatod?

Használhatod egyszerűen böngészőből is, ehhez nincs más dolgod, csak nyisd meg a https://www.deepl.com/translatorweboldalt. Itt válaszd ki bal oldalon, hogy milyen nyelvről szeretnél fordítani (ha nem választod ki, akkor automatikusan felismeri a nyelvet), jobb oldalon pedig add meg, milyen nyelvre szeretnél fordítani.

Illeszd be bal oldalra a fordítandó szöveget, jobb oldalon pedig már láthatod is a fordítást.

Ha szeretnéd, hogy felolvassa Neked a szöveget, akkor csak kattints a szöveg alatti kis hangszóró piktogramra. Ha szeretnéd leállítani a felolvasást, kattints újra a hangszóróra.

Ha Word vagy Power Point fájlt szeretnél fordíttatni, akkor kattints bal felül a "Translate .docx & .pptx files" gombra, majd vagy húzd a bal oldali ablakba a fordítandó fájlt, vagy kattints a "Select from your computer" gombra, és tallózd ki a gépedről.

Ha pedig nem böngészőben szeretnél fordítani, akkor ugyanezen az oldalon jobb felül kattints a "Download for Windows" vagy a "Download for Mac" gombra, és máris telepítheted.

 

Próbáld ki a DeepL fordítót, tényleg jól működik!

Címkék: google translate deepl

Szólj hozzá!

Nemrég kitudódott, hogy 533 millió (!) Facebook felhasználó adatait lopták el hackerek. Közel 400 ezer magyar felhasználó is érintett, szóval van érintettségünk az ügyben.

Most egy eszköz segítségével megtudhatod, hogy a Tiéd köztük van-e. Mutatjuk!

Milyen adatokról van szó?

Egyes hírek szerint főként csak telefonszámokról, vagyis hiába nem jelenik meg a Facebook profilodon a telefonszámod, ha a Te fiókod is a több, mint fél milliárd felhasználót tartalmazó adatbázis része, akkor az szabadon kering az interneten.

Nemrég írtunk arról, hogy hogyan próbálnak meg félrevezető SMS-sel banki információhoz jutni rosszakarók, szóval egy telefonszám önmagában is viszonylag sokat tud érni olyan emberek kezében, akik rossz célra fordítanák az információt.

Más hírek szerint viszont egyéb adatok is kikerülhettek, mint például kapcsolati lista, sőt, akár beszélgetések is. Ez pedig még aggasztóbb.

Megtudhatod, a Te fiókod érintett-e

Eleinte az ellopott adatbázist pénzért árulták a "tolvajok", de azóta számos sötét oldalra felkerültek az ellopott adatok ingyenesen.

És persze létrehoztak egy olyan weboldalt is, ahol a telefonszámod segítségével ellenőrizheted, hogy az adataidat ellopták-e.

Ehhez kattints az alábbi weboldalra: https://hu-dumpcheck.web.app

Itt add meg a telefonszámodat (36201234567 formátumban), majd kattints a beviteli mező jobb oldalán található nagyító (keresés) ikonra. Ha több telefonszámod is van, akkor természetesen azt a számodat add meg, amelyiket a Facebook regisztrációdnál használsz.

Ha szerencséd van, akkor egy zöld mezőben a "Nem szerepel" üzenettel találkozhatsz, így nyugodt lehetsz, hogy nem vagy érintett a fél milliárdos adatszivárogtatásban.

 

Ellenőrizd le, vajon ellopták-e a Facebook fiókod adatait.

Címkék: facebook

Szólj hozzá!

Egy szépen parkosított kert elengedhetetlen része egy jó öntözőrendszer. Automatizált öntözőrendszer már 20 éve is létezett, de olyan, ami WiFi-s és okostelefonról vezérelhető, már viszonylag újdonság.

Mutatjuk, miért hasznos ez!

Okostelefonról vezérelhető öntözőrendszer?

Igen, léteznek olyan modern öntözőrendszer vezérlő központok, amikben beépített WiFi van, így interneten keresztül elérheted az okostelefonodról egy alkalmazás segítségével.

Így bármikor elindíthatod az öntözést a telefonodról, akár otthon vagy, akár nem. Ugyanígy le is állíthatod, ha nincs szükség öntözésre, és persze visszanézheted, hogy mikor locsolt utoljára.

Nem utolsó sorban persze lényegesen egyszerűbb beprogramozni is az öntözési időszakokat egy mobilalkalmazásból, mint egy hagyományos vezérlő kicsi kijelzőjén. Ennél azonban sokkal több tudása van egy okos öntözőrendszernek.

Mi értelme annak, hogy telefonról állítható az öntözőrendszer?

Persze ennek önmagában semmi. Nyilván jól hangzik, hogy telefonról állítgathatod az öntöződet, de a gyakorlatban ezt soha nem állítgatja senki.

Ám most jön az okos öntözés igazi előnye! Mivel a vezérlő folyamatos internetkapcsolattal rendelkezik, ezért ezt érdemes kihasználni. A rendszer telepítésekor meg kell adni a pontos helyadatot, hogy hol található az öntözőrendszer, így a rendszer figyeli az időjárás előrejelzést, és ennek megfelelően optimalizálja az öntözési intervallumot.

Tavasszal például csak egy keveset locsol, mivel nincs szükség sok vízre, míg egy forró, száraz nyári nap után megnövelt vízmennyiséggel dolgozik a rendszer. Magyarán ténylegesen mindig a megfelelő körülményekhez igazítja az öntözést.

Ezen kívül hozzáférést adhatsz több személynek is az öntözőrendszeredhez, így például egy kertész távolról is felügyelheti az öntözőrendszeredet. A rendszer naplózza az öntözések időpontját, így pontosan nyomon követhető, hogy mikor, melyik zóna, mennyi ideig öntözött.

Az esőre is figyel

Persze esőérzékelős rendszerek is régóta léteznek, de ezeknek van néhány hátrányuk. Egyrészt ha az esőszenzor esőt érzékel, akkor nem fog locsolni, de mi van akkor, ha csak egy kicsi eső esett? Ami a szenzornak elegendő volt, de a föld érdemben nem nedvesedett át? Persze ott a talajnedvesség érzékelő, ami már sokkal jobb megoldás, de előre az sem tudja, hogy esni fog az eső.

Az okos öntözőrendszer viszont igen! Figyeli az időjárás előrejelzéseket, és ha pl. este 10-kor kellene indulnia az öntözésnek, de hajnal 2-re esőt jósolnak, akkor este nem locsol, hanem vár. Ha esett az eső, akkor a locsolás kimarad, hiszen felesleges. Beállítható egy türelmi idő is, hogy ha mégsem esik az eső hajnal 2-kor, akkor meddig várjon az öntözéssel. Pl. hajnal 5-ig. Ha addig sem kezd esni, akkor elkezdi a locsolást.

Az időjárás figyelés zónánként kapcsolható, tehát ha van egy fedett rész alatti öntözési zónád, akkor megadhatod, hogy az a zóna esőtől függetlenül öntözzön.

Mennyibe kerül?

Kb. 50-60 ezer forinttól indul egy 8 zónás okos öntözőrendszer vezérlő egység, a 4 zónás ennél valamivel olcsóbb. És persze léteznek jóval drágább vezérlők is, amik több zónát tudnak, kültéri kivitelek, stb.

Összességében nagyon hasznos tud lenni egy okos öntöző rendszer, sok olyan funkcióval rendelkezik, amivel egy hagyományos rendszer jellegéből adódóan nem tud.

A meglévő vezérlő lecserélhető?

Igen, szinte minden korábban használt öntözőrendszer vezérlő lecserélhető egy okos vezérlőre, a régi helyére felszerelhető.

Az viszont fontos, hogy ahol a vezérlő van (lesz), ott fontos, hogy a stabil WiFi kapcsolat biztosított legyen!

 

Érdemes lecserélni a régi típusú öntözőrendszeredet egy okos rendszerre.

Címkék: öntözés wifi öntözőrendszer okos öntözés

Szólj hozzá!

Csalók próbálkoznak SMS-ben megtéveszteni, de Te ne dőlj be neki!

Mutatjuk, hogyan próbálnak átverni, és miért.

Miről van szó?

Az elmúlt napokban elterjedt, hogy csalók SMS üzenetet küldenek Neked, amiben az áll, hogy megérkezett a megrendelt csomagod, és az alábbi linken nyomon követheted. Majd ha a linkre kattintasz, egy olyan weboldalra jutsz, ami megtévesztési hasonlít egy futárszolgálat weboldalára. Itt pedig arról tájékoztatnak, hogy ahhoz, hogy nyomon tudd követni a csomagod útját, fel kell telepítened egy alkalmazást a mobilodra, és elnavigál a telefonos szoftveráruházba, ahol máris telepítheted az alkalmazást.

Csakhogy a probléma az, hogy ez az alkalmazás valójában nem egy csomag nyomonkövető alkalmazás, hanem egy adathalász app, aminek célja, hogy banki adatokat gyűjtsön (lopjon) a telefonodról, amit elküld a csalóknak.

Mit tegyél?

Természetesen a legjobb, hogy ha ilyen üzenetet kapsz, gondold végig, egyáltalán vársz-e csomagot bárhonnan. Ha nem, legyen gyanús, valószínűleg nem egy váratlan, meglepetés küldeményed fog érkezni és erről kaptál értesítést.

De ha még vársz is csomagot valahonnan, akkor is legyen gyanús, hogy nem egy futárcégtől jön az SMS, nem az ő weboldalukra navigál, stb. Eleve a csomagok nyomonkövetése jellemzően a futárcég weboldalán megoldható, nem szükséges hozzá semmilyen alkalmazás.

Szóval a legjobb, amit tehetsz, hogy nem kattintasz rá a linkre, hanem egyszerűen törlöd az SMS-t. Ilyenkor semmilyen további dolgod nincs. Ha rákattintottál a linkre, de az alkalmazást nem töltötted le, még akkor sincs baj.

A gond akkor kezdődik, ha fel is telepítetted az alkalmazást.

Mi a teendő, ha feltelepítetted az alkalmazást?

Ha feltelepítetted az alkalmazást, akkor ahhoz, hogy a továbbiakban is biztonságosan használhasd a telefonodat (és azon a banki szolgáltatásokat), a legjobb megoldás az, ha gyári beállításokra visszaállítod a telefont. Ilyenkor teljes törlést végez a készülék, semmilyen adat, alkalmazás, háttérben futó folyamat nem marad meg. A visszaállítást követően pedig visszatölthetsz egy biztonsági mentést, de fontos, hogy a mentés mindenképp régebbi dátumú mentés legyen, mint amikor az alkalmazást telepítetted.

Amennyiben nincs korábbi mentésed, vagy nem szeretnél a visszaállítással bajlódni, akkor töröld csak az alkalmazást és indítsd újra a telefonodat. Ám ez jóval kevésbé biztonságos megoldás, mivel nem tudni, milyen háttérben futó folyamatok maradtak a készüléken. Szóval ezt ha egy mód van rá, kerüld el.

Változtass jelszavakat!

Továbbá nagyon javasolt, hogy amennyiben a készülékedre telepítetted az alkalmazást, akkor hiába törölted (bármelyik módszerrel), változtasd meg a fontos hozzáféréseidnél a jelszavakat (pl. banki belépő kód). Ugyanis ha már megszerezték az adataidat, akkor semmit sem érsz vele, hogy időközben törlöd az appot, vagy gyári beállításra visszaállítod a telefonodat.

 

Ne nyisd meg a csaló SMS-ben küldött linket, és főként ne telepítsd fel az appot.

Szólj hozzá!

A digitális oktatás miatt elengedhetetlen az otthoni internet kapcsolat, enélkül tulajdonképpen nem tud tanítani egy tanár, vagy tanulni egy diák. A nehéz helyzet miatt pedig most akár ingyenes is lehet.

Mutatjuk, hogy kinek, és hogyan.

Csak a helyhez kötött internetre vonatkozik.

Az ingyenes internet előfizetést csak a helyhez kötött (jellemzően vezetékes, esetleg mikrohullámú) internet szolgáltatásra igényelheted, tehát mobil internetre nem. Természetesen csak magán előfizetőkre vonatkozik, dehát aki cégként fizet elő internetre, az sem veheti igénybe a díjmentességet.

További kritérium, hogy csak a jogosult (tanár vagy diák) tartózkodási helyén szolgáltatott internet előfizetésre igényelheted a díjmentességet, és egy jogosult után csak egy internet hozzáférés díjmentessége kérhető.

Magyarán ahol tanár vagy diák lakik, ott igényelhető a díjmentesség. Fontos, hogy ha az a ritka helyzet áll fenn, hogy otthonra több internet előfizetéssel is rendelkezel, akkor csak az egyiknél igényelheted a díjmentességet.

Hogyan igényelheted?

Minden esetben az internet szolgáltatódnál kell jelezned az igényedet. A Vodafone (UPC), a Telekom és a Giganet online felületet biztosít erre, míg egyéb szolgáltatók esetében érdemes a szolgáltató ügyfélszolgálatával egyeztetni.

Vodafone (UPC) díjmentes internet igénylés (segítségnyújtás itt)

Telekom díjmentes internet igénylés (segítségnyújtás itt)

Giganet díjmenetes internet igénylés

Mi szükséges az igényléshez?

Szolgáltatónként eltérő, hogy milyen alapadatokat kér (jellemzően ügyfél azonosításhoz szükséges ügyfélszám, számlázási adatok), ami viszont egységes, az a tanuló diákigazolványán szereplő azonosítószám, vagy a pedagógus Oktatási Minisztérium által kibocsátott igazolványán szereplő oktatási azonosító.

Meddig igényelhető és hány hónap ingyenes?

Jelen pillanatban a rendelet szerint március 26-ig lehet leadni az igényléseket a szolgáltatóknál, és az áprilisban kiállított számlán fogják jóváírni a márciusi internet használatot. Jelenleg tehát 1 hónap díjmentességet igényelhetsz.

Azonban feltételezhető, hogy amennyiben meghosszabbításra kerül a digitális tanrend (amire remélhetőleg nem kerül sor), akkor ezzel együtt a díjmentes internet szolgáltatás is vonatkozni fog a további hónapokra is.

A kisebb szolgáltatóknak nagy érvágás

Jelen pillanatban a kormány és az internet szolgáltatók között semmilyen megállapodás nem született a díjmentesség kompenzációjára vonatkozóan, konkrétan a szolgáltatók zsebére megy a "játék".

Szóval légy jó fej, főleg ha kisebb szolgáltató biztosítja Neked az internetet, és csak akkor élj a díjmentesség lehetőségével, ha valóban szükséged van a díj elengedésére.

 

Ha jogosult vagy és szükséged van rá, igényeld a díjmentes internetet a szolgáltatódtól!

Címkék: internet előfizetés díjmentes internet

Szólj hozzá!

A Google a mobilokon futó Chrome böngészőjébe épített be egy apró, de annál hasznosabb funkciót.

Érdemes kipróbálni, mutatjuk mi az!

Weboldal előnézet, mielőtt megnyitnád

Az új funkciónak köszönhetően mostantól anélkül megnézheted egy weboldal tartalmát, hogy azt ténylegesen megnyitnád. Így az előnézetből el tudod dönteni, hogy ténylegesen meg akarod nyitni a weboldalt, vagy sem.

Akkor lehet igazán hasznos ez a funkció, amikor valamire rákeresel, és a találati listából próbálod kiválasztani, melyik is lehet a leginkább Neked való. Ha Neked való, akkor megnyithatod ténylegesen a weboldalt, ha mégsem, akkor az előnézeti ablakot bezárva folytathatod a találati lista böngészését ott, ahol épp jártál.

Hogyan hozhatod elő ezt a funkciót?

Keress rá valamire a Google-ben, majd a találati lista egyik elemén tartsd rajta hosszan az ujjadat. Ekkor felugrik egy menü, ahol rányomhatsz az Oldal előnézete lehetőségre.

Ekkor az oldaltól elkülönülő ablakban (keretben) betölt az oldalt előnézete, és eldöntheted, hogy megnyitod, vagy bezárod az előnézetet.

 

Próbáld ki Google új funkcióját, sokszor tényleg hasznos.

Címkék: chrome

Szólj hozzá!

Lassan 1 éve, hogy a járvány okozta korlátozásokkal vagyunk kénytelenek együtt élni. Ez idő alatt sok minden átalakult, rengeteg tevékenység költözött át az online térbe, legyen szó akár a tanulásról, akár konferenciákról.

És a Tesco is lépett, amivel sokak életét teheti könnyebbé.

Online megrendeled, ők pedig házhoz viszik Neked

Persze, nem újdonság a webshop, használunk webshopokat már 10-15 éve. De ezeket jellemzően nem napi fogyasztási cikkeknél használjuk, hanem elektronikai eszközök, ruhák, cipők, játékok, szerszámok, vásárlásánál. De ki vásárol online tejet vagy kenyeret?

Hát, manapság bárki. A Tesco ugyanis kialakított egy olyan felületet, ahol a teljes kínálatukból válogathatsz, és összeállíthatsz egy komplett bevásárló listát. Minden terméknek látod az árát, külön szűrhetsz csak akciós termékekre, de kereshetsz kategóriák szerint is, vagy név alapján.

Ha pedig összeállítottad a listát, akár meg is rendelheted, és a Tesco az általad kiválasztott idősávban (már ha van szabad kapacitásuk arra az idősávra) házhoz szállítja Neked. Ha társasházban laksz, akkor egészen a bejárati ajtódig.

Mi van, ha nem kérek házhozszállítást?

Nem kötelező házhozszállítást kérned. Igaz, nem minden áruházban, de lehetőséged van arra is, hogy csak azt kérd, készítsék össze a rendelésedet, és Te az áruházban szeretnéd átvenni a termékeket. Így is rengeteg időt spórolhatsz, hiszen a leadott megrendelésed ott vár összekészítve, Te csak beszaladsz, fizetsz és már viheted is.

Jó-jó, de mi van, ha nincs szabad időpont akkorra, amikorra én szeretném?

Ez benne van, természetesen a kiszállításra vonatkozóan van egy kapacitás, aminél többet nem tud a Tesco teljesíteni. Épp ezért lehetőséged van arra, hogy egy kiszállításhoz előre lefoglalj egy idősávot, de majd csak később állítsd össze a bevásárló listádat. Magyarán: már szerdán tudod, hogy szombaton délelőtt szeretnéd megkapni a termékeket, de most nincs időd összeállítani a bevásárló listát, ekkor megteheted, hogy a kiszállítás időpontját lefoglalod előre, de a bevásárló listát csak csütörtökön állítod össze. Akár hetekre előre is befoglalhatsz magadnak időpontokat (pl. ünnepnapok elé).

A vásárlási idősávokat 1 órás intervallumonként állíthatod, hétfőtől vasárnapig, reggel 8 és este 10 óra között.

Mennyibe kerül ez a szolgáltatás?

A kiválasztott idősávoknál láthatod, hogy az adott idősávban mennyibe kerül a házhozszállítás díja, de jellemzően 900-1300 Ft közötti összeg. 

Sajnos Nyíregyházán nem működik (jelenleg legalábbis) a személyes átvétel (amikor csak leadod, mit készítsenek Neked össze), de a debreceniek élhetnek ezzel a lehetőséggel, és mindössze 150 Ft a díja.

Cserébe mindkét esetben nagyon sok időt spórolhatsz magadnak, kényelmes a bevásárlás, ráadásul csökkented az emberekkel történő érintkezések számát is.

Hogyan fizethetsz?

Több lehetőséged is van. Egyrészt a megrendelés után online is fizethetsz bankkártyával, de a Tesco futárnál is használhatod a bankkártyádat.

Készpénzzel és utalvánnyal sajnos nem tudsz fizetni házhozszállítás esetén.

Mi lesz a pontgyűjtővel?

Regisztráció után megadhatod a Tesco Clubcard kártyaszámodat, így a vásárlásaid után ugyanúgy gyűjtheted a pontokat, mintha az áruházban vásárolnál.

Karanténban vagy? Nem gond!

Ha karanténban vagy, akkor a rendeléskor ezt tudod jelezni. Ekkor a rendelésedet csak online tudod kifizetni, hogy a futárral ne kelljen érintkezned. A futár hívni fog Téged, és az ajtód elé leteszi a rendelésedet, amit Te úgy tudsz átvenni, hogy egymással ne érintkezzetek.

Oké, hogyan tudok rendelni?

A Tesco online bevásárlás oldalán (https://bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/) elsőként felül a Regisztráció gombra kattintva létre kell hozni egy Tesco fiókot, majd a Bejelentkezés gombra kattintva beléphetsz. Ezt követően máris elkezdheted összeállítani a bevásárlólistádat a baloldali termékszűrőt használva. Amelyik terméket szeretnéd, annál add meg a mennyiséget, majd kattints a Hozzáadás gombra. Jobb oldalon láthatod, hogy mik vannak a kosaradban, és mennyinél tart a bevásárlás összege.

A Bevásárlás elküldése gombra kattintva fejezheted be a vásárlást, és küldheted el a Tesconak a listát, amit összeállítottál.

További kérdésed van?

Ha további kérdésed van, érdemes a Tesco honlapján böngészni, biztosan választ kapsz a kérdéseidre. 

https://tesco.hu/bevasarlas/segitseg-a-tesco-bevasarlasrol.html

Ha mégsem találsz választ a kérdésedre, akkor hívd a Tesco ügyfélszolgálatát: (06 80 734 734), vagy írj nekik emailt: bevasarlas@tesco.hu

 

 

Próbáld ki a Tesco házhozszállítását, nagyon kényelmes, és sok időt spórolhatsz vele.

Címkék: tesco bevásárlás online vásárlás tesco házhozszállítás

1 komment

süti beállítások módosítása