A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezettudatosság, a károsanyag kibocsátásra való odafigyelés, az energiával történő tudatos gazdálkodás. Az elmúlt hónapok eseményei pedig arra világítottak rá, hogy mekkora érték is az energia, és micsoda energiafüggőségben élünk.

Átgondoltuk, hogy mi mit tehetnénk, és egy enyhe kompromisszumot vállalva, Veled együtt tudunk csökkenteni a környezeti lábnyomunkon.

Naponta csak 1 óra, évente 29 fa, és 1 tonna széndioxid

Hétfőtől megváltoztatjuk üzletünk nyitva tartását, melynek köszönhetően évente közel 1 tonna (!) széndioxodtól tudjuk megkímélni a légkört. Ez annyi, mintha minden évben ültetnénk 29 fát, ugyanis ennyi széndioxidot kb. 29 fa tudna megkötni a légkörben. Ez egyenértékű egy modern hybrid autó kb. 20 ezer kilométer alatt kibocsátott széndioxid mennyiségével.

Mivel egy órával csökkentettük a nyitva tartási időnket, így Te is része vagy ennek, Neked is egy apró lemondással jár, amit köszönünk Neked!

Optimalizált fűtés, klíma és világítás

További megtakarításokat érünk el optimalizált fűtés rendszerrel, és ideálisabb klíma használattal, valamint minden világítást, a kültéri reklám világításoktól kezdve a beltéri lámpákig LED-es fényforrásokra cseréltünk.

 

Mi lemondunk 1 óra nyitva tartási időről, de így is napi 10 órán át állunk a rendelkezésedre!

Szólj hozzá!

A nyomtatás sok esetben nem egy olcsó mulatság, a legtöbb nyomtatóhoz a gyári festékpatron sokba kerül, ráadásul az elmúlt időszakban még drágábbak lettek.

Van azonban menekülőút, mutatjuk!

A nyomtatási tulajdonságoknál érdemes szétnézni

A nyomtatáskor beállíthatók a nyomtatási tulajdonságok: a nyomtatási minőség, színes, fekete-fehér vagy szürkeárnyalatos legyen a kép, egy vagy két oldalas legyen a nyomat, stb.

Egy kis odafigyeléssel, a megfelelő beállítást választva itt jelentős megtakarítást lehet elérni, ugyanis - amennyiben a nyomtató tudja - a kétoldalas nyomtatásnál rögtön feleződik az elhasznált papír mennyisége. A nyomtatási minőségen is sok múlik, egy egyszerű szöveges dokumentumot felesleges magas felbontással nyomtatni, és sok esetben a színes nyomtatás sem indokolt, elég a szürkeárnyalatos vagy a fekete-fehér. Ezek a beállítások jelentősen befolyásolják az egy-egy nyomtatáshoz felhasznált festék mennyiségét, és a legegyszerűbb spórolási lehetőség az, ha ugyanannyi nyomtatási mennyiséghez kevesebb festéket használunk. A patron/toner persze így is kifogy, csak később.

A vásárláskor is sokat spórolhatsz

Természetesen a tintapatronokat vagy tonereket így is cserélni szükséges, de később. Ha pedig csere, akkor felvetődik a kérdés, hogy milyen kellékanyagot vásárolj?

Elérhetők ugye a gyári festékek, de értelemszerűen ez a legdrágább megoldás - igaz, jobb minőségű kellékanyagot nem kaphatsz ennél. De itt is érdemes nyitott szemmel járni, ugyanis a gyári tintapatronokból is létezik többféle kiszerelés. Az XL vagy XXL jelölésűek több festéket tartalmaznak az alap csomaghoz képest, természetesen magasabb áron, ám milliliterre vetítve kedvezőbb az ár. Ezen kívül sok színes nyomtatóhoz létezik ún. multipack, amikor is a teljes patron szett van összecsomagolva, jelentősen kedvezőbb áron, mintha egyenként vásárolnád meg azokat. Ennek persze csak akkor van értelme, ha nagyjából együtt fogynak a különböző színek. A külső tintatartályos nyomtatók esetében pedig annyira olcsó a gyári festék, hogy nem is kell más megoldásban gondolkodni.

Aztán léteznek az utántöltött festékek is. Ez a gyárihoz képest filléres megoldás, ám a minősége is sok esetben silány. Az utántöltés úgy működik, hogy megfogják a kiürült festéktartályt, és egyszerűen feltöltik a tartályt tintával. Azonban manapság szinte az összes tintapatron/toner tartalmaz egy chipet, amivel kommunikál a nyomtatóval. Tegyük fel, egy tintapatron kapacitása 300 oldal. Ha beteszed a patront, akkor minden nyomtatást számol, és ha eléri a 300-at a nyomtatási oldalszám, akkor a nyomtató letilt, mert úgy fogja érzékelni, hogy a patron kiürült. Hiába tölteted fel a festékpatron tartályát, a chip miatt a nyomtató továbbra is azt fogja érzékelni, hogy a patron üres. Ha a 300-ra beállított chip-es patron már 250 oldalnál kifogy, akkor a feltöltött patron 50 oldalt fog még nyomtatni. Persze erre is van megoldás, ugyanis chip-ből is van utángyártott, és ha a chipet is átszerelik töltéskor, akkor ez a probléma is kijátszható.

Tonerek esetében még rosszabb a helyzet, ugyanis a toner testben vannak hengerek, fogaskerekek, amik kopnak. Újratöltés esetén ezeket általában nem cserélik, csak tonerport töltenek bele, esetleg a chipet cserélik. A hengerek viszont ha elkopnak, akkor a festékpor kifolyhat, a nyomat csíkos, foltos lehet, sőt, még a nyomtatás is hangosabb, zajosabb lehet.

Nyíregyházán is volt olyan cég, amelyik utántöltéssel foglalkozott, de épp az említett problémák miatt bezárt.

Van egy arany-középút

De van egy jó hírünk, ugyanis létezik egy ideális kompromisszum, egy köztes megoldás. Ez pedig az utángyártott festékanyag. Ez ötvözi a fenti két megoldást, ugyanis nem egy kisipari megoldás, hanem a gyárihoz hasonlóan egy gyártósoron készül, ám  lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá. Itt nincsenek elhasznált alkatrészek, megkopott görgők. Az utángyártott kellékanyag pontosan ugyanolyan új, mint egy gyári, csak olcsóbb.

Fontos, hogy a legtöbb utángyártott festékre garanciát is vállalnak, ha gyártási hibából adódóan csíkos, foltos a nyomat, akkor a hibás nyomattal együtt kell visszahozni a boltba, és cseréljük.

Az utángyártott festékek ára a gyárihoz képest kb. 25-30%-os áron kapható, ami azért szemmel látható különbség.

 

Kis odafigyeléssel, és jó választással sokat spórolhatsz a nyomtatási költségeken.

Címkék: nyomtatás nyomtató patron

Szólj hozzá!

A közelmúltban megjelent Nyíregyházán is a több városban régóta ismert közösségi rollerezés, a Lime. Eddig Budapesten, Szegeden, Székesfehérváron és Veszprémben volt elérhető a közösségi rollerezés, illetve szezonálisan a Balatonon.

Mi az a közösségi rollerezés?

A város különböző pontjaira helyeznek el elektromos rollereket, amelyek szabadon elvihetők bárki által (feltéve, hogy már elmúlt 18 éves). Felszállsz egy rollerre, elmész vele az úticélodhoz, ahol egyszerűen csak ott hagyod, és majd valaki más tovább megy vele. A rendszer használata percdíjas, ezen kívül egy egyszeri indítási díjjal kell még számolnod, de vannak különböző extrák is.

Ilyen rollerből összesen 250 darabot helyeztek el Nyíregyháza 84 pontján, de persze a használat miatt nem csak ezen a 84 pontot találkozhatsz velük, hanem szerte a városban. 

Egy mobilapp az alapja az egésznek

Természetesen a közösséget egy mobilapp köti össze, amit telepíteni kell a telefonodra, majd regisztrálni és belépni. Ha ezzel megvagy, akkor térképen láthatod a környékeden található szabad rollereket, amire ha ráböksz, kiírja, hogy hány perc sétára van tőled a roller, az akku töltöttségi állapotával még hány km utat tehetsz meg vele, mennyibe kerül a roller indításai díja (jelenleg 250 Ft), és a használati percdíj (55 Ft). Ha szeretnéd, le is foglalhatod a rollert, hogy más ne vigye el előled, de mindössze 10 percig tudod foglalni a rollert.

Ha odaérsz a rollerhez, akkor a rajta lévő QR kódot kell beolvasnod a mobilalkalmazással (vagy beírni a roller kódját), ezzel tudod indítani a rollerezést.

A térképen pirossal vannak jelölve a "lezárni tilos" zónák, ezeken a területeken nem hagyhatod ott a rollert.

Az utazás végén parkold le a rollert, ügyelve persze arra, hogy ne legyen útban másoknak, majd az alkalmazásban nyomd meg a Zárolás gombot. Az utazás díját az alkalmazásba rögzített bankkártyádat megterhelve fizeted ki. 

Előfizetéssel extrákat kapsz

A Prime tagság havi 1.995 Ft-ba kerül, cserébe nincs feloldási díj (vagyis havi 8 utazás esetén megtérül a havidíj), és 10 perc helyett 30 percig foglalhatsz magadnak rollert. Fontos, hogy a Lime nem csak rollereket, hanem elektromos kerékpárokat is üzemeltet, és a Prime tagsággal mindkét járműtípusnál élnek ezek az előnyök - igaz, Nyíregyházán egyelőre csak rollerek kölcsönözhetők.

A Prime tagság kipróbálása 1 hónapig díjmentes.

Ráadásul utazási bérleteket is válthatsz, 1 órára, 24 órára vagy 3 napra, amikor is az adott idő intervallumon belül korlátlanul használhatod a rollert, amikor akarod, ameddig akarod, díjmentesen. Persze a bérlet ára nem olcsó, 1 óra 1.995 Ft, 24 óra 4.995 Ft és a 3 napos bérlet 12.495 Ft. Ezeknek a bérleteknek inkább nyaraláskor van értelmük.

Meghívhatod a barátaidat

Az appon belül  jobb felül egy kis ajándékdoboz ikonját láthatod, ha arra böksz, akkor meghívhatod a barátaidat is, akik letölthetik az alkalmazást, és elkezdhetik használni a közösségi rollerezést.

Az app letöltéséhez kattints ide: https://limebike.app.link/UZtFMrUP9mb

Ha kérdésed van...

Ha kérdésed van, akkor magyar nyelvű súgó áll rendelkezésedre az alábbi linken: https://help.li.me/hc/hu

 

Te kipróbáltad már a közösségi rollerezést?

Címkék: roller lime közösségi roller

Szólj hozzá!

A Google eddig is segített egy-egy üzlet nyitvatartását megmondani, de most igazán sokat fejlődik ez a szolgáltatás, mégpedig a mesterséges intelligenciának köszönhetően.

Hogy működött eddig?

Ha rákeresel a Google-ben egy üzletre (pl. MasterMind Számítástechnika), akkor a találatok mellett jobb oldalon feljön egy adatlap, ami az üzlet Google-nél nyilvántartott adatlapja. Itt tervezhetsz útvonalat, egy gombnyomással felhívhatod az üzletet, írhatsz értékelést vagy elolvashatod a másokét, láthatod a címet, telefonszámot, sőt még azt is, hogy jellemzően az adott nap adott időszakában milyen nagy a forgalom az üzletben, jellemzően mennyi idő alatt végeznek itt az ügyfelek. És persze a nyitva tartást is láthatod.

Ez úgy működik, hogy a háttérben van a Google-nek egy Google Business szolgáltatása (magyarul Google Cégem), ahol az üzlet tulajdonosa fel tudja tölteni az üzlettel kapcsolatos adatokat, és tudja azokat kezelni, módosítani. Így például egy rendkívüli nyitvatartást is be lehet állítani (pl. ünnepnapok miatt). Egyébként a Google küld az ünnepnapok előtt egy értesítő levelet a hely kezelőjének, hogy a szokásostól eltérő lesz-e a nyitvatartási rend vagy sem, hogy ez ne merüljön feledésbe.

A jövőben besegít a mesterséges intelligencia

Sok helykezelő viszont nem tartotta karban az adatokat, gyakran előfordul, hogy a Google szerint nyitva van egy üzlet, a gyakorlatban pedig nincs, mert megváltozott a nyitva tartás vagy elköltözött, bezárt az üzlet. Ezzel természetesen félre lettek tájékoztatva a Google-ön érdeklődők, és ezen szeretne változtatni a Google.

A mesterséges intelligencia segítségével megpróbálja a Google kitalálni, hogy mi is egy üzlet valódi nyitva tartása, nyitva van-e vagy bezárt, és ezáltal pontosabban meghatározni a nyitva tartásokat, a sokszor elavult adatbázishoz képest.

De honnan tudja a Google, hogy mikor van nyitva az üzlet, ha a hely kezelője nem adja meg, vagy nem frissíti az adatokat? Úgy, hogy hozzányúl az óriási információs adatbázisához, kigyűjti az összes releváns információt, azokat összegyúrja, és ezek alapján határozza meg a vélelmezett nyitva tartást.

Ilyeneket vizsgál a Google:

 • Az adott üzletben tartózkodó okostelefonok alapján tudja, mikor, mennyien vannak ott. Ha például 5 után soha nincs bent senki, akkor feltételezi, hogy 5-kor bezárt az üzlet.
 • A környéken lévő, hasonló tevékenységet folytató üzletek nyitva tartási idejét is alapul veszi, vélelmezhetően hasonlók a szokások.
 • A Google alapú térképekben folytatott kereséses időpontjait vizsgálja, vélhetően az emberek akkor terveznek oda útvonalat, amikor az üzlet nyitva van.
 • Megnézi az üzlet weboldalát, ott talál-e esetleg nyitva tartásra vonatkozó információkat.
 • A Google Street View nevű utcaképeit átnézi, az ajtókról leolvasható-e nyitva tartás.
 • Sőt, még az üzlet környékén elhaladó felhasználóktól is kér időnként segítséget a Google, hogy meg tudják-e mondani az adott üzlet nyitva tartási idejét.

Láthatóan a Google komolyan veszi, hogy minél pontosabb, relevánsabb információkat biztosítson a keresőben az ügyfelei számára, egyben pedig fantasztikus, hogy milyen mennyiségű információ áll rendelkezésükre.

 

Gondoltad volna, hogy ilyen fejlett a Google rendszere?

Címkék: google

Szólj hozzá!

Kedves gesztus felköszönteni valakit a születésnapján, de sokszor kimondottan kellemetlen, ha véletlenül elfeledkezünk egy-egy ismerős születésnapjáról.

Egy Chrome bővítmény segít, hogy többé ne felejts el születésnapi köszöntést küldeni ismerőseidnek!

A Facebook segít összegyűjteni a születésnapokat

A Facebookon a legtöbb ismerősünk születésnapja megtekinthető, de ahhoz, hogy ezt lásd, be kell lépni a Facebookra és rá kell néznünk az aktuális születésnaposok listájára.

Készült azonban egy bővítmény a Chrome böngészőhöz, amivel kiexportálhatod a Facebook ismerőseid születésnapjait CSV vagy ICS formátumban, amit utána tetszőlegesen tudsz felhasználni, például saját naptáradhoz hozzáadni, vagy táblázatot készíteni belőlük.

Természetesen lehetőséged van arra is, hogy időről időre újra kiexportáld az adatokat, így kibővítve a meglévő listát az új Facebook ismerőseid születésnapjaival.

Hogyan telepítheted?

Először is egy Chrome böngészőt használva kattints az alábbi linkre:

Birthday Calendar Exporter for Facebook

Ezt telepítsd fel a Chrome-ba, majd lépj be a Facebookra, ahol az Események/Születésnapok menüpontot kell kiválasztanod és nyisd meg a születésnapokat.

Ha megjelentek az ismerőseid születésnapjai, akkor keresd ki a Chrome-ban a feltelepített bővítményt, és kattints a Calendar Generator funkcióra. Itt kiválaszthatod, hogy milyen formátumban kéred a szülinapi listát exportálni. A CSV formátum akkor ajánlott, ha egy táblázatban szeretnéd megnézni/kezelni az ismerőseid születésnapját, az ICS formátum pedig akkor praktikus, ha iPhone vagy Google naptárba szeretnéd  feltölteni a szülinapi listát.

A bővítmény is értesít

Túl azon, hogy a bővítmény segítségével letöltheted az ismerősök születésnapját, még a Chrome bővítmény is emlékeztet Téged az aktuális születésnapokra. A címsáv mellett fogsz látni egy kis szülinapi tortát, egy számmal a sarokban, ez mutatja, hány ismerősödnek van aznap születésnapja. Ha a szám piros, akkor még aznap nem nézted meg a szülinaposok listáját, ha kék, akkor már megnézted.

Ráadásul beállíthatod, hogy kinek a születésnapjáról szeretnél kapni értesítést, és kiéről nem. Ehhez annyit kell tenned, hogy a lenyíló szülinapi listában kattints egy névre az értesítés elnémításához, vagy ismét rákattintva törölheted a némítást.

 

Telepítsd fel a Chrome bővítményt, és gyűjtsd össze az ismerőseid születésnapját!

Címkék: facebook chrome

Szólj hozzá!

Hiánypótlónak talán nem nevezhető, de mindenképp praktikus fejlesztést mutatott be a Meta, vagyis a Facebook a Messenger alkalmazásban.

Mutatjuk az újdonságokat!

Értesítés mindenkinek - ha valami nagyon fontos!

A jövőben egy csoportos chat üzenetben lehetőséged lesz arra, hogy úgy küldj ki üzenetet, amit mindenki meg fog kapni és kap róla értesítést, még az is, aki egyébként elnémítja az értesítéseket.

Ehhez a @everyone, vagyis "mindenki" paramétert kell beírni az elküldendő üzenet elé, és máris mindenki számára fog menni értesítés. Ennek akkor van értelme, ha olyan üzenetet szeretnél küldeni egy chat csoportnak, ami van annyira fontos, hogy arról a címzettek mindenképp, mielőbb értesüljenek.

Csak diszkréten - ha valami ráér!

A másik újítás épp ennek az ellenkezője, a néma értesítés. Ilyenkor úgy tudsz üzenetet küldeni, hogy a címzett az üzenetet ugyan megkapja, ám értesítéssel nem zavarod őt. Ehhez a /silent, vagyis a "csendes" paraméterrel kell kezdeni az üzenetet, mögé írhatod a megszokott módon a szöveges részt.

Nagyon praktikus lehet olyankor, ha kevésbé fontos dolgot szeretnél küldeni valakinek, de tudod, hogy ő épp elfoglalt, pihen, stb., és nem szeretnéd zavarni őt. Így az üzenetet akkor tudja elolvasni, amikor neki megfelelő.

Mikortól él az újdonság?

Pontos dátumot nem mondott a Meta (Facebook), hogy mikortól érhetők el az új funkciók, ahogy az sem egyértelmű még, hogy csak a csoportos beszélgetésekben lesz használható, vagy a normál, két szereplős csevegéseknél is.

Az viszont már biztosan tudható, hogy csak a mobilos környezet számára lesz elérhető a funkció, a böngészős Messenger használatnál nem, mobiloknál viszont az androidos és az iPhone felhasználói egyaránt megkapják majd a fenti funkciókat.

 

Érdemes majd használni a Messenger újdonságait, melyek ugyan nem világmegváltók, de praktikusak.

Címkék: messenger

Szólj hozzá!

Bizonyára előfordult már Veled is, hogy rákerestél valamire, de utána el szeretted volna tüntetni a nyomokat a keresési előzményekből. Erre a Google adott egy klassz megoldást!

Miért kellene eltüntetni a keresési előzményeket?

Egyszerűen azért, mert van, hogy az ember olyan dolgokra keres, amiket nem feltétlenül szeretnénk, hogy nyoma maradjon. Nem kell semmi extrára gondolni, de ha a feleségünknek/férjünknek szeretnénk ajándékot keresni, akkor jobb, ha az előzményekben sem marad ott a keresés.

Nem kell minden törölnöd

Az tehát tiszta sor, hogy előfordulhat olyan helyzet, hogy célszerű törölni a keresési előzményeket, ám igen kényelmetlen lenne, ha egy-egy törlendő keresés miatt törlődne minden előzmény, amire még lehet, hogy szükségünk lenne.

Ezért a Google megoldotta, hogy lehetőséged legyen csak az utolsó 15 perc kereséseit törölni. A 15 perces törlés részben sokkal szofisztikáltabb, részben pedig sokkal gyorsabb, mint az összes keresési előzmény törlése.

A funkció csak a Google mobilos kereső alkalmazásaiban érhető el, ám ha itt törlöd az előzményeket, akkor az a Google fiókodból törlődik, vagyis a többi készülékeden sem marad nyoma a keresésnek.

Hogyan törölheted az utolsó 15 percet?

A Google kereső alkalmazás jobb felső sarkában bökj a profilképedre, majd a felugró menüben válaszd ki az utolsó 15 perc törlése menüt.

 

Próbáld ki a Google keresési előzmények törlését, hidd el, néha jól jön ez a funkció!

Címkék: google

Szólj hozzá!

A téli fűtési szezon végéhez közeledve érdemes a számítógépeket is átvizsgálni, kitakarítani, és felkészíteni a tavaszra és a nyári melegre. Nem érdemes elhanyagolni, mert akár idő előtt tönkremehet a számítógép enélkül.

Miért olyan fontos ez?

A számítógép alkatrészeinek hűtéséről ventilátorok, és gondosan megtervezett hűtőrendszer gondoskodik.

Ezek a ventilátorok előszeretettel összegyűjtik a port, főleg fűtési időszakban, aztán ez a por lerakódik a hűtőbordák apró réseiben, eltömítve azokat, ami természetesen azt eredményezi, hogy az alkatrészek hűtése nem lesz kielégítő.

Eleinte megpróbálja a számítógép azzal leküzdeni a nehézségeket, hogy megemeli a ventilátorok fordulatszámát, emiatt viszont hangosabb lesz a számítógép. Aztán elkezdi csökkenteni a számítógép teljesítményét is, hisz kisebb teljesítmény, kevesebb hőkibocsátás. Ettől viszont lassabb is lesz a számítógép.

Az eredmény, hogy lesz egy lassabb számítógép, ami ráadásul még zajos is. Végső esetben előfordulhat, hogy a ventilátor annyira tele lesz porral, hogy már nem képes forogni, amitől végképp felforrósodnak az alkatrészek, és akár vészhelyzeti leállítást is csinálhat a gép. Ilyenkor addig vissza sem tudod kapcsolni, amíg vissza nem hűltek az alkatrészek. Ráadásként a túlzott melegedés miatt megnő a kockázata annak, hogy idő előtt tönkremegy a számítógép.

Érdemes alaposan kitakaríttatni a gépet

Láthatod, mennyi problémát tud okozni a hűtés nem megfelelő működése, pedig igen egyszerű és olcsó megelőzni ezeket a problémákat. Érdemes tavasszal kitakaríttatni a számítógép vagy laptop belsejét, és hűtő rendszerét. Egy 4-5 éves gép esetében már indokolt lehet a sima takarításon túl a hűtőrendszer alaposabb karbantartása is, így biztosan nem lesz vele probléma.

Ha már fizikailag ki van takarítva a számítógép, akkor már célszerű szoftveresen is átvizsgálni és kitakarítani, ugyanis ha vannak háttérben futó programok megbújva, azok is feleslegesen terhelik a gépet, feleslegesen dolgoztatják a processzort, és termelnek plusz hőt.

Javasoljuk, hogy hozd be hozzánk az asztali számítógépedet vagy laptopodat egy alapos külső-belső takarításra és szoftveresen átvizsgálásra, hidd el, jót fog tenni a gépednek!

 

 

Itt a tavasz, szánj egy kis törődést a számítógépedre, laptopodra!

Szólj hozzá!

Néhány hete írtunk a metaverzumról, a "szép új" világról. Érdekes jövőkép, de egy biztos: minél inkább online oldunk meg dolgokat, amiket korábban a fizikai valóságban tettünk, annál személytelenebbé válik az egész. És ez a vásárlásra is igaz.

A sava-borsa hiányzik

Képzeld el, hogy beszélgetsz egy barátoddal egy pohár bor, kávé vagy egy tea mellett. Jó a hangulat, jókat nevettek, klasszul érzed magad. Most képzeld el ugyanezt, telefonon. Ott is lehet jó a hangulat, de azért nem ugyanolyan. És most ugyanezt képzeld el, hogy online, chaten keresztül teszitek. Hiába ugyanaz a beszélgetőpartner, ugyanaz a beszélgetés témája, valahogy az egész sokkal személytelenebb lesz. És bármiről is legyen szó, minél inkább térünk át a hagyományos, személyes kapcsolatokon alapuló kommunikációról a modern, digitális alternatívákra, bizony kissé személytelenné válik, valami mindig hiányozni fog. A sava-borsa!

Ugyanez igaz a vásárlásra is. Egészen más egy szaküzletben beszélgetni egy eladóval, kikérni a tanácsait, és szakmai érvek alapján dönteni egy termék mellett (legyen szó akár egy növényről, akár egy kerti gépről, egy autóról, vagy egy számítógépről), semmint képernyőn nézegetni egy webshop kínálatát, és laikusként választani a kínálatból.

Miben több egy szaküzlet egy webshopnál?

Ahogy a neve is mondja, egy szaküzlet kimondottan az adott szakmával foglalkozik. Abban profi! Ahhoz ért! Ideális esetben ott tudnak választ adni a kérdéseidre, ott tudnak segíteni olyan terméket választani, ami Neked igazán megfelelő, és ár-érték arányban is jó választás.

Gondolj bele: szükséged van egy fűnyíróra, nézegeted az internetet, és találsz egy akciós modellt, ami nagyon jó áron van, ami tényleg verhetetlen ajánlat. Érdemes megvenni! Vagy mégsem? Hiszen a webshop nem kérdezi meg, hogy mekkora a kerted, milyen gyakran nyírsz füvet, vannak-e szűkebb, keskenyebb helyek az udvaron, ahol el kell férnie a fűnyírónak, vagy nem ad tanácsot, hogy elektromos, akkus, vagy benzines lenne az ideális választás számodra. Csak a jó ajánlat alapján döntesz. Pedig lehet, hogy Neked elegendő lenne egy jóval kevesebbet tudó modell, amire ugyan lehet, hogy épp nincs olyan csúcsszuper akció, mégis olcsóbb mondjuk 30 ezer forinttal, a sokkal többet tudó akciós társánál. Ez esetben valójában nem spóroltál, hanem többet költöttél.

A számítástechnika összetettebb a fűnyíró vásárlásnál

Egy számítógép vásárlásra ráadásul még összetettebb kérdés. Szerteágazó felhasználási területek, bonyolult szakkifejezések, egyéni igények, és még sorolhatnánk.

Nagyon nem mindegy, hogy egy adott felhasználói igényre milyen számítógépet vásárol valaki. Egyáltalán: laptopot vagy asztali számítógépet? Mekkorát? Milyen processzorral? Mekkora és milyen háttértárral? Fontos-e az akku üzemidő? Napi 1-2 óra használatra kell, vagy napi 8-10 órán át akarod használni? Ugyanez a felhasználási szokás várható 1-2 év múlva is, vagy előre látható, hogy változni fog a felhasználási szokás, például egy iskolaváltás miatt?

Egy szaküzletben profi segítséget kaphatsz, ahol a Te igényeidnek megfelelő, személyre szabott számítógépet állítanak össze részedre.

Egy szaküzletben a megvásárolt számítógépedet kulcsrakészen kapod, feltelepítve minden olyan szoftverrel, amire szükséged van.

Egy szaküzletben vásárolt számítógépnél az adatok költöztetésével se kell bajlódnod, a régi gépedről minden adatodat átmásolják az újra, így mindent a megszokott helyén találsz.

Egy szaküzlet akár házhoz is szállítja a megvásárolt számítógépedet, és a helyszínen üzembe helyezik azt. Összeszerelik, feltelepítik a régi nyomtatódat, beállítják az internet kapcsolatot.

Egy szaküzletnél történő vásárlás esetén ha garanciális problémád van, nem kell futárral bajlódnod, hogy visszaküldd a hibás terméket az eladónak, hanem helyben elintézheted a dolgot.

Egy szaküzlet kézzel fogható, bármikor bemehetsz oda, ha segítségre van szükséged.

Egy szaküzlet nem személytelen!

 

 

Webshop helyett válassz szaküzletet, kérj szakmai segítséget az eladóktól!

Szólj hozzá!

A modern informatikai eszközök segítségével lehetőséged van akár otthoni körülmények között is megoldani a biztonságos, okos adattárolást, biztosítva minden kényelmi funkciót, amit csak el tudsz képzelni. Vagy akár olyat is, amit el se tudsz képzelni!

Egy ügyes eszköz kell mindenhez

Az egész rendszer lényege egy központi adattároló egység, amit NAS-nak hívunk. A NAS a Network Attached Storage szavak kezdőbetűiből származik, jelentése: hálózatra csatlakoztatott adattároló. Tehát van egy olyan adattároló egység, amit a számítógépes hálózatodra kell csatlakoztatni - jellemzően a routerhez kell csatlakoztatni egy kábellel. Ez a központi adattároló csak egy merevlemezeket tartalmazó egység, és Te választhatod meg, hogy hány darab és mekkora kapacitású merevlemez legyen benne. Ez attól függ, mennyi adatot szeretnél itt tárolni.

A központi adattárolás lényege, hogy az adataidat (dokumentumok, filmek, zenék, fotók, stb.) nem a saját számítógépeden, egy külső merevlemezen vagy egy pendrive-on tárolod, hanem egy központi adattárolón, a NAS-on. Ennek számos előnye van:

 • könnyedén kialakítható egy többpéldányos, biztonságos adattárolás

 • bármelyik eszközödről eléred az itt tárolt adatokat

 • számítógépcsere esetén nem kell bajlódnod az adatok átköltöztetésével

 • nincsenek veszélyben az adataid, ha a laptopodat elhagyod vagy ellopják Tőled

 • interneten keresztül bárhonnan hozzáférhetsz az adataidhoz

Mi kell ehhez?

Nem túl bonyolult kialakítani egy ilyen központi adattároló rendszert. Ehhez szükség van egy NAS-ra, bele a szükséges mennyiségű és tárkapacitású merevlemezekre, és egy kis tervezésre, konfigurálásra.

NAS-ból léteznek egy lemezes kialakításúak (ezekbe értelemszerűen egy merevlemez fér), és több lemezesek is. A többlemezes NAS-ok képesek arra, hogy az adataidat biztonságosan tárolják, ún. tükrözéses technológiát alkalmazva. Ilyenkor minden adatod egyszerre 2 merevlemezre kerül, így ha bármelyik tönkremegy, a másikon az adataid megmaradnak, így minimalizálva annak kockázatát, hogy merevlemez meghibásodás miatt elveszítsd a családi fotóidat, vagy fontos dokumentumaidat.

Természetesen attól függ melyik változatra van szükséged, hogy szempont-e az adatbiztonság, és mekkora tárhely igényed van. Ezekbe a NAS szerverekbe ugyanolyan szabványú merevlemezek kerülnek, mint egy asztali számítógépbe, mégis javasolt a kifejezetten NAS-ba szánt merevlemez választása, mert azok tartósabban bírják a folyamatos használatot.

Oké, de mire jó ez?

Felületesen már említettük, milyen előnyökkel jár a központi adattárolás, de nézzünk néhány konkrétabb példát:

FTP szerverként is működik

Az FTP egy olyan technológia, ami segítségével interneten keresztül hozzáférhetsz valamilyen tárhelyhez. Például a NAS-odhoz, mondjuk a munkahelyedről. Így ha szükséged van egy fájlra, amit otthon tárolsz a NAS-on, akkor semmi probléma.

Média szerverként is használhatod

Ez az egyik legjobb tulajdonsága! Ha média kiszolgálóként használod, akkor a NAS-on tárolt fotóidat, zenéidet és filmjeidet elérheted a hálózatod összes média eszközéről, legyen az akár számítógép, akár okostévé, vagy telefon. Végtelenül kényelmes, amikor a merevlemezeden tárolt filmeket azonnal tudod indítani az okostévédről, nem kell USB-s merevlemezre vagy PenDrive-ra másolgatni.

Töltsd le a filmeket a NAS-sal!

Lehetőséged van arra is (természetesen csak jogszerűen letölthető tartalommal), hogy egy torrent fájlt egyenesen a NAS-ra tölts le. Ez úgy működik, hogy a torrent program nem a számítógépeden fut, hanem a NAS-on. Persze ehhez is hozzáférhetsz távolról is. Így ha letöltenél valamit, akkor a munkahelyedről el tudod indítani a letöltést otthon, és mire hazaérsz, már ott is lesz a letöltött tartalom. Amit persze egyből indíthatsz is az okostévén.

Biztonsági mentések automatizálása

A NAS-ok képesek arra is, hogy bizonyos időközönként mentést készítsenek az általad meghatározott mappákról, akár egy külső merevlemezre, akár a felhőbe, ismert felhő szolgáltatókhoz (Google Drive, OneDrive, stb).

Mappák szinkronizálása a számítógépedről

Arra is léteznek apró segédprogramok, hogy a számítógéped egy adott mappájának a tartalmát folyamatosan szinkronizálják a NAS egy mappájával. Így bármi változás történik, az adatszinkronizálás automatikusan megtörténik.

Felhasználói jogosultságok szabályozása

Természetesen minden itt tárolt adatot el lehet egymástól különíteni. Így lehetőség van arra, hogy a család minden tagja ugyanitt tartsa a saját adatait, ám mégse keveredjenek össze azok. Mindenki csak a sajátjához fér hozzá.

És persze létrehozhatók közös mappák is, ahol beállítható, hogy melyik felhasználó milyen jogosultsággal tudja kezelni az adott mappát. Előfordulhat, hogy egy közös mappához hozzáférhet minden felhasználó, de szeretnéd szabályozni, hogy törölni rajtad kívül senki ne tudjon innen.

 

Ha tetszik, amiket egy NAS tud, akkor érdemes beszerezni egyet, tényleg hasznos eszköz!

Címkék: nas

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása