A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A TikTok egy tagadhatatlanul népszerű közösségi felület, ami nagyon gyorsan lett nagyon sikeres, ám jónéhány kritika is éri, amik részben összeesküvés elméletnek tűnhetnek, de azért van valóságalapjuk.

De nézzük, van-e valóság alapjuk a pletykáknak?!

Nem teljesen az, aminek látszik

A TikTok egy kínai közösségi média, ennek ellenére bármilyen furcsa, Kínában nincs TikTok! Helyette egy Douyin nevű applikáció fut, ám ez nem csupán egy névcsere, tartalomban teljesen eltér a két felület. Mindkét app a ByteDance nevű cég tulajdonában áll, ami egy kínai cég, ám fontos háttérinfó, hogy háttértulajdonlással szoros kapcsolatban áll a cég a kínai kommunista párttal. A kínai kormány pedig tanulmányokon keresztül rájött arra, hogy a gyerekek tartalomfogyasztási szokása befolyással lesz a felnőtt korukra, vagyis a gyerekek és fiatalok tartalomfogyasztási szokásán keresztül befolyásolható, hogy hogyan fognak gondolkodni, dönteni felnőttként, hovatovább, mennyire lesznek sikeresek. Ha pedig ezt nagyban, nemzet és világ szinten űzi valaki, az bizony világgazdasági versenyelőnyt is jelenthet.

A TikTok kínai változatán olyan tartalmakat találni, amik a gyermekek fejlődését elősegítik, otthon elvégezhető kísérletek, iskolai anyagokat kiegészítő információk, egészséges életmód, testmozgás, stb.

Ehhez képest a nyugati világban megtalálható TikTokon az a menő, ha minél viccesebb, minél őrültebb tartalmat tölt fel valaki, és az algoritmus is ezt erősíti, az ilyen tartalmakat juttatja el több emberhez, ezeknek lesz nagy nézettségük.

Magyarán jól látható, hogy míg a kínai gyerekeket valódi hasznos tartalmakkal akarják "etetni", addig a nyugati világ gyermekeit a szennyel. Egyértelműen látszik, hogy a két irány egymással ellentétes, ebből pedig előrevetíthető a jövőkép.

Mit tehetsz ellene?

Természetesen lehet tenni ez ellen, de tudatosnak kell lenni hozzá. Egyrészt persze a legegyszerűbb, ha nem használsz TikTok-ot, és a gyerekeket is sikerül lebeszélni róla. Ha ez nem sikerül, akkor érdemes a fenti jelenséggel tisztában lenni, és a gyereknek is elmagyarázni, hogy miért érdemes óvatosnak lenni. Ezen kívül ne lájkolj semmilyen olyan tartalmat, ami a nem építő jellegű, hisz az algoritmus az alapján (is) ajánl újabb tartalmakat, hogy korábban miket néztél/lájkoltál.

Keress rá olyan tartalmakra, amik építő jellegűek, és azokat lájkold be. Ha pedig a hírfolyamban olyan tartalmakkal találkozol, amiket nem szeretnél ott látni, akkor hosszan rányomva nyomd meg a "Nem tetszik" gombot, így egy idő után az algoritmus megtanulja, hogy miket ajánljon Neked.

 

Neked van TikTok-od?

Címkék: tiktok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr1018152616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása