A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az elmúlt héten számos helyen jelentek meg cikkek olyan hangzatos címekkel, hogy fizetős lesz a Facebook, a Messenger és egyéb alkalmazások.

De ezek a cikkek tipikus kattintásvadász cikkek, a valóság közel sem ennyire rémisztő.

A mobilinternetet érinti a változás

Március 31-én kivezeti az összes hazai mobilszolgáltató azt a díjcsomag kedvezményét, amelyben díjmentes adatforgalmat biztosítottak néhány kiválasztott alkalmazás számára. Eddig ugyanis számos díjcsomagnak része volt, hogy az adatforgalmi keretbe nem számították be például a Facebook, Messenger, Spotify, Viber, stb. adatforgalmát.

A változást az EU nyomására kell megtenniük a szolgáltatóknak, ugyanis az EU szerint ez igazságtalan a többi, nem kiemelt alkalmazással szemben. Vagyis egy másik csevegőalkalmazás, másik közösségi alkalmazás, vagy másik zenei streaming alkalmazás hátrányban van a kiemelt appokkal szemben - és ebben az érvelésben van is logika. Megint más kérdés, hogy a végén valójában a felhasználók járnak rosszabbul.

Az EU már tavaly nyáron előírta a szolgáltatóknak, hogy 2022. november 15-től szüntessék meg az ilyen kedvezményeket nyújtó díjcsomagok forgalmazását, idén március 31-től pedig a korábban értékesített díjcsomagoknál is véget kell vetni a kedvező szolgáltatásnak.

Mit kell tenned?

Akinek olyan díjcsomagja van, amiben vannak adatforgalomba nem számító alkalmazások, annak érdemes átnézni, hogy a tarifacsomagban lévő adatforgalmi mennyiség elegendő lesz-e a jövőben.

Ehhez egyrészt tudni kell a díjcsomag adatforgalmi mennyiségét, azt, hogy jelenleg ebből mennyit használsz el, és azt, hogy a kedvezményezett alkalmazások mennyi többet forgalmat fognak jelenteni Neked.

Ezt nehéz megsaccolni, de egy kis támpontot adott a Telekom: a Messengeren 100 (szöveges) üzenet küldése mindössze 2 KB forgalmat jelent (fotók, videók és hangüzenetek természetesen lényegesen többet), a Facebook pörgetése átlagosan percenként kb. 2 MB adatforgalommal jár, míg a Spotify 5-6 MB-nyi adatforgalmat generál percenként. Az Instagram a "nyertes", itt egy perc böngészés akár 20 megabájtnyi adatforgalmat is generálhat.

 

 

Ha adatforgalmi kedvezménnyel rendelkező mobil díjcsomagod van, akkor készülj fel áprilistól a többlet adatforgalomra.

Címkék: telekom facebook vodafone yettel

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr5618026318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása