A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az internetszolgáltatók sávszélességekről beszélnek, amiket nem tudnak garantálni. A WiFi routereknél gigaherzekről és megabit per másodpercekről hallani, de mégis: mitől lesz gyors az interneted?

Nézzük, mit is jelentenek ezek a számok!

Először is tisztázzuk, mi is az a sávszélesség

A sávszélesség kifejezést az informatikában a csatornakapacitás meghatározására használjuk, ami megmutatja, hogy egy időegység alatt a rendszer hány bit adatot képes továbbítani. Ahogyan a haladás sebessége m/s vagy km/h, úgy az adatátvitel sebessége bit/s, vagy kbit/s, Mbit/s, Gbit/s.

Technikai értelemben egyébként a sávszélesség egy jóval bonyolultabb kérdés, és magának a sávszélességnek sokkal inkább a frekvenciához van köze, az adatátviteli sebesség pedig a sávszélesség kapacitását mutatja, a gyakorlatban viszont a sávszélesség kifejezéssel egyszerűen ez adatátviteli sebességre utalunk.

Képzeld ezt el úgy, mint egy metropoliszba bevezető útszakaszt, amin autók közlekednek. Az autók az adat, az úttest a sávszélesség. Ha az út szélesebb (nagyobb a sávszélesség), akkor ugyanannyi idő alatt sokkal több autó tud áthaladni az úton, mint ha ugyanaz az út keskenyebb lenne.

Ahhoz, hogy ezt át tudd fordítani számítástechnikai gondolkodásra, fontos ismerni a vonatkozó mértékegységeket. Másodpercenkénti időegységben szokás megadni azt az adatmennyiséget, amennyit a rendszer képes átvinni.

Tisztázzuk az adat mértékegységeit

A bit az információ (adat) legkisebb mértékegysége (jele a kis b). A kettes számrendszer értékeit veheti fel, angolul binary digit, innen a bit rövidítés. Egy bitnek két értéke lehet, 0 vagy 1, másképpen igaz/hamis, férfi/nő, van/nincs, be/ki, stb.

8 bit együtt nevezünk 1 bájtnak (jele a nagy B). Innentől pedig ennek ezerszeresei  (pontosabban 1024-szeresei) jönnek, kilobájt (kB), megabájt (MB), gigabyte (GB), terrabájt (TB), stb.

Magyarán ha van egy 16 GB-os pendrive kapacitását úgy is mondhatnánk, hogy:

16 GB, vagy 16 384 MB, vagy 16 777 216 kB, stb.

A többi pedig már egyszerű matek.

Ha adott egy sávszélesség, amit az internet szolgáltatód biztosít számodra, akkor könnyedén kiszámolható, hogy az mennyire is gyors. Ha például van egy 300 Mbit/s sávszélességű internet előfizetésed, akkor ez azt jelenti, hogy a maximálisan elérhető letöltési sebességed másodpercenként 300 megabitnyi, vagyis 37,5 megabájtnyi adat. Ha például egy 200 megabájtos fájlt kell letöltened, akkor ez bő 5 másodpercig fog tartani. Ám ha előfizetsz egy gyorsabb internetre (pl egy 500 Mbit/s sebességűre), akkor ez már csak 3 másodpercet vesz majd igénybe.

De min múlik még, hogy valójában mennyire gyors az internet?

A fenti példa azt mutatja meg, hogy egy-egy előfizetésnél mi az elérhető maximum. De a valóság ettől eltérhet, akár jelentősen is. Egyrészt a szolgáltatók kikötik, hogy a megadott sebesség értékek a maximális értékek, és a garantált minimális sebesség ettől eltérő (pl. 60 Mbit/s). Szóval míg eladni az igen kecsegtető magas sebességgel adják el a csomagot, garantálni csak egy jóval szerényebbet mernek. Tehát könnyen lehet, hogy a csomagod 300 Mbit/s sebességet ígér, de csak 60 Mbit/s a valós elérhető sebesség. Így a fenti példában kiszámolt 5 másodperces letöltési idő rögtön 25 másodpercre ugrik.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a szolgáltatód átvág Téged, de akár elképzelhető, hogy a valós sebesség eltér az elméleti maximumtól. Tovább árnyalja a képet, hogy a szolgáltatód azt a sebességet garantálja, amit a modem tud, kábeles kapcsolat esetén. Ha Te otthon az internetre WiFi-n keresztül csatlakozol (pl. okostelefonnal, laptoppal, tablettel), akkor hatással van a sebességre a WiFi sebessége is, hiszen hiába van Neked ultragyors interneted, ha a WiFi hálózat gyenge, és nem képes átvinni azt a nagy sebességet, csak annak töredékét.

A fenti autós példából kiindulva: hiába engedjük be a városba 10 sávon az autókat, ha utána a 10 sávot leszűkítjük 3-ra, a szűkítés miatt a teljes áteresztőképesség lecsökken.

Ráadásul függ még a sebesség attól is, hogy a számítógép (okostelefon, tablet, stb) mennyire gyorsan tudja feldolgozni a fogadott adatot. Ez ugyan nem feltétlenül az adatátviteli sebességre van hatással, mégis ha lassan dolgozza fel az adatokat a számítógéped (telefonod, tableted), akkor ugyanolyan érzésed lesz, mintha lassú lenne az interneted.

Magyarán ahhoz, hogy ténylegesen gyors legyen az interneted, és ezt Te gyorsnak is érezd, fontos a megfelelő internet előfizetés, az előfizetésben biztosított sebességnek megfelelő otthoni WiFi rendszer és WiFi lefedettség biztosítása, valamint a megfelelően gyors eszköz, amin internetezel. Ha pedig lassúnak érzed az internet sebességet, akkor a fentiek közül azt kell rendbe tenni (cserélni), amelyik a sorban a leggyengébb.

 

 

Gyors internetre fel!

Címkék: internet előfizetés internet sávszélesség

Szólj hozzá!

Bocsánat, most egy kicsit technikai jellegű lesz a levelünk. De nem is az a lényeg, hogy az Apple mit csinált, hanem az, hogy a többi gyártó mit fog?

Na nézzük, miről is beszélünk!

Mit csinált az Apple?

Még a nyáron bejelentette az Apple, hogy a számítógépeiben használt Intel processzorokat leváltja a saját fejlesztésű processzorokra. A telefonjaikban lévő processzorok is abszolút a csúcsot jelentik, szóval a tapasztalat adott, de azért egy számítógép processzorát megtervezni nem kis feladat. Számítógép processzort gyakorlatilag két gyártó készít, az Intel és az AMD.

Most pedig bemutatta az Apple az első olyan számítógépeit, amelyekben már a saját processzora dolgozik. És hát... Azt hiszem, minden várakozást felülmúló az, amit összehoztak.

Ha érdekelnek a technikai adatok (már amennyit az Apple elárul belőlük), akkor röviden: 5 nanométeres technológia, 8 processzormag (4 nagy teljesítményű és 4 energiatakarékos), 8 grafikus processzormag, 16 milliárd tranzisztor, és egy 16 magos neural engine.

Ha pedig magyarul is érdekel, mit is jelent mindez: a lecserélt (eddig is felső kategóriás, igen gyors) gépeikhez képest kb. 3-szor gyorsabb a processzor, 5-ször gyorsabb a grafikus chip, mindezt úgy, hogy az eddigihez képest jelentősen kevesebb hőt termel (kevésbé melegszik), valamint sokkal kevesebb az energiaigénye, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy Pro szériás Apple laptop akár 20 órán át is képes működni akkumulátorról!

Reméljük, hogy a többiek is észbe kapnak!

És miért jó mindez nekünk? Hisz a legtöbb ember nem az Apple méregdrága gépeit használja, akkor hát nem mindegy, hogy milyen fejlesztéseket mutatott be? Nagyon nem! Néhány éve az AMD egyszerűen nem készített normális, valóban versenyképes processzorokat az Intellel szemben. és az Intel nagyon ellépett. Olyan előnye volt, hogy kevés olyan felhasználási körülmény volt, ahová inkább az AMD érte meg ár-érték arányban. De szerencsére seggbe rúgták magukat, így éleződött a verseny, és mára az AMD processzorok sok tekintetben megverik az Intel termékeit. Így az Intelnél a labda.

Most viszont, hogy beszállt a versenybe az Apple is (még ha csak a saját gépeinél is, és más gyártónak egészen biztos, hogy soha nem fogja eladni a chipjeit), mindkét rivális rákényszerülhet, hogy bizony, nekik is oda kell tenni magukat, fejleszteniük kell.

Így fenn áll az esély, hogy 1-2 év múlva a hagyományos számítógépekben is laptopokba is jelentősen fejlettebb processzorok kerüljenek, ez pedig már minden számítógép felhasználó számára fontos. Hiszen ki ne örülne annak, ha a számítógépe gyorsabb, halkabb és hosszabb üzemidővel rendelkezik?!

 

Bocsánat, hogy kissé száraz lett a mai levelünk, de a számítógépek legfontosabb és legbonyolultabb egysége a processzor, és ez a fejlődés hosszabb távon talán mindannyiunk számára hasznos lesz.

Címkék: apple intel amd m1 apple m1

Szólj hozzá!

Néhány éve még egyetlen számlát sem kellett a NAV-nak lejelenteni, majd később azokat már igen, amiknek az ÁFA tartalma meghaladta a százezer forintot (feltéve, hogy a vevő is cég, és nem magánszemély). Idén júliustól azonban nagyot fordult a világ, ugyanis mostmár akár egy 1 forintos számláról is adatot kell szolgáltatni a számla kibocsátójának, ha a vevő is rendelkezik adószámmal.

Ez már elég sok adminisztrációval jár azoknak, akik nem gépi számlát állítanak ki, hanem még mindig kézzel írják azokat. Ám a NAV tovább "szigorít", 2021-től ugyanis a magánszemélyek részére kiállított számlákról is kötelező lesz az adatszolgáltatás. Azoknak, akik még mindig kézi számlatömböt használnak, ez rendkívüli terhet jelenthet.

De ne aggódj, van kiút, akár ingyenesen is!

Használj számlázó programot

A számlázó programok készítőinek törvényi kötelességük biztosítani, hogy a programjuk teljesítse a NAV-os adatszolgáltatási kötelezettséget. Vagyis minden jogszerűen használható számlázó program képes arra, hogy ha kiállítasz egy számlát, akkor arról késlekedés nélkül, azonnal elküldi a szükséges adatokat a NAV felé.

Értelemszerűen ehhez szükséges, hogy élő internetkapcsolattal rendelkezz. Amennyiben valamilyen technikai hiba (pl. átmenetileg nincs internetkapcsolat) akadályozza az adatok elküldését, akkor a program automatikusan újra próbálkozik kis idő múlva.

Mennyibe kerül?

Számos program közül válogathatsz, az ingyenestől kezdve az egészen drága megoldásokig. Fontos tudni, hogy vannak olyan ingyenes megoldások, amelyek csak korlátok közt használhatók (például limitálva van, hogy havonta hány számlát állíthatsz ki, hány ügyfelet rögzíthetsz a partnertörzsbe, kezelhetsz-e készletet, stb).

Ám vannak olyan ingyenes megoldások is, amelyek esetében semmilyen korlátozásokkal nem kell számolj, szóval ha egy klasszikus számlatömböt váltanál ki vele, akkor tökéletesen megfelelnek.

És persze vannak fizetős megoldások, amelyek sok egyéb funkcióval rendelkeznek, amik a céged működését segíthetik. Ezek már inkább ügyviteli szoftverek, és nem is simán számlázó programok. Ezekben kezelheted a számláidat, nyomon követheted a tartozásaidat és kintlévőségeidet, kezelhetsz bennük árajánlatokat, rögzíthetsz ügyfél megkereséseket, írhatsz szállítóleveleket, stb. Számos lehetőség van, programtól függ, hogy melyik, milyen funkciókat tud. Ezeknek a programoknak az ára néhány tízezer forinttól akár milliós nagyságrendig is mehet.

MInden esetre ha eddig számlatömböt használtál, akkor ennek kiváltására bőven elég lesz egy valóban teljesen ingyenesen használható számlázó program.

Milyen ingyenes számlázó programok vannak?

Sajnos teljes listát nem tudunk adni, hiszen rengeteg ilyen program van, és döntés előtt érdemes több programot kipróbálni, a szoftver készítőjével beszélni, hogy van-e valamilyen kiskapu, apró betűs rész, amit érdemes előre tudnod, esetleg milyen korlátokra készülj fel a program használatával.

Érdemes megtudni, hogy van-e a programnak fizetős változata (valószínű, hogy lesz), mikor kell arra váltanod, mennyibe kerül az, stb. És a legfontosabb: ha fejlődsz, és szükséged lesz egy "nagyobb" programra, ami már pénzbe kerül, akkor migrálhatók-e az adatok a meglévő ingyenes programból az új, nagyobb tudású programba. Hiszen senki sem akarja újra rögzíteni az ügyféladatokat, terméktörzset, stb.

Minden esetre néhány ingyenes számlázó program: BizXpert, szamlazz.hubillingo.hu, Revolution

Nyomtasd ki, vagy küldd el emailben

A kiállított számlákat akár ki is nyomtathatod, és papír alapon átadhatod a vevődnek, ám lehetőséged van arra is (amennyiben a programod tudja), hogy azt elektronikusan küldd el a vevődnek, aki magának kinyomtathatja - ha szüksége van rá. De készíthetsz akár e-számlát is, ami viszont csak elektronikusan tárolva érvényes. Így sok papírt és tintát spórolhatsz meg, így csökkentheted a költségeidet is, és a környezetet is kímélheted.

 

Ha még mindig kézi számlatömböt használsz, akkor ideje váltanod.

Szólj hozzá!

A Viber néhány újdonságot mutatott be, amik egyértelműen a digitális oktatásban és a home office-os munkában jelent segítséget.

Online kvíz, válaszlehetőségekkel

A beszélgetésekben mostantól lehetősége van a beszélgetés szervezőjének (pl. a tanárnak) egy kérdést feltenni kvíz formájában, ráadásul válaszlehetőségeket is megadhat a kvíz szervezője, a beszélgetés résztvevői pedig a megadott válaszlehetőségek közül választhatják ki a helyes választ.

A funkció elérhető a közösségi megosztásoknál és csoportos beszélgetéseknél is. A válaszadók nem látják egymás válaszait, vagyis nem tudják azt, hogy a beszélgetés egy másik résztvevője mit válaszolt. Ezzel szemben a kvíz készítője a csoportos beszélgetéseknél név szerint látja, hogy ki milyen választ adott, azonban a közösségi kvíznél ő sem látja név szerint a válaszokat, csak a válaszok megoszlásának arányát (ez jellemzően egy kérdőívnél lehet hasznos).

Fontos tudni, hogy miután a résztvevők mindegyike megválaszolta a kvízt, utána minden résztvevő látja a válaszok megoszlását (de ahogy írtuk, név szerint nem, hogy ki, milyen választ adott), valamint a helyes választ is, egy rövid magyarázattal.

Hogyan hozhatsz létre kvízt?

Először is hozz létre a Viberben egy csoportot. Ha ez megvan, akkor az üzenetírás bevitelimezője alatt lévő ikonoknál válaszd ki a három függőleges ikont, ekkor feldobja a Viber a szavazás létrehozása lehetőséget. Itt jelöld be, hogy kvíz mód, majd írd meg a kérdést és a válaszlehetőséget.

Utána pipáld be a helyes választ, majd röviden fogalmazd meg, miért az a helyes válasz.

A létrehozás gombra nyomva máris kiküldésre kerül a kvíz a beszélgetés résztvevőinek, akik azonnal beküldhetik a válaszokat.

Miután elkészült a kvíz, a kvíz szervezője a válaszlehetőségekre kattintva láthatja, hogy az adott válaszlehetőséget kik választották, valamint azt is, hogy ki mikor adta le a válaszát.

 

Próbáld ki a Viber újdonságát, tényleg hasznos funkció.

Címkék: viber

Szólj hozzá!

Biztosan előfordult már, hogy láttál egy autót, amin lehúzva maradt az ablak és esett az eső, vagy bent maradt egy kutya, bekapcsolt a riasztó, rossz helyen parkolt, stb. Szóval egy csomó olyan szitu előfordul, hogy egy "magára hagyott" autó tulajdonosának szeretnél üzenni, de hogyan?!

Erre a problémára nyújt kitűnő megoldást az Autóőrszem nevű alkalmazás, figyelj!

Mi az az Autóőrszem?

Egy mobilalkalmazás, amit letölthetnek androidosok és iPhone-osok egyaránt. Az alapötlet az, hogy előfordulhat, hogy szeretnél üzenetet küldeni egy autó tulajdonosának, de nem tudod az elérhetőségét, ilyenkor pedig jön a "hogyan?". Az Autóőrszem alkalmazásban küldhetsz üzenetet úgy, hogy a címzettnek egyszerűen egy rendszámot írsz be. Így ha az adott rendszámot ismeri az alkalmazás (magyarán regisztrált már az adott rendszám tulajdonosa az alkalmazásba), akkor egyszerűen megvalósítható az üzenetküldés.

Miért jó?

Ha használod az alkalmazást, akkor megadod a lehetőséget, hogy értesítsen Téged bárki, ha az autóddal történik valami rendkívüli. Ugyanígy Te is küldhetsz értesítést vagy üzenetet az autós társaknak.

És persze csajozásra/pasizásra sem utolsó lehetőség, ha egy autóban látsz egy szép csajt, vagy pasit :)

Milyen üzeneteket küldhetsz?

Előrebállított sablonok közül is válogathatsz (pl. felkapcsolva maradt lámpa, lehúzva maradt az ablak, nyitva maradt az ajtó, lapos a kerék, épp büntetik az autót, folyik valami az autóból, szól a riasztó, stb).

Választhatsz viszont egyéni üzenetet is, ilyenkor értelemszerűen saját magad írhatsz üzenetet.

Az se baj, ha nincs autód.

Ha nincs autód, de segíteni szeretnél az autósoknak, akkor is letöltheted az alkalmazást, ugyanis rendszám megadása nélkül is tudsz küldeni értesítést, fogadni ez esetben értelmeszerűen nem.

Hogyan telepítsd?

Menj az alkalmazásáruházba, és töltsd le az alkalmazást. Ezt követően regisztrálj, majd add hozzá a rendszámodat.

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.autoorszem.app

iOS: https://apps.apple.com/us/app/aut%C3%B3%C5%91rszem/id1493140556

 

Érdemes letölteni az Autóőrszemet, hasznos kis alkalmazás.

Címkék: autóőrszem

Szólj hozzá!

A szeptemberi bemutatón ugyan nem esett szó az iPhone-okról, ám a héten végre bemutatta őket az Apple.

Nézzük, miket tud az Apple legsikeresebb termékének új generációja.

Négy új készülék is érkezett

Nem aprózta el az Apple, egyből négy készüléket is bemutatott. Először is nézzük a közös tulajdonságokat, aztán majd rátérünk arra, hogy mik a különbségek a modellek között.

Mindegyik új iPhone megkapta természetesen az Apple legújabb chip-jét, ami az előzőhöz képest is hatalmas előrelépést mutat. Ez azért "érdekes", mert az előző is olyan teljesítményre volt képes, hogy a konkurencia még mindig azt próbálja meg utolérni. A sebességnövekedés pedig 50-80%, ami elképesztő. Magyarán a lényeg, hogy még sokkal gyorsabb tud lenni az új iPhone, mint eddig.

Aztán itt van az 5G, vagyis a legújabb, még szinte elérhetetlen mobil szabvány. Ez szintén a sebességről szól, az 5G hálózaton lényegesen gyorsabb lehet az internetezés, mint a jelenleg széles körben használt 4G hálózaton.

Szintén közös, hogy most már az olcsóbb modellek is OLED kijelzőt kapnak, nem pedig LCD-t, vagyis most már nem csak a méregdrága csúcs széria kapja meg a szebb kijelzőt, hanem a megfizethetőbb, olcsóbb széria is.

Az Apple ígérete szerint az üveg pedig ellenállóbb, mint valaha, amit egy speciális kerámia bevonattal értek el. Állítólag négyszer ellenállóbb a külső behatásokkal szemben, mint az eddigi iPhone-ok.

A kamera pedig mindegyik modellben sokat fejlődött, most már támogatja a HDR videókészítést, ami gyakorlatban egy még magasabb minőségű videószabvány, mint ami eddig elérhető volt.

Az iPhone-ok hátulján egy mágnest helyeztek el, ami segít a vezeték nélküli töltők pontos pozícionálásában (hasonlóan, mint az Apple Watch-ok esetén), valamint ugyanezt a mágnest használva kiegészítők is csatlakoztathatók az iPhone hátuljára (pl. mágneses bankkártya tartó tok). Arra kíváncsiak lennénk, hogy pl. egy mágneses autós tartó megtartaná-e a készüléket, de ilyen teszt még nem készült.

iPhone 12 és mini

Az iPhone 12-nél alapvetően van egy "sima" és egy "pro" széria. A sima, vagyis nem Pro modellek kétféle méretben érkeznek, amiknek a hivatalos nevük iPhone 12 és iPhone 12 mini.

Tudásban a két készülék között nincs különbség, méretben viszont igen. Az iPhone 12 a korábbi iPhone Xr és iPhone 11 modellek utódjaként szerepel, ugyanúgy 6,1"-os méretben, mint korábban. Viszont az iPhone 12 mini alighanem az egyik leginkább várt újdonság. Ez a készülék kisebb, mint az iPhone 6/7/8 sorozatok modelljei, épp csak egy kicsit nagyobb a régi 5/5s/SE (1. generáció) modelleknél. A teljes képernyőnek köszönhetően viszont így is sikerült 5,4"-os kijelzőt összehozni a kicsi készülékházban. Ez régen 4" volt az 5-ös széria, és 4,7" a 6/7/8-as széria esetén. Ilyen kompakt méretű, ám teljes képernyős készüléke aligha van bármely gyártónak is. Ráadásul ez a világ legkisebb és legkönnyebb 5G-s okostelefonja.

A 12-es iPhone-ok két kamerát kapnak hátra, az egyik a széles, a másik pedig az ultraszéles látószögű.

5 féle színből lehet választani (kék, zöld, piros, fehér, fekete), valamint három tárhely méretből (64GB, 128GB vagy 256GB).

Az árak pedig iPhone 12 mini esetén 299.990 Ft-tól indulnak, míg az iPhone 12 esetében 349.990 Ft a kezdőár.

iPhone 12 Pro és Pro Max

És persze megérkeztek az igazi "nagyágyúk" is, a Pro széria tagjai. Ahogyan eddig is, most is két féle méretben érkeztek, ám mindkét méret nőtt egy kicsit a 11 Pro szériához képest. Mostantól a kisebbik Pro modell a korábbi 5,8" helyett 6,1"-os lett (vagyis akkora, mint a nagyobbik sima 12-es iPhone), a Pro Max pedig a korábbi 6,5"-ról nőtt 6,7"-osra.

A 11 Pro szériához hasonlóan a 12 Pro is 3 kamerát kapott, ám ezek kiegészültek egy ún. LiDAR szkennerrel (mélység érzékelő, gyakorlatilag a tér és a benne lévő tárgyak távolságát segít érzékelni infravörös fény segítségével), ami a kiterjesztett valóság területén lehet hasznos. Ez a szenzor segít továbbá kamerázás közben a gyorsabb fókuszálásban is.

Szintén a fotós képességek fejlődése, hogy a Pro modellekben elérhető az ApplePro RAW formátum, ami a profi fotósoknak lehet fontos. Ilyen képformátumok mellett ugyan nagyon nagy fájlméretű képek készülhetnek, de további grafikai feldolgozáskor jól jöhet ez a szintű felbontás.

Fotózás terén viszont a két Pro modell között is van különbség, ugyanis míg a sima Pro nem, addig a Max változat kapott egy speciális, szenzormozgatásos optikai képstabilizálást. Az ígéret szerint így minden eddiginél jobb lesz a képstabilitás videózás közben, valamint éjszakai fotózáskor.

A Pro modellek esetében 4 féle színből választhatsz (óceánkék, arany, grafit és ezüst), és három tárhely méretből (128GB, 256GB, 512GB).

Az árak pedig az iPhone 12 Pro esetében 439.990 Ft-tól indulnak, a Pro Max esetében pedig 479.990 Ft az induló ár.

Összegzés

Az új iPhone-ok hozták azt a fejlődést, amit várni lehetett tőlük. Kicsit jobb kamerák, még gyorsabb processzor, fejlettebb funkciók és 5G. Egyértelmű előrelépés, hogy immár mindegyik modell OLED kijelzőt kapott, valamint a designváltás is egyértelműen az előnyére vált a készülékeknek.

A modellpaletta pedig vitán felül áll, hogy végre az összes vásárló igényét lefedi. Azok is találnak maguknak való telefont, akik a kicsi készülékeket szeretik (és évek óta kompromisszumot kötnek a nagyobb telefonokkal), a közepes méretet kedvelők is megkaphatják azt, ami hozzájuk illik, és azok sem panaszkodhatnak, akik szerint minél nagyobb, annál jobb.

Az árak sajnos forintban elszálltak, de ez nem az Apple sara, hiszen dollárban nincs változás az előző generáció árazásához képest, hanem a forint-dollár-euró árfolyamoknak köszönhető az emelkedés.

És még egy apróság. Igen, sajnos tényleg megtette az Apple azt, hogy a készülékek mellé mostantól nem csomagol sem töltőt, sem fülhallgatót, csak egy USB-C kábelt. A magyarázat szerint ez a lépés a környezetvédelmet segíti, hiszen sokan rendelkeznek már otthon több töltővel és fülhallgatóval is, így nem kell újra és újra legyártani és megvásárolni azokat. Lehet, hogy ez így van, de akinek pedig nincs, az külön kell megvegye, nem kevés pénzért. Ez igazán nem volt szép az Apple-től, ezen nincs mit szépíteni.

 

Neked melyik új iPhone tetszik legjobban?

Címkék: apple iphone iphone 12 iphone 12 pro iphone 12 mini iphone 12 pro max

Szólj hozzá!

A Spotify-t imádjuk, írtunk is már róla jó sokszor. Legutóbb arról, hogy ha szeretnéd, akkor a dalszövegeket is láthatod zenelejátszás közben.

Most egy újabb funkcióval bővült a Spotify, figyelj!

Van az a zene, tudod, amelyikben azt éneklik, hogy...

Bizonyára Te is jártál már számtalanszor úgy, hogy eszedbe jutott egy zene, de fogalmad sem volt róla, hogy ki is énekli és mi a szám címe. Még az is lehet, hogy a dallam is belemászik a füledbe, és nem tudsz szabadulni tőle, mégsem jössz rá, mi is az.

Persze ilyenkor ha a Google-höz fordulsz, és beírsz a dalszövegből egy részletet, akkor jó eséllyel megtalálod, hogy mire is gondoltál, de ennél sokkal egyszerűbb megoldás is van: a Spotify keresőjébe írd be a dalszöveg részletet!

Ha minden jól megy, akkor a Spotify ez alapján rátalál a zenére, amit azonnal meg is hallgathatsz.

Minden platformon működik

Ez az új funkció bekerült a Spotify összes platformon futó alkalmazásába, szóval Android, iOS vagy akár a számítógépeken futó verzióknál is működik. Mindössze annyit kell tenned, hogy frissíted az alkalmazást.

 

Ha használsz Spotify-t, próbáld ki a dalszöveg alapú keresést.

Címkék: spotify

Szólj hozzá!

Manapság jóval többet használunk mindenféle videóchat alkalmazást, mint korábban. Ilyenek a Skype, Microsoft Teams, Viber, Facetime, Zoom, vagy épp a Google Meet.

Most ez utóbbi talált ki egy apró, de hasznos újítást.

Sokan feledkeztek meg a kameráról

Mármint gyakran előfordult, hogy míg valaki épp webkamerás videókonferenciát bonyolít le a beszélgetőpartnerével, addig egy családtag a háttérben elsétál kissé hiányos öltözetben, stb. Volt ebből néhány vicces és néhány kínos eset a nagyvilágban, sok ilyet lehetett látni a tavaszi karantén idején.

A Google pedig rájött, hogy ezt a problémát lehet orvosolni egy apró frissítéssel.

Elrejti mögötted a hátteret

Videóbeszélgetés közben lehetőséged van elrejteni a mögötted lévő hátteret. Ilyenkor a program valós időben elmossa a körülötted lévő hátteret, így az homályos lesz, nem lesz kivehető, hogy mi is van körülötted.

A funkcióhoz az alsó menüben kattints a Továbbiak menüpontra, majd ott a háttér elmosása (background blur) lehetőséget. Ha bekapcsoltad a funkciót, akkor állíthatod az elmosás mértékét is, így számodra tetszőleges mértékben lehet homályos a háttér.

Fontos tudnod, és a Google maga is felhívja rá a figyelmet, hogy a funkció mivel valós időben mossa a hátteret, elég nagy erőforrást igényel, vagyis számíts rá, hogy az így lefolytatott hívások során a számítógéped lassabb lehet a megszokottnál.

És még egy fontos apróság! Érdemes hívás előtt bekapcsolnod ezt a funkciót, hogy ne beszélgetés közben kelljen a másik fél "szeme láttára" bajlódni a funkció aktiválásával.

 

Videóhívásnál próbáld ki a Google új funkcióját!

Címkék: google meet

Szólj hozzá!

Egy mobilalkalmazást fogunk ajánlani Neked, aminek a használata segíti a koronavírussal szembeni védekezést.

Hogyan segít egy alkalmazás a vírushelyzetben?

Azt tudjuk, hogy ha valakiről kiderül, hogy elkapta a koronavírust, akkor kontakt kutatás következik, vagyis elkezdi a hatóság összegyűjteni, hogy az elmúlt időszakban a fertőzött személy kikkel találkozott. Így próbálják meg mielőbb kiszűrni a fertőzött embereket.

Ám sok esetben olyanokkal is kontaktba kerülünk, akiket nem is feltétlenül ismerünk (pl. együtt utazunk valakivel a vonaton, buszon, stb). Így tehát az ilyen kontakt személyek elérhetőségeit nem tudjuk megadni a hatóságoknak, hiszen nem ismerjük őket.

Ám a mobilalkalmazás használata segít ebben, mutatjuk, hogyan.

Hogyan működik?

A VírusRadar nevű alkalmazásról van szó. Ehhez hasonló alkalmazásokat szerte a világon használnak, ezek alapján készült egy magyar változat. Az alkalmazás az egymás közelében hosszabb időn át tartózkodó, és az alkalmazást futtató mobil eszközök egymáshoz viszonyított távolságát méri és rögzíti bluetooth technológia segítségével.

A járványügyi szakemberek kontaktkutatás során le tudják kérdezni, hogy a bizonyítottan koronavírusos személy (telefonja) közelében kik tartózkodtak az elmúlt 14 napban hosszabb ideig.

Idézünk a VírusRadar alkalmazás hivatalos honlapjáról:

"Az alkalmazás Bluetooth segítségével kommunikál más felhasználókkal, és titkosított, anononimizált adatokat cserél a környező eszközök távolságáról, ha azok az elmúlt 14 napban veszélyes távolságban voltak.

Ha egy felhasználó megfertőződik, akkor a felhasználó megoszthatja az alkalmazás adatait a járványügyi szakemberekkel. A szakemberek felkérhetik az információkat használó fertőzött személyt az adatok megosztására, ezáltal értesítve azokat az embereket, akik szoros kapcsolatban voltak fertőzött személlyel."

Ne aggódj, nem követ az alkalmazás!

Sokan aggódnak, hogy ők nem akarják, hogy bárki nyomonkövesse, merre jár. Nem kell aggódnod, az alkalmazás nem rögzíti a tartózkodási helyedet (még csak nem is tudja, merre vagy). Az alkalmazás mindössze azt tudja és azt rögzíti, hogy mely másik készülékkel volt egymáshoz közel huzamosabb ideig. A készülékeket is anoním módon azonosítja, így tehát csak egy egyedi azonosítószám az, amit a készülékek egymással cserélnek, megosztanak.

A közeli VírusRadar felhasználókra vonatkozó adatok csak a te készülékeden vannak tárolva. Ha a VírusRadar felhasználója igazolt COVID-19 fertőzött lesz, önként dönthet arról, hogy a készülékén tárolt adatokat beküldi-e a járványügyi szakembereknek vagy sem. Az adatok nem tartalmaznak mobiltelefonszámokat, hanem csak azokat a kódokat, amelyeket kizárólag a járványügyi szakemberek tudnak dekódolni.

Sajnos csak Androidon fut

A VírusRadar alkalmazás egyelőre csak androidos készülékekre érhető el, így ha iPhonet használsz, akkor nem tudod telepíteni.

Ha androidos vagy, akkor viszont erre a linkre kattintva telepítheted: VírusRadar app

Ha pedig további információkat szeretnél olvasni az alkalmazásról, akkor látogass el a VírusRadar app hivatalos weboldalára.

 

Ha hasznosnak érzed, akkor telepítsd fel a VírusRadar appot.

Címkék: koronavírus covid-19 vírusradar

Szólj hozzá!

Kedden megtartotta az Apple a szokásos, szeptemberi termékbemutatóját, igaz, a koronavírusra való tekintettel ezúttal online formában.

De nem csak a bemutató formája változott a koronavírus miatt, hanem (vélhetően) a vírushelyzet miatt nem mutatta be az Apple a legfontosabb modelljét, az új iPhone-t. Pedig a szeptemberi bemutató előtt az almás rajongók mindig ezt várják a leginkább.

Na de nézzük, akkor mik érkeztek!

Új iPadek

A "sima" iPad inkább csak egy kis frissítést kapott a tavalyi modellhez képest, ugyanis kinézetre ugyanolyan, a méret sem változott (10,2"), megmaradt az ujjlenyomatolvasó, stb. Az újdonság, hogy megkapta a tavaly bemutatott iPad Air processzorát, vagyis a tavalyihoz képest 40%-kal gyorsabb az új modell. Természetesen ez az iPad is támogatja az Apple Smart Keyboard billentyűzetet, és az Apple Pencilt is.

Megmaradt a 3 féle szín (asztoszürke, ezüst és arany), a kétféle tárhely méret (32 GB és 128 GB), van sima WiFi-s, illetve SIM kártya fogadására alkalmas Cellular változat is. És az árak is változatlanok maradtak, ami jó hír. Ár-érték arányban ez egy kitűnő választás!

Aztán jött az új iPad Air. Az Air a sima iPad és a Pro széria közé illeszkedik be, tudásban is, árban is. A design tekintetében jelentős a változás, itt ugyanis már nincs home gomb, keskeny keret van a kijelző körül, szóval nagy mértékben hasonlít a Pro modellekre. Ám a Pro modellekkel ellentétben nincs arcfelismerés (Face ID), hanem maradt az ujjlenyomat érzékelés. Ezt úgy oldotta meg az Apple, hogy a ki-bekapcsoló gombra került az ujjlenyomat olvasó egység.

A legfontosabb viszont, hogy ez a modell megkapta az Apple leges legújabb chip-jét, az A14-et, ami valószínüleg a leggyorsabb mobilprocesszor a világon. Meglepő, hogy nem a csúcs iPhone-ban mutatkozik be az új chip, a korábbi gyakorlat ugyanis ez volt. Az új chip további kb. 40%-os teljesítményjavulást hoz magával, természetesen kedvezőbb energiafelhasználás mellett.

Fontos, hogy az új iPad Air már WiFi 6 kompatibilis, és természetes, hogy támogatja az Apple billentyűzetét és ceruzáját is. Ellentétben a sima iPaddel ez már a Pro szériához hasonlóan Lightning helyett USB-C csatlakozóval rendelkezik, valamint támogatja a gyorstöltést is. 5 féle szín (asztroszürke, ezüst, rozéarany, zöld és égkék), 2 féle tárhely méret (64 GB és 256 GB), sima WiFi, valamint SIM kártyás változat is elérhető, összességében 239.990 Ft-tól 349.990 Ft-ig lehet válogatni a konfigurációk közül.

 

És persze mindegyik iPad megkapta az új iPadOS 14-es verzióját, ami eddig is elképesztően jó volt, gördülékenyen és szinte hibamentesen működött, szóval tényleg a kicsi részleteken dolgoztak tovább, még tökéletesebb eredményt nyújtva ezzel. Ha érdekel, akkor nézd meg az Apple hivatalos oldalán az új szoftver tulajdonságait, látványosan bemutatja az Apple azokat.

Apple Watch

Egyrészt megérkezett az Apple Watch 6. generációja, amit az előző, ötödik szériához képest kell megítélnünk. Egyrészt kötelezőjelleggel kapott egy gyorsabb processzort, ez eddig semmi meglepetés, ám a különféle szenzorokat is kibővítették, ennek köszönhetően most már nem csak pulzust és EKG-t képes mérni az óra, hanem véroxigénszintet is. Az Apple tervei szerint az algoritmust odáig fogják fejleszteni, hogy egy koronavírus gyanút is fel tudjon ismerni az óra, és jelezze a gazdájának, hogy baj lehet. Ezt azért egyelőre kezeljük fenntartásokkal, ez az Apple részéről is még csak terv.

Komoly előrelépést tehát nem hozott a 6-os széria, már ami a funkciókat illeti. Design terén van némi újdonság, főként a színekre gondolunk, ugyanis a szokásos sötétszürke, ezüst és arany színek mellett van vörös és kék szín is, és ezek tényleg nagyon jól néznek ki.

Viszont meglepte a vásárlóit egy új órával. Az Apple rájött, hogy mennyire népszerű telefon az iPhone SE, fogta a receptet, elővette a fiókból, és ugyanezt a receptet követve elkészítette az Apple Watch SE-t. Eszerint: fogj egy új és egy régebbi modellt, gyúrd őket egybe, és kész is egy új termék, ami remek ár-érték arányú. A Watch SE kinézetre pontosan olyan, mint a Watch 4, 5 illetve 6 (igaz, csak a 3 alapszínben kapható), ám az 5-ös széria processzorát tették bele. Hiányzik azonban az EKG és a véroxigénszint mérés, és néhány apróság, de más érdemi különbség nincs. Cserébe viszont egészen jó az ára, ugyanis 109.990 Ft-tól kapható, szemben a 6-os széria 160 ezres induló árával (ami egyébként megegyezik az előző széria árával).

Természetesen a 3. generációtól felfelé minden Watch megkapja a legújabb WatchOS 7 szoftvert is, ami tartogat néhány újdonságot, például szól, hogy mosd meg a kezed ha hazaértél, megdicsér, ha elég ideig mostad. Mint egy falat kenyér, annyira hasznos ez a funkció :)

És az új iPhone-ok

Új iPhone-ok bizony nincsenek. Elvileg októberben majd lesznek, de most némi csúszásra kényszerült az Apple. Hivatalosan persze semmilyen információ nincs. Amit nem hivatalosan lehet tudni, hogy az Apple visszatér a régi, kissé szögletesebb design-hoz, és 4 féle készüléket fog bemutatni.

Lesz két különböző méretű iPhone 12, és két különböző méretű iPhone 12 Pro. Mind a négy készülék OLED kijelzőt kaphat, és a Pro széria főként a kameráival fogja megverni a sima 12-es modelleket. És a méretével. Ugyanis a sima 12-es modell két méretben fog készülni, egy 5,4"-os (ez kicsit kisebb lesz, mint a régi 6-7-8-as iPhone-ok) és egy 6,1"-os mérettel (a 6,1-es megegyezik a mostani iPhone 11, és a korábbi iPhone Xr modellek méretével), míg a Pro sorozat 6,1", valamint 6,8" méretűek lesznek (ezek tehát nagyobbak lesznek a jelenlegi 5,8" és 6,5"-nál).

De hát ezek csak pletykák, majd ha az Apple bemutatja őket hivatalosan, akkor tudjuk őket tényként kezelni, addig csak találgatni lehet, miket is fognak tudni az új iPhone-ok.

 

Hogy tetszenek az Apple újdonságai?

Címkék: apple iphone watch ipad apple watch

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása