A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Már áprilist írunk, így hiába mutatja még az időjárás a hűvösebb arcát, megkerülhetetlenül érkezik a jó idő napokon, heteken belül, ezért érdemes elővenni a téli pihenőjét töltő elektromos rollereket és felkészíteni őket a szezonra. Ha pedig még nincs elektromos rollered, akkor irány a MasterMind, és szerezz be egyet!

Hogyan készítsd fel a rolleredet?

Először is érdemes egy alapos tisztítással kezdeni, de ügyelj arra, hogy ne a slagot akard elővenni. Bár elvileg a rollerek valamelyest vízállóak, mégis inkább azt javasolnánk, hogy egy vödör vízben nedvesített szivaccsal érdemes takarítani a rollert, majd egy viledával szárazra törölni azt.

Ha a takarítás kész, jöhet a kerekek fújtatása, itt érdemes figyelni a gyártók által előírt keréknyomásra, ami jellemzően 4-4,5 bar. Fontos, hogy bár a keményebbre fújt gumi jobban ráz, de kisebb eséllyel kapsz vele defektet, mint egy alulfújt gumi esetén, így érdemes a megfelelő értékre fújtatni a kerekeket.

Ezt követően jöhet az akku töltése, amit célszerű 100%-ig feltölteni. Töltés előtt célszerű ellenőrizni a töltő kábelt, hogy nincs-e rajta sérülés, és csak akkor használni, ha sérülésmentes. Fontos, hogy a kábelen ne legyen hurok, görcs, szakadás.

A töltést követően jöhet az első próbakor. Először csak lassú tempóval érdemes gurulni és figyelni, hogy jól működik-e minden, nincs-e bármilyen rendellenes zaj, recsegés, kattogás, jól és stabilan működik-e a kormányzás, és a legfontosabb: megfelelően működik-e a fék! Ha a lassú tempónál minden rendben, akkor lehet gyorsítani, és úgy is kipróbálni, hogy minden rendben van-e a rollerrel.

Ha a roller kész, Te jössz (és a többiek)

Nagyon fontos, hogy nem csak a rollert kell felkészíteni, hanem magadat is. Néhány hónap alatt ugyanis el lehet szokni a rollerezéstől, így kell egy kis idő, hogy a rutin visszatérjen. Addig nem érdemes túlvállalni egy-egy manővert, nehogy baj legyen belőle.

Azt se felejtsd el, hogy nem csak Te vagy elszokva a rollerezéstől, hanem az összes többi közlekedő is, így kell néhány hét, hogy a közlekedés többi résztvevője is megszokja, hogy újra rolleresekre kell számítania. Ezzel együtt légy körültekintő, és abból indulj ki, hogy magadra számíts, ne a másikra.

Lassan a kresz is rendelkezik a rolleresekről

A roller mint közlekedési eszköz idáig teljesen a szürke zónában mozgott szabályozás szempontjából, ugyanis nem vonatkozott rá semmilyen szabályozás. Nem minősült sem autónak (még jó), sem motornak, sem kerékpárnak, így leginkább gyalogosként kezelte a köznép. Viszont mivel jogi szempontból nem volt sehová sorolni, volt belőle kavarodás rendesen, ugyanis a rolleres közlekedhetett (legalábbis közlekedett) a járdán, a kerékpárúton, az úttesten, sőt volt olyan eset is, hogy az autópályán (!).

Az új tervezet (ami még csak tervezet és nincs elfogadva) szerint a legfeljebb 25 km/h sebességre képes rollerek (a legtöbb roller ilyen) kerékpárként lesz kategorizálva, vagyis a kerékpárosokra vonatkozó szabályok lesznek érvényesek rá, míg az ennél gyorsabb rollerek segédmotorként fognak viselkedni. Ez korrekt és érthető szabályozás, így a szabály életbelépése után az elektromos rollerekkel elsősorban a kerékpárutakon lehet majd közlekedni, annak hiányában járdán (igaz, legfeljebb 10 km/h sebességgel, amennyiben az úttest alkalmatlan a kerékpározásra/rollerezésre) és úttesten is. Tilos viszont egymás mellett rollerezni (kerékpározni), a bukósisak viszont nem kötelező, csak ajánlott. Az egyirányú utcába szemből behajtani csak külön engedélyező tábla esetén szabályos. A zebrán átgurulni nem tilos, ám elsőbbséged csak akkor van, ha tolod a rollert/biciklit - kivéve, amennyiben kerékpáros átkelőhely is van.

 

Rollerezésre fel, ha pedig nincs még rollered, akkor nálunk beszerezhetsz egyet!

Címkék: roller

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr7918090882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása