A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A modern informatikai eszközök segítségével lehetőséged van akár otthoni körülmények között is megoldani a biztonságos, okos adattárolást, biztosítva minden kényelmi funkciót, amit csak el tudsz képzelni. Vagy akár olyat is, amit el se tudsz képzelni!

Egy ügyes eszköz kell mindenhez

Az egész rendszer lényege egy központi adattároló egység, amit NAS-nak hívunk. A NAS a Network Attached Storage szavak kezdőbetűiből származik, jelentése: hálózatra csatlakoztatott adattároló. Tehát van egy olyan adattároló egység, amit a számítógépes hálózatodra kell csatlakoztatni - jellemzően a routerhez kell csatlakoztatni egy kábellel. Ez a központi adattároló csak egy merevlemezeket tartalmazó egység, és Te választhatod meg, hogy hány darab és mekkora kapacitású merevlemez legyen benne. Ez attól függ, mennyi adatot szeretnél itt tárolni.

A központi adattárolás lényege, hogy az adataidat (dokumentumok, filmek, zenék, fotók, stb.) nem a saját számítógépeden, egy külső merevlemezen vagy egy pendrive-on tárolod, hanem egy központi adattárolón, a NAS-on. Ennek számos előnye van:

  • könnyedén kialakítható egy többpéldányos, biztonságos adattárolás

  • bármelyik eszközödről eléred az itt tárolt adatokat

  • számítógépcsere esetén nem kell bajlódnod az adatok átköltöztetésével

  • nincsenek veszélyben az adataid, ha a laptopodat elhagyod vagy ellopják Tőled

  • interneten keresztül bárhonnan hozzáférhetsz az adataidhoz

Mi kell ehhez?

Nem túl bonyolult kialakítani egy ilyen központi adattároló rendszert. Ehhez szükség van egy NAS-ra, bele a szükséges mennyiségű és tárkapacitású merevlemezekre, és egy kis tervezésre, konfigurálásra.

NAS-ból léteznek egy lemezes kialakításúak (ezekbe értelemszerűen egy merevlemez fér), és több lemezesek is. A többlemezes NAS-ok képesek arra, hogy az adataidat biztonságosan tárolják, ún. tükrözéses technológiát alkalmazva. Ilyenkor minden adatod egyszerre 2 merevlemezre kerül, így ha bármelyik tönkremegy, a másikon az adataid megmaradnak, így minimalizálva annak kockázatát, hogy merevlemez meghibásodás miatt elveszítsd a családi fotóidat, vagy fontos dokumentumaidat.

Természetesen attól függ melyik változatra van szükséged, hogy szempont-e az adatbiztonság, és mekkora tárhely igényed van. Ezekbe a NAS szerverekbe ugyanolyan szabványú merevlemezek kerülnek, mint egy asztali számítógépbe, mégis javasolt a kifejezetten NAS-ba szánt merevlemez választása, mert azok tartósabban bírják a folyamatos használatot.

Oké, de mire jó ez?

Felületesen már említettük, milyen előnyökkel jár a központi adattárolás, de nézzünk néhány konkrétabb példát:

FTP szerverként is működik

Az FTP egy olyan technológia, ami segítségével interneten keresztül hozzáférhetsz valamilyen tárhelyhez. Például a NAS-odhoz, mondjuk a munkahelyedről. Így ha szükséged van egy fájlra, amit otthon tárolsz a NAS-on, akkor semmi probléma.

Média szerverként is használhatod

Ez az egyik legjobb tulajdonsága! Ha média kiszolgálóként használod, akkor a NAS-on tárolt fotóidat, zenéidet és filmjeidet elérheted a hálózatod összes média eszközéről, legyen az akár számítógép, akár okostévé, vagy telefon. Végtelenül kényelmes, amikor a merevlemezeden tárolt filmeket azonnal tudod indítani az okostévédről, nem kell USB-s merevlemezre vagy PenDrive-ra másolgatni.

Töltsd le a filmeket a NAS-sal!

Lehetőséged van arra is (természetesen csak jogszerűen letölthető tartalommal), hogy egy torrent fájlt egyenesen a NAS-ra tölts le. Ez úgy működik, hogy a torrent program nem a számítógépeden fut, hanem a NAS-on. Persze ehhez is hozzáférhetsz távolról is. Így ha letöltenél valamit, akkor a munkahelyedről el tudod indítani a letöltést otthon, és mire hazaérsz, már ott is lesz a letöltött tartalom. Amit persze egyből indíthatsz is az okostévén.

Biztonsági mentések automatizálása

A NAS-ok képesek arra is, hogy bizonyos időközönként mentést készítsenek az általad meghatározott mappákról, akár egy külső merevlemezre, akár a felhőbe, ismert felhő szolgáltatókhoz (Google Drive, OneDrive, stb).

Mappák szinkronizálása a számítógépedről

Arra is léteznek apró segédprogramok, hogy a számítógéped egy adott mappájának a tartalmát folyamatosan szinkronizálják a NAS egy mappájával. Így bármi változás történik, az adatszinkronizálás automatikusan megtörténik.

Felhasználói jogosultságok szabályozása

Természetesen minden itt tárolt adatot el lehet egymástól különíteni. Így lehetőség van arra, hogy a család minden tagja ugyanitt tartsa a saját adatait, ám mégse keveredjenek össze azok. Mindenki csak a sajátjához fér hozzá.

És persze létrehozhatók közös mappák is, ahol beállítható, hogy melyik felhasználó milyen jogosultsággal tudja kezelni az adott mappát. Előfordulhat, hogy egy közös mappához hozzáférhet minden felhasználó, de szeretnéd szabályozni, hogy törölni rajtad kívül senki ne tudjon innen.

 

Ha tetszik, amiket egy NAS tud, akkor érdemes beszerezni egyet, tényleg hasznos eszköz!

Címkék: nas

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr5717773046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása