A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

... és ez nem hiba! Mármint az, hogy beenged a Facebook akkor is, ha a jelszavadat hibásan adtad meg. Mert igen, tényleg be tudsz jelentkezni a Facebook fiókodba hibás jelszóval is, sőt, akár a félregépelt email cím sem akadály.

Honnan tudja a Facebook, hogy félregépelted az email címedet?

Ezt a funkciót valójában csak azokon a gépeken (azokban a böngészőkben) csinálja meg, amelyekben korábban már be voltál jelentkezve a Facebook fiókodba. A lényege, hogy amikor bejelentkeznél a Facebookra, és beírod az email címedet, de véletlenül félregépeled azt (pl. gmail.com helyett gmail.cmo-t írsz, vagy kihagysz egy pontot, stb.), akkor összehasonlítja a rendszer, hogy az adott böngészőben volt-e már bejelentkezés hasonló emailcímről, és ha igen, akkor logikusan feltételezi, hogy mindössze gépelési tévedésről van szó, nem pedig egy másik felhasználóról.

Így kijavítja a félregépelt email címet a korábban is használt helyes formátumra, ezzel megkímélve Téged attól, hogy hibaüzenetet kelljen olvasgatnod, majd kijavítani, és újra belépni.

És a jelszavadat hogyan javítja ki?

Itt is a félregépelésekből adódó hibák javításán van a hangsúly. Tegyük fel, adott egy jelszó, amiben van kis és nagybetű is. Ezt helyesen persze csak egyféleképpen lehet beírni, ám ha pontosan ellentétesen van begépelve (vagyis kicsivel van írva a nagybetű, és naggyal az, aminek kicsinek kellene lennie), akkor logikusan kikövetkeztethető, hogy a caps lock billentyű maradt lenyomva, de valójában a jelszavadat tudod, csak figyelmetlen voltál. Ezért pedig nem akar "büntetni" a Facebook, hanem felismeri a tévedést, és egyszerűen beenged.

Ugyancsak engedékeny a rendszer akkor, ha a jelszó első karaktere eredetileg kicsi, Te pedig naggyal írod. Ennek az a logikája, hogy a legtöbb mobiltelefon a beviteli mezőknél alapból az első betűt nagybetűvel ajánlja fel, és sokszor a felhasználók ezt nem veszik észre, nem állítják át kicsire.

A harmadik eset, amikor rossz jelszó mellett is beenged a Facebook, az az, ha a hibátlanul begépelt jelszó előtt vagy után van egyetlen plusz karakter. Itt fontos, hogy csak 1 plusz karaktert enged a rendszer, csakis az egyébként hibátlanul begépelt jelszó elé vagy mögé. Vagyis a plusz karakteren kívül a jelszónak pontosan egyeznie kell (kisbetű, nagybetűnek is). Állítólag az egy karakteres "tévedés" is tipikusan véletlen, így ezzel sem akarják a felhasználóikat fárasztani.

Ez tutira kényelmes, de mennyire biztonságos?

Az email cím kijavításáról nincs nagyon mit beszélni, hiszen a jelszó ismerete nélkül az email cím mit sem ér, és eleve egyszerű megtudni valakinek az email címét, nem egy titkos adatról van szó. Valamint csak akkor működik ez a funkció, ha korábban már bejelentkeztél az adott böngészőből is, vagyis idegen gépről ez nem működik.

A jelszavaknál az engedékenység már érdekesebb kérdés. Mivel mindhárom esetnél, amikor beenged a Facebook hibás jelszó esetén is, csak minimális hibát engedélyez a rendszer, így túlzott kockázat nincs, ugyanis így is "szinte" tudnia kell a jelszavadat annak, aki be akar lépni a fiókodba. Ténylegesen csak a nagyon apró hibákat fogadja el a rendszer. Ráadásul még arra is figyel a Facebook, hogy csak azokban az esetekben "javítja ki" a félregépelt jelszavadat a Facebook, ha azt valóban begépeled a jelszó mezőbe, nem pedig bemásolod vágólapról. Így győződik meg arról, hogy nem valamiféle jelszó adatbázisból bemásolgatva próbálkozik valaki (vagy egy robot), hanem valójában  megtörtént maga a gépelés.

Egyébként pedig valódi fiókbiztonságot akkor tudsz elérni, ha bekapcsolod a kétlépéses hitelesítést, így illetéktelen személy egészen biztosan nem tud belépni a fiókodba.

 

Mit gondolsz a Facebook új beléptetési protokolljáról?

Címkék: facebook jelszó

Szólj hozzá!

Megírtuk korábban, hogy a Microsoft megszűntette a Windows 7 terméktámogatását, és a jövőben nem fog frissítéseket készíteni a jól bevált Windows verzióhoz.

Szerencsére azonban teljesen nincs kihúzva a talaj a Windows 7 alól.

Több vírusirtó is továbbra is védelmet nyújt.

A különféle vírusirtók gyártói sorra jelentik be, hogy melyik szoftver meddig nyújt még védelmet a régi Windows felhasználóinak. Ezek alapján úgy fest, hogy a legtöbb vírusirtó folyamatosan fog frissítéseket kapni még legalább két évig, de a Windows beépített vírusirtója, a Microsoft Security Essentials is meghatározatlan ideig nyújt még védelmet a kártevők ellen.

A böngészők sem fordultak még el a 7-es Windowstól

A Google is bejelentette, hogy a Chrome böngészőhöz legalább 2021. júliusáig fog frissítéseket kiadni a Windows 7-es változathoz, és tekintve, hogy az Edge böngésző is ugyanazt a motort használja, mint amit a Chrome, így jó eséllyel az is fog frissítéseket kapni.

A Mozilla ugyan még nem nyilatkozott arról, hogy a Firefox milyen formában és meddig marad naprakész, de tekintve, hogy bizonyára nem akar piacot veszíteni, feltételezhetően ők sem hagyják magukra a Windows 7-es felhasználókat.

Most akkor kell cserélni Windowst, vagy sem?

Alapvetően a hosszútávú megoldás mindenképpen a Windows lecserélése, és persze most is biztonságosabbnak tekinthető a Windows 10, mint a Windows 7, hiszen a böngészők és a vírusirtók hiába frissülnek, az operációs rendszer sebezhetősége ezzel alapjaiban nem javul, és ilyen jellegű frissítések pedig csak az újabb Windowshoz érkeznek.

Ám kapkodni nem kell vele, kellő körültekintés mellett használhatod tovább a Windows 7-et is, ám fokozottan érdemes odafigyelni a böngészők és vírusirtó szoftverek rendszeres frissítésére.

 

Te Windows 7-et használsz még?

Címkék: windows windows 7 windows 10

Szólj hozzá!

Rendkívül zavaró, ha a telefonod kezd lemerülni, netán le is merült, és nincs nálat töltő. Hiába kérnél egyet kölcsön, az jó eséllyel nem lesz jó a Te telefonodhoz.

De van remény, hogy ez hamarosan megváltozik!

A helyzet sokat javult, de még nem tökéletes

Régen sokkal rosszabb volt a helyzet, mint manapság. Az okostelefonok előtti időkben szó szerint minden gyártó saját szabványt használt, így szinte esélytelen volt, hogy kölcsön tudj kérni egy olyan töltőt valakitől, ami a Te telefonodhoz passzolt.

Az EU már akkoriban is próbálkozott azzal, hogy valamilyen szinten egységesíteni a töltőket, rávéve a gyártókat arra, hogy 1-2 szabvány létezzen összesen, és mindegyik telefon ezeket használja.

Aztán jött a mobiltelefon piacon az óriási forradalom, az okostelefonok megjelenése, amik tulajdonképp fenekestől felfordították az egész piacot. Igaz, mivel ezek az eszközök már inkább számítógépek voltak, semmint telefonok, így minden korábbinál fontosabb volt, hogy a számítógéphez lehessen csatlakoztatni ezeket az eszközöket, így rámásolva zenéket, videókat, fotókat, stb. Ehhez pedig kézenfekvő megoldást egyedül az USB szabvány jelentett, így a gyártók (az Apple kivételével) egyértelműen az USB csatlakozók közül használtak valamilyet. Eleinte mini USB-t, majd ahogy egyre kisebbek lettek a telefonok, jöttek a micro USB csatlakozók, manapság pedig a legújabb szabvány, az USB-C a menő.

Kivéve az Apple-nél. Legalábbis félig. Eleinte ugyanis egy dock csatlakozó néven ismert széles csatlakozót használtak az iPhone-ok (és az első iPad-ek is), később áttértek a ma is használt Lightning csatlakozókra. Ezek ugyan egyediek, más gyártó nem használja őket (hisz mindkettő Apple saját szabvány), ám annyi szerencsénk azért van, hogy a kábel "másik" vége minden esetben a hagyományos USB (vagy USB-C). Szóval a kábel egyik vége egyedi ugyan, de a másik teljesen szabványos. Így ha a kábel nálunk van, akkor bármilyen szabványos USB csatlakozóba bedughatjuk, legyen az autóban található USB, fali töltőfej, vagy számítógép.

Az EU döntéshozóinak ez nem elég.

De az EU tovább menne. Azt szeretnék elérni, hogy minden hordozható készülék (mobiltelefon, táblagép, e-book olvasó) ugyanolyan csatlakozón keresztül legyen tölthető, mindezt pedig megpróbálják annyira szigorúan betartatni, hogy ne lehessen kibújni a szabályozás alól (most el lehet térni a megkötött szabványtól, ha a gyártó kínál átalakítót a mobilhoz, ahogyan az Apple is teszi).

Felvetődik persze a kérdés, hogy például a vezeték nélküli töltés nem jelent-e a gyártó szempontjából megfelelést a szabályoknak, hiszen a legtöbb felső kategóriás telefon rendelkezik vezeték nélküli töltései lehetőséggel is, és hagyományos kábeles lehetőséggel is. Így ha a vezeték nélküliséggel teljesítik a törvényt, akkor a kábeles csatlakozással továbbra is azt csinálnak, amit akarnak. Igaz, a pletykák szerint az Apple következő telefonjain nem is lesz semmilyen csatlakozó.

Töltőt sem biztos, hogy fogsz kapni!

További javaslat az EU biztosok részéről, hogy lehessen a telefonokat megvásárolni töltő nélkül is, így csökkentve azok árát. Feltételezik ugyanis, hogy sok ember számára felesleges lenne minden telefon mellé töltőt adni, hiszen jó eséllyel úgyis van már otthon, az irodában, az autóban, egy-egy darab. Így ha anélkül árulnák a telefont, akkor az EU reményei szerint csökkenhetne ezzel a készülékek ára, és csak az vásárolná meg a töltőt, aki számára szükséges. Reményeik szerint ez még környezetkímélést is jelentene, hisz kevesebb termék készülne feleslegesen.

 

Te örülnél az egyentöltőknek?

Címkék: iphone okostelefon android

Szólj hozzá!

A múlt héten egy parkoló alkalmazást ajánlottunk Neked, ami ugyan hasznos, ám közel sem nélkülözhetetlen.

Most viszont egy olyan alkalmazást fogunk bemutatni, aminek a feltelepítése ellen egyszerűen nincs érv, tulajdonképpen tényleg kötelező feltelepíteni, ha használsz okostelefont.

Mi lehet fontosabb az életednél?

Ennél fontosabb alkalmazást egyszerűen kitalálni sem lehetne. És ezt túlzás nélkül állítjuk.

Az Országos Mentőszolgálat, a Vodafone Magyarország Alapítvány és a cseh Medical Information Technologies közösen fejlesztett egy életmentésre specializálódott okostelefon alkalmazást. Ez az alkalmazás külföldön már működik, Magyarországon most kezd elterjedni. Hogy értelme is legyen az alkalmazásnak, fontos volt az integráció és a helyi, magyarországi viszonyokhoz való igazítás.

Az alkalmazás neve egyszerűen: ÉletMentő.

A hangzatos név mögött valódi tartalom és innováció áll. Nézd, miket tud az alkalmazás!

A telepítést követően ki kell tölteni a személyes profilt, ahol meg kell adnod a születési évedet, TAJ számodat, állandó lakcímedet, stb. Megadhatod, hogy van-e valamilyen tartós betegséged (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, allergia), szedsz-e rendszeresen valamilyen gyógyszert, van-e gyógyszerallergiád, és beszélsz-e idegen nyelvet. Akár várandósággal kapcsolatos információkat is megadhatsz.

Innentől fogva ha bajban vagy, akkor az alkalmazás nagy segítségedre lehet. Ha mentőre van szükséged, akkor egyszerűen elég nyomva tartanod 3 másodpercig a középen lévő "MENTŐK" gombot, és máris elindul a hívás. De nem csak annyi történik, hogy nem megúszod a tárcsázást, hanem a diszpécsernek interneten keresztül azonnal elküldi az alkalmazás az összes olyan információt, ami hasznos lehet a mentősöknek. Egyrészt a profilodban feltöltött egészségügyi adatokat, másrészt pedig a telefon helymeghatározása alapján a pontos tartózkodási helyedet.

Mindenre gondoltak a fejlesztők!

A fejlesztők arra is gondoltak, hogy mi van, ha valahol nincs mobilinternet (vagy WiFi). Ilyenkor a fenti adatokat SMS-ben továbbítja az alkalmazás a diszpécser felé.

Ráadásul arra is kitaláltak megoldást, hogy mi van, ha valamiért nem tudsz beszélni a telefonban. Ilyenkor a kijelzőn látható ikonok megnyomásával tudsz kommunikálni, azok segítségével küldhetsz üzenetet a központnak.

Elsősegély nyújtásra is használható az alkalmazás

Ehhez egyszerűen menj az Elsősegély menüpontra, ahol máris kategóriákba szedve választhatsz, hogy milyen típusú problémával állsz szemben. Itt választhatsz, hogy újraélesztésre van szükség, vagy mit tegyél eszméletvesztés, félrenyelés, vérzés, súlyos betegség, mérgezés, kihűlés, (égési) sérülés vagy áramütés esetén.

A "Helyzetmeghatározás" menüpont alatt pedig láthatod az aktuális pozíciód koordinátáit, és hamar megtalálhatod, hogy hol van a hozzád legközelebb eső kórház, gyógyszertár vagy defibrillátor.

Előre kipróbálhatod a funkciókat

Végül az egyik legokosabb funkció, hogy az alkalmazást teszt üzemmódba kapcsolhatod, így kipróbálhatod a különféle funkciókat anélkül, hogy valójában értesítenéd róla a mentőket.

Érdemes rászánni néhány percet az alkalmazás megismerésére, hiszen valódi veszélyhelyzetben a pánik hatására nehezebb lesz eligazodni az alkalmazás használatában, hiába tényleg nagyon egyszerű a kezelése.

Így töltheted le

Az alkalmazás természetesen ingyenes, sőt, a hívás és a mobilinternet használata is (egyik szolgáltató sem számít fel díjat az adatforgalomért sem).

Ha Androidos telefonod van: A telefonodat használva bökj ide a telepítéshez

Ha iPhone-t használsz: A telefonodat használva bökj ide a telepítéshez

 

Töltsd le az ÉletMentő alkalmazást, nincs ok, hogy miért ne tennéd!

Címkék: tippek-trükkök

3 komment

Valószínűleg nem létezik ember, aki örül a fizetős parkolóknak. Ráadásul van néhány tényleg idegesítő, vagy kényelmetlen dolog ezzel kapcsolatosan. De ennek vége!

Mi a gond a hagyományos parkolással?

A hagyományos fizető parkolóknak van néhány igen kényelmetlen tulajdonsága.

Például:

 • amikor vennéd elő az aprót, akkor derül ki, hogy nincs nálad (elég). Váltanál valahol, de sehol sem szívesen váltanak. Szóval macera az egész.
 • rossz időben igencsak kényelmetlen tud lenni, hogy kocsiból kiszállni, automatához elmenni, utána vissza, majd újra el, hogy végre indulhass intézni azt, ami miatt leparkoltál.
 • aztán előfordul, hogy rossz a parkoló automata, és mehetsz keresni másikat.

De ugyanúgy probléma az is, hogy előre nem feltétlenül tudod, hogy mennyi ideig fogsz parkolni. Persze ha beugrasz pl. egy boltba, vagy egy étterembe, esetleg a bankba pénzt befizetni, ezt általában elég jól meg lehet előre tippelni, hogy mennyi idő lesz, tehát kb. tudod, mennyi időre vegyél jegyet.

De mi van akkor, ha fogalmad sincs, meddig tart egy ügyintézés, egy tárgyalás, egy munkaebéd? Persze figyelgetheted folyamatosan az órádat, hogy hány perc van még a parkolásodból, hogy ha eljön az idő, akkor kérj elnézést, szaladj ki, dobj be még egy kis aprót, majd irány az autó, beteszed az új jegyet, majd vissza a találkozódra, de azért ez mégiscsak kényelmetlen, sőt adott helyzetben kellemetlen is. Ha pedig a kórházban vársz mondjuk egy vizsgálatra, akkor tulajdonképpen lehetetlen.

Szóval egy csomó nyűggel jár a fizető parkolók használata. De tudunk egy jobbat!

Parkolj a mobiloddal!

Sokkal kényelmesebb megoldás a hagyományos aprópénzes parkolás helyett, ha a mobiloddal fizeted ki a parkolás költségeit. Ennek számos előnye van:

 • kényelmes, mert nem kell oda-vissza mászkálnod az automata és az autód között.
 • nincs szükség aprópénzre, nem kell pénzt váltani.
 • nincs nem működő automata.
 • nem kell előre kitalálnod, hogy meddig fogsz parkolni.
 • pontosan annyit fizetsz a parkolásért, amennyit a parkolóban töltöttél.

Ha nincs okostelefonod

Nem probléma az sem, ha nincs okostelefonod. Lehetőséged van egyszerűen egy SMS üzenet elküldésével parkolnod. Minden parkoló automatán rajta van, hogy mely mobilszolgáltatónál melyik telefonszámra kell küldened SMS üzenetet (ez a telefonszám parkoló zónánként változik).

A telefonszám szolgáltatónként:

 • Telenor: +36 (20) 763 XXXX
 • T-Mobile: +36 (30) 763 XXXX
 • Vodafone: +36 (70) 763 XXXX

Az XXXX helyére mindig a parkoló zóna azonosítója kerül (ezt az automatákon , illetve a parkoló táblákon láthatod).

Ha a megfelelő telefonszámra SMS-ben elküldöd az autód rendszámát, már indul is a parkolás (erről visszaigazoló SMS-t fogsz kapni).

Ha ugyanerre a telefonszámra elküldöd a STOP szót, akkor a parkolás leáll. Ugyanígy leáll a parkolás automatikusan akkor is, ha Te nem állítod le, de a maximális parkolási idő letelt (ez az idő zónánként változik). A parkolás leállásáról is minden esetben kapsz SMS üzenetet. Persze ha szükséges, akkor távolról is indíthatsz új parkolást, ha újra elküldöd a rendszámodat.

Ez az SMS parkolás akár okostelefonról, akár hagyományos nyomógombos telefonról használható.

Az SMS alapú parkolás tranzakciós díja:

 • Telenor: 99 Ft parkolás indításonként (+ az SMS küldés díja, tarifacsomag szerint)
 • T-Mobile: 75 Ft parkolás indításonként (+ az SMS küldés díja, tarifacsomag szerint)
 • Vodafone: 115 Ft parkolás indításonként (+ az SMS küldés díja, tarifacsomag szerint)

A díj kifizetése a mobiltelefon számláddal történik, vagyis a mobilszolgáltatód a következő számládban számolja el (feltöltő kártyásoknál pedig azonnal levonja a rendelkezésre álló egyenlegből).

Okostelefon esetén

Ha okostelefont használsz, akkor a fenti SMS-es módszer mellett használhatsz mobilalkalmazást is a parkolásra. Ez még egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi a parkolást.

Jellemzően a mobilparkolásra alkalmas alkalmazások néhány előnnyel bírnak az SMS alapú parkoláshoz képest. Ilyenek például:

 • nem kell mindig újra beírni a rendszámot, hanem az alkalmazás elmenti, így elég csak kiválasztani az elmentett autók közül azt, hogy épp melyikkel vagy.
 • a telefon pozíciója alapján az alkalmazás "tudja", hogy melyik parkoló zónában vagy, így automatikusan a megfelelő zónába indítja a parkolást.
 • az alkalmazást megnyitva bármikor nyomon követheted, hogy mennyi ideje parkolsz, éppen hány forintnál jár a parkolási díj.
 • az alkalmazásban bekapcsolhatod az automatikus megújítás funkciót, így ha hosszú (pl. egész napos) parolást tervezel, semmi dolgod.

Milyen mobilparkolásos alkalmazásokat használhatsz?

Bizonyára számtalan alkalmazás van, és biztosan nem teljes a lista, amit összeszedtünk, ám a leggyakoribbakat megmutatjuk Neked. Egyrészt van minden mobilszolgáltatónak is saját alkalmazása, és van néhány önállóan fejlesztett app.

 • Telenor Wallet - parkolhatsz, vásárolhatsz lottót vagy autópálya matricát az alkalmazással. A parkolás tranzakciós díja megegyezik az SMS alapú parkolás díjával.
 • Telekom Mobilvásárlás - tulajdonképpen ugyanazt tudja, mint a Telenor Wallet, vagyis parkolás, autópálya matrica, lottó, stb.
 • Vodafone Easy Rider - ugyancsak azoka a funkciók érhetők el, mint a két másik szolgáltató appjánál.
 • Parkl - ez egy magyar fejlesztésű alkalmazás, a szabadtéri parkoláson túl a legtöbb parkolóházban is használhatod, az alkalmazás használatával nyithatod a parkolóház sorompóját. Ez az alkalmazás az elektromos autók töltésében is segít, ugyanis segít megtalálni az elektromos töltőhelyeket, mindezt úgy, hogy előre tudhatod, foglalt-e a töltő vagy épp szabad. A regisztrációhoz bankkártya szükséges (az adatokat az OTP kezeli, és biztonsággal megadhatod a bankkártya adataidat), és míg a mobilos alkalmazások a telefonszámládhoz írják a költségeket, addig ez az alkalmazás a bankkártyádat terheli meg. A kényelmi díj: 50 Ft tranzakciónként.
 • Simple - az OTP saját fejlesztésű alkalmazása, ahol szintén bankkártyával fizetheted a költségeidet. A Simple alkalmazásban a kényelmi díj 70 Ft.

És végül egy igazán jó extra a Parkl alkalmazásától:

Lehetőséged van ún. instant parkolást bekapcsolni. Ez azt tudja, hogy ha olyan parkolóházba hajtanál be, ahol használhatod a Parkl alkalmazást, akkor ha ez a funkció be van kapcsolva, akkor a parkolóház rendszere automatikusan megismeri az autód rendszámát, így anélkül beenged, hogy a telefonodat elővennéd. Ugyanígy kifelé is kihajthatsz az alkalmazás használata nélkül. Egyszerűen csak be- és kihajthatsz, mintha "hazamennél".

A fenti alkalmazások mindegyike letölthető az okostelefonod alkalmazás áruházából vagyis androidosoknál a a Play áruházból, iPhone felhasználóknak pedig az AppStore-ból.

És még egy bónusz: kapsz 500 Ft-ot ajándékba!

Ha a Parkl alkalmazást választod, akkor regisztrációt követően lehetőséged van egy kuponkódot megadni. Írd be az alábbi kódot, és az első parkolásodból 500 Ft-ot a Parkl fog állni.

Szóval irány a Play áruház vagy az AppStore, letöltés, regisztráció, aztán kuponkód.

Parkl kuponkód: 5LQ0U8

 

Próbáld ki a mobilos parkolást, sokkal kényelmesebb, mint az aprópénzzel bajlódni.

Címkék: simple mobilparkolás telenor wallet parkl sms parkolás telekom mobilvásárlás vodafone easy rider parkl kupon parkl kupon kód

Szólj hozzá!

A Google-t mindenki ismeri, sőt mindenki használja is. Sok apró trükkel még többre képes, mint a "sima" kereső funkció, írtunk már mi is ilyenekről.

Most viszont mutatunk egy olyan funkcióját a Google-nek, amitől tátva marad a szád!

Szól Neked a Google, ha van új találat!

Tegyük fel, érdekel Téged valamilyen téma, vagy egy konkrét kereső kifejezés. Ezekre ha rákeresel, akkor megkapod a találatokat. De mi van akkor, ha Téged az is érdekelne, ha az adott témában később érkezik új találat?

A válasz egyszerű, a Google-nek megadhatod, hogy mi érdekel Téged, és ha új találat van a keresésedre, akkor erről szól Neked, pontosabban küld egy emailt.

Hogyan állíthatod be?

Először is menj a Google Értesítő oldalra: https://www.google.com/alerts

Itt választhatsz különböző kategóriák elemi közül, hogy mik érdekelnek Téged, és plusz jellel hozzáadhatod az érdeklődési listádhoz. De megteheted azt is, hogy a keresőmezőbe beírod, hogy miről szeretnél a jövőben rendszeresen értesítést kapni.

Az opciók megjelenítése gombra kattintva beállíthatsz néhány információt, például, hogy milyen gyakran szeretnél értesítést kérni (valós időben, naponta vagy hetente), milyen forrásból, milyen nyelven, milyen régióból, valamint, hogy az összes találatod szeretnéd megkapni, vagy csak a legjobbnak minősítetteket.

Utána kiválaszthatod, hogy mely email címre küldheti a Google az értesítést (vagy választhatsz RSS hírcsatornát is). Ha be vagy jelentkezve a Google-be, akkor automatikusan a bejelentkezett fiókod email címét fogja felajánlani, ha nem vagy bejelentkezve, akkor pedig beírhatod az email címedet.

Utána kattints az értesítés létrehozása gombra, és készen is vagy.

Módosíthatsz az értesítéseiden

Ha be voltál jelentkezve a Google fiókodba, és úgy kérted az értesítést, akkor megteheted, hogy módosítasz a feltételeken vagy kereső kifejezésen. Ehhez keresd fel újra a fenti oldalt, és a beállított értesítés mellett kattints a Módosítás gombra. Végezd el a kért módosítást, majd mentsd el.

Ha pedig nem szeretnél több emailt

Ha bejelentkezett Google fiókkal kérted az értesítést, akkor menj el újra a fenti oldalra, és itt láthatod a kért értesítéseidet, ahol törölheted őket.

A másik lehetőséged, hogy az értesítő levél alján rákattintasz a Leiratkozás gombra.

 

Próbáld ki a Google értesítés funkcióját, hidd el, nagyon profi!

Címkék: google google értesítés

Szólj hozzá!

Sok iPhone (valójában bármilyen okostelefon) felhasználónak okoz problémát a jó "öreg" Nokiákhoz képest lecsökkent akkumulátor üzemidő. Míg régen hetente töltöttük a telefonokat, addig manapság napi szinten töltjük a telefonokat. Akik viszont extrém sokat használják, azoknak akár 1 napot sem bír az iPhone-juk, és ez gond.

Megmutatjuk, mit tehetsz.

Ellenőrizd az akkud állapotát

Egyfelől érdemes ellenőrizni az akkumulátorod állapotát. Kb. 300 töltési ciklus után érezhetően gyengülni kezd az akku, és ez teljesen normális. Az ellenőrzéshez menj a Beállítások menüben az Akkumulátor menüpontra, azon belül pedig választ az Akku állapotát. A maximális kapacitás résznél látni fogsz egy százalékot, ez mutatja, hogy a gyári új állapothoz képest most kb. milyen állapotú az akksid. Ha ez 80% körül van, akkor bizony cserélni szükséges az akkut, mert ilyenkor már jelentősen csökken az üzemidő. Ha annál is rosszabb, akkor teljesen egyértelmű a helyzet, 90 és 100% között viszont normális az akku állapota. Ha valamilyen cellazárlat vagy egyéb komolyabb akkuhibád van, akkor előfordul, hogy itt a százalék helyett "szerviz" feliratot fogsz látni. Ilyenkor is egyértelmű, mi a teendő.

Ha korábban már volt cserélve az akkud, akkor előfordulhat, hogy itt "szerviz" feliratot látsz, holott minden teljesen normális. Sajnos ez amiatt van, mert a cserét követően a készülék nem tudja beazonosítani az új akkut. Ebben az esetben ezzel nem kell foglalkoznod, igaz, így sajnos nem kapsz visszajelzést az akku állapotáról, kénytelen vagy a megérzéseidre hagyatkozni.

Mi van akkor, ha az akksid jó, de az üzemidő kevés?

Természetesen lehet, hogy az akkud tökéletesen működik, de Te mégis olyan sokat használod a telefont, hogy egyszerűen nem elég számodra az üzemidő. Az Apple erre problémára találta ki az akkumulátorral felszerelt tokokat. Ezekkel a tokokkal az iPhone üzemideje kb. duplázható, így már tényleg bárki számára bőségesen elég ideig képes működni a telefon egy feltöltéssel.

Az Apple ráadásul egy extra gombot is elrejtett az akkus tokon, ez pedig a kameragomb. Ennek lenyomásával a készülék azonnal megnyitja a kamera alkalmazást, még a készülék lezárt állapotában is. Az Apple úgy tervezte meg ezt a gombot, hogy egy pillanatnyi lenyomásra ne reagáljon, így elkerülve a véletlen lenyomásokat. Ha pedig már megnyitottad a kamerát, akkor rövid lenyomással exponálni tudsz vele (vagyis elkészítheted a fotót), míg hosszan nyomva tartva a gombot bezárja a telefon a kamera alkalmazást, és ismét zárolja a képernyőt.

Az akkus tokok ára persze Apple termékekhez "illően" drága, 47.990 Ft-ba kerülnek, viszont nagyon jó minőségűek, kívülről kellemes szilikon tapintásúak, a belseje pedig mikroszálas puha anyagból van, így védve a telefonodat a karcolásoktól.

 

Számodra elegendő az okostelefon akksi üzemideje?

Címkék: telefon iphone iphone szerviz

Szólj hozzá!

Így év végéhez közeledve mi lenne aktuálisabb, mintsem egy számvetés arról, hogy mik is érdekeltek leginkább bennünket magyarokat az idei évben. A Google pedig segít megtalálni a választ, íme.

Honnan az adatok?

Manapság ugyebér szinte mindenért a Google-höz fordulunk, így a keresőóriásnak viszonylag egyszerű területenként és időszakokra bontva összesíteni, hogy milyen témában mire is érkezik nagy számú keresés. Ezt pedig közzé is teszi a Google, a levél végén megmutatjuk, hol találod meg a listát.

Addig is néhány kategóriát megosztunk Veled mi.

Sorozatok

Nem meglepő, hogy az HBO népszerű minisorozata, a Csernobil nyerte a kategóriát, ráadásul toronymagasan. Második helyen a Drága örökösök, harmadikon pedig a Mintaapák található. Toplistás még a Trónok harca és a Mi kis falunk is.

Sportesemények

Itt már nem ennyire egyértelmű a helyzet, de a legnagyobb érdeklődés a női kézilabda világbajnokságra volt, a TOP 5-be viszont ezen kívül csak foci jutott be: Magyarország-Uruguay, Magyarország-Szlovákia, Copa América és Labdarugú Európa-bajnokság a sorrend.

Fesztiválok

Fesztiválok között a Strand fesztivál győzött, de népszerű volt még a Volt, a Sziget, a Campus és a Kocsonyafesztivál is.

Diéta

Ünnepek után mi lehetne népszerűbb téma, mint a diéta. Egész évben sokakat érdekelt a téma, de leginkább az Űrhajós diéta foglalkoztatta a magyar embereket, majd a Regenor diéta, a Keto diéta, végül a TOP 5-be a Stockolm diéta és a fehérje diéta fért még be.

Telefonok

Talán nem lesz meglepetés, hogy az Apple hozta el ezt a "versenyt", az iPhone 11-es típussal, utána következik a Huawei P30, Samsung Galaxy S10 és két további Huawei modell.

TOP 3 keresés

És persze megtudhatjuk azt is, hogy kategóriáktól függetlenül mi érdekelte leginkább hazánk lakosait 2019-ben.

 1. Önkormányzati választás
 2. Andy Vajna
 3. Notre-Dame

Te is kutakodhatsz, ha érdekelnek az adatok

Ha érdekelnek a további adatok, vagy korábbi évek adatai, akkor itt megtekintheted azokat: https://trends.google.com/trends/yis/2019/HU/

Érdekesség, hogy nem csak években mehetsz visszafelé, hanem akár másik országra , vagy globálisan világszintre vonatkoztatva is lekérdezheted az adatokat.

 

Kívánunk Neked nagyon boldog, békés és eredményes új évet!

Címkék: google 2019

Szólj hozzá!

Számítógépre telepített levelezőprogramok (mint például az Outlook, vagy a Thunderbird) már rég tudnak egy olyan funkciót, amiben a Gmail hátrányt szenved, azonban most a Gmail ezt a hiányosságát is pótolja.

Megmutatjuk mi az, és hogyan használhatod!

Továbbíts egyszerre több levelet!

Azzal eddig se volt gond, hogy továbbíts egy levelet valakinek, ám azzal igen, ha valakinek egyszerre több emailt szeretnél küldeni. Persze egyenként ezzel se volt gond, de sokkal praktikusabb, ha lehetőséged van egyetlen levélben továbbítani több másikat.

A Gmail eddig ezt a funkciót nem tudta, ám mostantól igen. A továbbítandó leveleket egyszerűen csatolmányként fűzheted hozzá a leveledhez, mintha csak egyszerűen több dokumentumot szeretnél csatolni.

Ehhez annyit kell tenned, hogy a beérkező (vagy elküldött) üzenetek közül jelöld ki azokat, amiket szeretnél továbbítani, majd fogd meg, és egyszerűen húzd rá az új üzenet ablakra őket, így a Gmail automatikusan mellékletként csatolja a leveleket az új üzenethez.

Már elérhető az újdonság?

Néhány felhasználónál már igen, de a Gmail szokásának megfelelően nem egyszerre vezeti be az újdonságot minden felhasználója számára, hanem fokozatosan.

Érdemes ellenőrizni, hogy Neked megjelent-e már az új funkció, ha pedig még nem, akkor később próbáld újra.

 

Próbáld ki az újdonságot, hidd el, praktikus!

Címkék: gmail thunderbird outlook

Szólj hozzá!

A legtöbben utálják, hogy minden féle kütyü folyton frissíti a szoftvert, pedig erre sok esetben szükség van, és tényleg a mi érdekünk. A Windows 10 ráadásul sok választási lehetőséget nem biztosít a felhasználóinak.

Most viszont még tovább romlik a helyzet!

Kötelező frissítések

Eddig se volt könnyű kikerülni a frissítéseket, de részben volt rá lehetőség. A jövőben nem lesz erre lehetőség. A Microsoft célja, hogy a felhasználóit rákényszerítse, hogy mindig a lehető legfrissebb változatot használják a Windows-ból, akár szeretné ezt a felhasználó, akár nem.

Persze a hivatalos indoklás szerint ez a mi érdekünk, hiszen így biztosítja a cég, hogy a folyamatosan befoltozása kerülő biztonsági hiányosságok ne okozzanak problémát, és a felhasználók a lehető legbiztonságosabb szoftvert használhassák.

Viszont a Microsoftnál nem példa nélküli, hogy egy-egy frissítés számos hibát okoz a felhasználók számítógépén, így erősen kérdőjeles, hogy mennyire jó ez a fajta erőszakosság a felhasználóknak.

Halogatni sem lesz lehetőséged

Sőt, nem csak elkerülni nem fogod tudni a frissítéseket, de elvileg arra sem lesz lehetőséged, hogy mindig újabb és újabb halogatást kérj, hogy később szeretnéd telepíteni a frissítéseket. A Microsoft azt szeretné, hogy mindenki minél előbb használni kezdje az új kiadásokat.

Bizonyára lesznek még ebből felháborodások az első komolyabb frissítések okozta hibák után, jelenleg azonban úgy fest, hogy a jövőben nem lehet sem megúszni, sem elodázni a frissítéseket.

 

Te szoktad frissíteni a különféle eszközeiden a szoftvert?

Címkék: windows update windows 10

Szólj hozzá!