A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A Facebook Messenger idén biztonságosabbá teszi a chates csevegéseket.

Alap lesz a titkosított beszélgetés

Van néhány csevegő alkalmazás, ahol alapértelmezés a kétoldali titkosítás, vagyis a csevegő felek között az üzenetváltások titkosítottak, növelve ezzel a biztonságot. Így illetéktelenek nem tudják elolvasni az üzeneteinket. Ilyen alkalmazás pl. az iPhone-okon használatos iMessage, a Telegram, de képes titkosított üzenetküldésre a Viber is.

A Facebook Messenger a legnépszerűbb csevegő alkalmazás, több, mint 1 milliárd ember használja. Ennek ellenére a biztonság eddig kevésbé volt a fókuszban. Tavaly nyáron jelentette be a Meta (a Facebook és a Messenger tulajdonosa), hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt fektet a biztonságra, ennek eredményeként pedig alapértelmezetté teszik a kétoldalú titkosítást.

A fejlesztést fokozatosan teszik elérhetővé a felhasználók számára, a következő hónapokban kezdik a bevezetést. Ezzel együtt továbbra sincs konkrét dátum arra vonatkozóan, hogy mikorra lesz teljeskörűen elérhető minden felhasználó számára a titkosított üzenetküldés.

A Meta tájékoztatása szerint a rendszer infrastruktúrájának kímélése érdekében nem egyszerre vezetik be a változtatást (a titkosított üzenetküldés nagyobb erőforrás igénnyel jár). Azok a felhasználók, akiknél a rendszer átvált titkosított csevegésre, értesítést fognak erről kapni.

Manuálisan is választhatod a titkosított üzenetküldést

Természetesen a Messenger eddig is képes volt titkosított üzenetküldésre, itt mindössze arról van szó, hogy mi az alapértelmezett beállítás. Ha szeretnél a biztonságos csevegés széleskörű elterjedése előtt áttérni a titkosított csevegésre, akkor ezt bármikor megteheted: a partner nevére bökve válaszd ki a "titkos beszélgetések indítása" opciót.

 

Hamarosan biztonságosabb lesz az üzenetküldés a Messengeren.

Címkék: messenger

Szólj hozzá!

Különös világot élünk. Már a túró rudival is hallgathatsz zenét. Persze nem a rudi csomagolása fog zenélni, de mégis. Na elmondjuk, miről van szó.

A Pöttyös Valentin napig tartó kampányáról van szó

A Valentin napra készülve a Pöttyös a túró rudikon jól ismert piros pöttyöket piros szívekre cserélték, és kitaláltak egy kampányt a szerelmeseknek, Mondd el Pöttyössel néven. A lényeg, hogy minden ilyen rudi csomagolásán találsz egy vizuális hangszínszabályzó szimbólumot, aminek segítségével egy zenét hallgathatsz meg a Spotify-on.

Nyisd meg a Spotify appot, és a keresés mező melletti kamera ikonra kattintva olvasd be a vizuális hangsávot, ami egy QR kódhoz hasonló egyedi azonosító. Ekkor a Spotify egyből a behozza csomagoláson látható zenét, amit megoszthatsz a pároddal. Ehhez kattints a "..." gombra, és válaszd a "Megosztás" lehetőséget.

A Spotify-on egy egyedi Pöttyös playlist található, amikben a Pöttyös kampányában szereplő zenéket találhatod meg.

 

Keresd a Valentin napi túró rudikat, és hallgass zenét a Spotify-on!

Címkék: pöttyös rudi spotify

Szólj hozzá!

Az elmúlt héten számos helyen jelentek meg cikkek olyan hangzatos címekkel, hogy fizetős lesz a Facebook, a Messenger és egyéb alkalmazások.

De ezek a cikkek tipikus kattintásvadász cikkek, a valóság közel sem ennyire rémisztő.

A mobilinternetet érinti a változás

Március 31-én kivezeti az összes hazai mobilszolgáltató azt a díjcsomag kedvezményét, amelyben díjmentes adatforgalmat biztosítottak néhány kiválasztott alkalmazás számára. Eddig ugyanis számos díjcsomagnak része volt, hogy az adatforgalmi keretbe nem számították be például a Facebook, Messenger, Spotify, Viber, stb. adatforgalmát.

A változást az EU nyomására kell megtenniük a szolgáltatóknak, ugyanis az EU szerint ez igazságtalan a többi, nem kiemelt alkalmazással szemben. Vagyis egy másik csevegőalkalmazás, másik közösségi alkalmazás, vagy másik zenei streaming alkalmazás hátrányban van a kiemelt appokkal szemben - és ebben az érvelésben van is logika. Megint más kérdés, hogy a végén valójában a felhasználók járnak rosszabbul.

Az EU már tavaly nyáron előírta a szolgáltatóknak, hogy 2022. november 15-től szüntessék meg az ilyen kedvezményeket nyújtó díjcsomagok forgalmazását, idén március 31-től pedig a korábban értékesített díjcsomagoknál is véget kell vetni a kedvező szolgáltatásnak.

Mit kell tenned?

Akinek olyan díjcsomagja van, amiben vannak adatforgalomba nem számító alkalmazások, annak érdemes átnézni, hogy a tarifacsomagban lévő adatforgalmi mennyiség elegendő lesz-e a jövőben.

Ehhez egyrészt tudni kell a díjcsomag adatforgalmi mennyiségét, azt, hogy jelenleg ebből mennyit használsz el, és azt, hogy a kedvezményezett alkalmazások mennyi többet forgalmat fognak jelenteni Neked.

Ezt nehéz megsaccolni, de egy kis támpontot adott a Telekom: a Messengeren 100 (szöveges) üzenet küldése mindössze 2 KB forgalmat jelent (fotók, videók és hangüzenetek természetesen lényegesen többet), a Facebook pörgetése átlagosan percenként kb. 2 MB adatforgalommal jár, míg a Spotify 5-6 MB-nyi adatforgalmat generál percenként. Az Instagram a "nyertes", itt egy perc böngészés akár 20 megabájtnyi adatforgalmat is generálhat.

 

 

Ha adatforgalmi kedvezménnyel rendelkező mobil díjcsomagod van, akkor készülj fel áprilistól a többlet adatforgalomra.

Címkék: telekom facebook vodafone yettel

Szólj hozzá!

A Microsoft bejelentette, hogy január 10-én több népszerű operációs rendszerével is leszámol. Mutatjuk, mely rendszereket érinti ez, és mit is jelent a gyakorlatban.

Nincs több frissítés, sem technikai támogatás

Január 10-én megszűnik több korábbi Windows verzió támogatása, így "fedél nélkül" maradnak a Windows 7, 8 és 8.1 rendszerek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki a fenti változatú Windows rendszereket használja, az a továbbiakban nem fog kapni biztonsági valamint kritikus frissítéseket az operációs rendszerhez, valamint technikai támogatást sem fog nyújtani a Microsoft ezekhez a rendszerekhez.

Ennek következtében pedig ugyan a Windows továbbra is használható (és jogtiszta is marad), ám a használat során lényegesen nagyobb veszélyt jelentenek az adathalászok, vírusok, stb.

A Google is beszáll a buliba a Chrome-mal

Ezzel együtt a Google is bejelentette, hogy a Chrome böngésző sem fog további frissítéseket kapni a fenti operációs rendszereken, így a böngésző biztonsági védelme is egyre elavultabb lesz.

Ez a különféle csaló weboldalak látogatása esetén jelenthet külön kockázatot.

Mit tegyél?

Szerencsére van megoldás, ráadásul nem is feltétlenül drága. Akinek ugyanis jogtiszta Windows 7, 8 vagy 8.1 rendszere volt, az ugyanazon a gépen jogosult ingyenesen frissíteni Windows 10 vagy 11 rendszerre, így ez igen korrekt megoldás a Microsoft részéről. Ezek a rendszerek továbbra is támogatottak, így a lehető legnagyobb biztonságot nyújtják a felhasználók részére.

A frissítésnek természetesen hardver feltételei is vannak, az öregebb, gyengébb számítógépek nem feltétlenül alkalmasak a frissebb Windows futtatására, ám sok esetben ez is egy kis felújítással orvosolható.

A frissítést érdemes szakemberre bízni, mert ugyan ideális esetben egy gyakorlottabb felhasználó is megbirkózhat a kihívással, ám előfordulnak olyan esetek, amikor komplikáció történik. Ilyenkor pedig körültekintőnek és rutinosnak kell lenni, hogy a gépen lévő adatokat (fotók, dokumentumok, stb.) és alkalmazásokat ne veszítsd el. Ráadásul ha fejlesztésre szorul a gép, azt is frissítés előtt kell megtenni. Szervizünk kitűnő választás, ha szeretnéd lecseréltetni elavult Windows-odat.

 

Amennyiben régi Windows használsz, cseréld le egy biztonságosabb, újabb változatra.

Címkék: chrome windows 7 windows 8 windows 10 windows support

Szólj hozzá!

Jelenleg annyira evidencia, hogy a Google nem egy kereső, hanem A kereső, hogy el sem lehet képzelni azt, hogy ez a helyzet megváltozna, és más keresőt használnánk a jövőben.

Pedig könnyen lehet, hogy ez lesz a helyzet.

A mesterséges intelligencia leküzdheti a Google-t

Az OpenAI egy mesterséges intelligencián alapuló chatbotot fejlesztett, ami akár végezhet is a Google jelenlegi keresőrendszerével. Ezt nem más, mint a Gmail egyik fejlesztője állítja.

A mesterséges intelligencia már most is nagyon sokat tud, képes ember által fogalmazott szövegeket más stílusba átfogalmazni, saját programkódokat tud írni, sőt, akár emberek által írt programkódokat is képes kijavítani.

A mesterséges intelligencia folyamatosan tanul és fejlődik, így egyre jobb és pontosabb eredményt tud adni egy-egy kérdésre, mint a Google. A használat során a mesterséges intelligencia pedig még tovább tanul, elvileg pedig lehetségessé válik, hogy egy feltett kérdésre ne találatok sokaságát kapjuk, ahol majd kattintgatunk a megfelelő információ után kutatva, hanem egyszerűen a kész választ adja meg nekünk a rendszer.

 

Egyelőre a Google az úr, de előfordulhat, hogy néhány éven belül ez megváltozik.

Címkék: google OpenAI

Szólj hozzá!

Az év végéhez közeledve jönnek a 2022-es TOP listák. Írtunk már a leggyakoribb jelszavakról, a idei legnépszerűbb YouTube kereséseidről, és most itt a Google idei keresési toplistája.

Országonként, kategóriánként sorolj a Google

A Google keresési toplistáját összesíti a Google országonként és globálisan is, valamint különféle kategóriákba is sorolja őket. Ezt a Google Trends oldalon érheted el, ahol magad választhatod ki, hogy mire vagy kíváncsi.

https://trends.google.hu/trends/yis/2022/HU/

Nézzük a magyar toplistákat

A magyarországi kereséseknél 3 főkategóriát adott idén a Google: általánosan felkapott keresések, emberek, filmek.

Ami a TOP 5-öt illeti, jól látszik, mik voltak az idei év leghangsúlyosabb kérdései, amik az embereket foglalkoztatták, bár meglepő, hogy a "rezsicsökkentés" csak a 10. helyre volt elég.

A felkapott keresések:

 1. Ukrajna
 2. Népszámlálás 2022
 3. Választás 2022
 4. EUR HUF
 5. Orosz-ukrán háború
 6. Herceg Erika
 7. MVM
 8. Kulcsár Edina
 9. Putyin
 10. Rezsicsökkentés

Az emberek kategóriát a celeb világ nyitja, az elsők közt itt sincs igazán meglepetés.

Emberek:

 1. Herceg Erika
 2. Kulcsár Edina
 3. Putyin
 4. Johnny Depp
 5. G.w.M
 6. Azahriah
 7. Amber Heard
 8. Mihályfi Balázs
 9. Szilágyi Lilána
 10. Lui Shaolin Sándor

Filmek:

 1. Uncharted
 2. Mosolyogj
 3. Top Gun: Maverick
 4. Black Adam
 5. Encanto
 6. Thor: Szerelem és mennydörgés
 7. Ne nézz fel!
 8. Fekete Párduc
 9. Morbius
 10. Ahol a folyami rákok énekelnek

Ha érdekelnek az idei TOP keresések, akkor nézd meg a Google oldalát: https://trends.google.hu/trends/yis/2022/HU/

 

Nézd meg a Google-ön, mik érdekelték leginkább az embereket idén!

Címkék: google google trends

Szólj hozzá!

Az év végéhez közeledve jönnek a 2022-es TOP listák. Legutóbb a leggyakoribb jelszavak listája jött ki, most a YouTube idei legnépszerűbb kereséseit nézheted/hallgathatod újra.

Mutatjuk, hogyan!

A nagy YouTube lista

A YouTube videós oldala és a YouTube Music is kiadta a 2022-es népszerűségi listát, ám nem azt mutatja, hogy a felhasználók miket hallgattak a legtöbbet, hanem a saját top listádat! Írd be a YouTube vagy YouTube Music keresőjébe a "2022 Recap" kifejezést, és máris láthatsz egy lejátszási listát, benne 100 zenével, amiket a legtöbbet hallgattál idén.

Többet is megtudhatsz magadról

Ha a telefonon indítod el a YouTube Music-ot, akkor középen láthatod a "Recap" részt, ahol láthatod évszakonként a legnépszerűbb YouTube zenéidet. Ha pedig felnyitod a "Recap" menüt, akkor megnézheted, a YouTube szerint milyen volt a 2022-es zenei éved.

Elárulja a YouTube, hogy hány perc zenét hallgattál idén, ki volt a kedvenc előadód, melyik volt a kedvenc zenéd, milyen zenei stílusokat hallgattál, stb.

Próbáld ki, klassz élmény lesz vasárnap délután nosztalgiázni az idei zenei éveden.

 

Nézd meg a saját YouTube top listádat, élmény lesz, garantáljuk!

Címkék: youtube youtube music

Szólj hozzá!

Manapság a jelszavak biztonsága fontosabb, mint valaha. Az ellopott, feltört jelszavak hozzáférését biztosítanak illetékteleneknek a különböző online fiókokhoz, szolgáltatásokhoz. Mutatjuk, a Te jelszavad biztonságban van-e!

Ismerős a téma?

Ismerős lehet már ez a téma számodra, többször írtunk már a jelszavak biztonságáról, annak fontosságáról. Arról is értesítettünk korábban, amikor nagyobb mértékű adatszivárogtatás révén illetéktelen kezekbe kerültek jelszavak. És olyan weboldalt is mutattunk már, ahol ellenőrizheted, hogy a jelszavad szerepel-e ellopott jelszó adatbázisban. A témával kapcsolatos korábbi leveleinket itt találod:

Itt a legfrissebb lopott jelszó lista

A NordPass jelszókezelő szolgáltató év végéhez közeledve kiadta az idén legkevésbé biztonságos 200 jelszó listáját. A cizellálás kedvéért külön lekérdezhető egy-egy ország listája is, vagyis külön láthatod, hogy hazánkban mik a népszerű jelszavak.

Bármennyiszer is szólnak erről cikkek, és mindenki pontosan tudja, hogy jelszónak valami biztonságosabb kombinációt kellene kitalálni, mégis abszolút első helyen szerepel a "password", vagyis "jelszó", mint jelszó. A többi előkelő helyen szereplő jelszó is olyan, amiről hihetetlen, hogy valaki azt választja:

 1. password
 2. 123456
 3. 123456789
 4. guest
 5. qwerty
 6. 12345678
 7. 111111
 8. 12345

A lista további elemeit itt találod: https://nordpass.com/most-common-passwords-list/

A gyakran használt jelszavak mellett láthatod, hogy az adott jelszóval használt fiókot kb. mennyi idő alatt lehet feltörni, valamint a jelszó előfordulásának gyakoriságát.

Megnézheted a Magyarországon használt gyakori jelszavakat is

A fenti weboldalon lekérdezheted országonkénti bontásban is a használt jelszavakat. Ehhez felül a legördülő menüt kell lenyitnod, és kiválasztanod az országot, amire kíváncsi vagy. A Hungary opciót választva láthatod a hazánk legnépszerűbb jelszavait. A TOP 4:

 1. 123456
 2. 12345
 3. Kinder123
 4. 1234

 

Ellenőrizd, hogy az általad használt jelszavak rajta vannak-e a fenti listákon, és ha igen, érdemes helyettük egy biztonságosabb jelszót használnod.

Címkék: jelszó password

Szólj hozzá!

Írtunk már korábban is arról, hogyan tudod megoldani, hogy nagyobb méretű fájlokat küldj egy ismerősödnek. Néhány ilyen szolgáltatás időközben megszűnt, most viszont mutatunk egy újat, ami minden eddigin túltesz.

Minden eddiginél nagyobb fájlt küldhetsz

Míg a korábbi szolgáltatásoknál néhány gigabájtnyi adatot küldhetsz, addig a FastVault szolgáltatásában akár 100 GB-os fájlt is eljuttathatsz a címzettnek.

A biztonságban is minden mást leköröz

A fájlok küldése ráadásul nagyon biztonságos, mivel a feltöltött fájlt nem egyetlen gépen tárolják, hanem sok kis darabra szétszedve különböző tárhelyeken, majd letöltéskor a különböző helyeken tárolt fájlok újra egyesítésre kerülnek. Így bármely tárhely önálló feltörése semmit sem ér, a fájl töredék önmagában semmire sem használható.

Ezen túl pedig lehetőséged van jelszóval védeni a letöltést, így a titkosított letöltési link ismeretében is csak az tudja majd letölteni, aki ismeri a jelszót is. Beállíthatod ezen kívül, hogy automatikusan mikor törlődjön a feltöltött tartalom, vagy akár azt is, hogy ha letöltötte a címzett, máris semmisítse meg önmagát a fájlküldő alkalmazásból.

Hogyan használhatod?

Nyisd meg a Fast Vault weboldalát (https://www.fastvault.io/), kattints a Try Now gombra, és máris töltheted fel a baloldali felhő ikonra kattintva (vagy belehúzva a fájlokat) az elküldendő dokumentumokat, fájlokat. Láthatod a feltöltés állapotát, valamint azt, mennyi fájlt tölthetsz még fel.

Az alul látható ... ikonra kattintva jön elő a felület, ahol beállíthatod, hogy szeretnéd-e jelszóval védeni a fájlküldést, emailben szeretnéd elküldeni, vagy csak egy linket szeretnél, legyen-e önmegsemmisítő a fájlküldés, vagy hány napig legyen elérhető.

Ha kész, már küldheted is a giga nagy méretű fájlokat.

 

Ha nagyobb méretű fájlokat kell küldened, próbáld ki a Fast Vault szolgáltatását, könnyen használható, gyors és biztonságos!

Címkék: fájl küldés toldacuccot wetransfer fast vault fastvault

Szólj hozzá!

Az Apple felhasználók régóta élvezik az ökoszisztéma adta előnyöket, vagyis azt, hogy a különféle Apple készülékek minden másnál magasabb szinten kompatibilisek egymással, és olyan sokrétűen használhatók együtt, mint semmi más.

Most a Microsoft próbálja tartani a lépést, nem is sikertelenül!

A Microsoft is belátta: fontos az eszközök közti kommunikáció

A Microsoft is próbálkozott a mobil piacon is széleskörű piaci részesedést szerezni magának, amivel megágyazott volna annak, hogy ők is hasonlóan gördülékeny környezetet készíthessenek ügyfeleiknek, mint az almás cég. Mivel azonban ez kudarcba fulladt, így kénytelen más platformhoz igazodni. Az iPhone-okkal a rendszer zártsága miatt nem tud teljeskörű átjárhatóságot létrehozni, ott marad az iCloud szinkronizáló program, amivel szinkronizálhatók ugyan a fotók, a névjegyek, naptárbejegyzések, stb, de kb. ennyi.

Az Androidnak viszont nincs számítógépekre való operációs rendszere, így adta magát az együttműködés. A Windowson elérhető Phone Link applikáció segítségével egyszerűen szinkronizálható az androidos készülékünk a számítógépünkkel. Ugyan nem olyan szintű az átjárhatóság, mint az Apple rendszerében, de jelentős az előrelépés a korábbi időszakhoz képest. Viszont most jön egy igazán ütős újítás!

A Word és a Power Point nagyot dob

A Microsoft az Office fejlesztői változatában mutatta be legújabb ötletét, ami tesztelést követően kerülhet majd a felhasználókhoz. Az ötlet, hogy szövegszerkesztéskor vagy prezentáció készítéskor gyakran szükséges fotókat beszúrni a szerkesztett dokumentumba vagy prezentációba, ami sokszor macerás. Rajta van a fotó a telefonodon, azt valahogy másold át vagy szinkronizáld a számítógépedre, netán küldd át emailben, hogy utána tudd majd kitallózni és beszúrni a megfelelő helyre.

Az újítás lényege, hogy a kép beszúrását közvetlenül megteheted majd a telefonodról. Ehhez a Beszúrás menüben a Kép almenüt választva kiválaszthatod a Beszúrás telefonról opciót, és máris tallózhatsz közvetlenül a telefonodon tárolt fotók közül. Természetesen csak akkor működik ez a funkció, ha korábban már párosítottad az androidos telefonodat a Phone Link alkalmazással.

 

Alig várjuk, hogy az Office-ban megjelenjen ez az újdonság, ez tényleg nagyon hasznos lesz.

Címkék: office word android power point phone link

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása