A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A mai modern világban tele vagyunk okos eszközökkel, az okos eszközök pedig tele vannak szenzorokkal, érzékelőkkel. És persze mindenhol van internet, innentől pedig már csak szoftver kérdése, hogy mi történjen a begyűjtött adatokkal.

Részben csodás lehetőségeket teremt a technika, ám legalább ennyi kérdést is felvet.

Milyen előnyei vannak a technikának?

Elég csak belegondolni, hogy mennyi területen jelent segítséget a modern technika. Az egészségünket segít megóvni az okosóra, hiszen figyeli a pulzusunkat, méri a véroxigén szintünket, EKG-t készít, stb.

Az okostelefonunk segítségével bármikor megnézhetünk valamit az interneten, készíthetünk csúcs minőségű képeket és videókat, amiket egy pillanat alatt küldhetünk át ismerőseinknek, vagy oszthatunk meg a közösségi felületeken.

De a munkában is segítséget jelent, hogy bárhol vagyunk, pillanatok alatt megérkeznek az emailek, vagy megoszthatunk üzleti partnereinkkel vagy kollégáinkkal naptárbejegyzéseket, jegyzeteket.

A közlekedésben is nagy segítség, hogy az okostelefonok segítségével navigálhatunk, sőt a többi közlekedő készülékpozíciói alapján azt is tudjuk, hogy hol milyen gyorsan halad a forgalom, így elkerülhetjük a közlekedési dugókat.

Ne feledkezzünk meg a szórakozási lehetőségekről sem, egy várakozás sem olyan unalmas, ha közben híreket olvashatunk, YouTube-ot nézhetünk, közösségi médiát böngészhetünk, vagy épp a MasterMind hírlevelét olvasgathatjuk :)

És persze az egész modern világnak számos egyéb előnye van, amiket napi szinten élvezünk, még ha észre sem vesszük.

És mik az aggályok?

A telefonunk és egyéb okoseszközeink segítségével azok gyártói, és szoftverfejlesztői szinte minden tudnak, vagy legalábbis tudhatnak rólunk. A mai világban gyakorlatilag minden emberről készül egy ún. digitális profil. A cél, hogy mindenki digitális profilja legyen a lehető legpontosabb, hiszen így ismernek Téged a lehető leginkább. Fontos, hogy a legtöbb esetben nem személy szerint akarják tudni valakinek a szokásait, csak szimplán felhasználói csoportokat szeretnének alkotni a profilokból. A csoportok pedig az azonos felhasználói szokással rendelkező emberekből áll össze.

Például van egy csoport, akik szeretnek kerékpározni (hiszen aki kerékpározós alkalmazást használ rendszeresen, az szeret kerékpározni, és máris tudják ezt). Egy másik csoport, aki sokat jár vásárolni. Ez ismét kiderül abból, ki mennyi időt tölt bevásárlóközpontban. Vagy egy csoport az, aki sokat használ közösségi felületeket. Egy másik, aki sok fotót készít éttermekben kajákról. Egy következő pedig kertészkedni szeret. És sorolhatnánk a listát a végtelenségig.

És mire jó ez? Minél pontosabb valakiről a profil, annál inkább tudják szinte a gondolatait is az illetőnek. Persze ténylegesen nincs gondolatolvasás, egyszerűen csak nagyon pontosan ismerik a felhasználókat. Olyan ez, mint két jó barát. Ha adódik egy szituáció, az egyik szinte biztosan meg tudja mondani, mi lesz a másik gondolata. És ez innentől érték. Hiszen milyen jó úgy eladni reklám felületet, ha azt mondhatjuk a reklámozó cégeknek, hogy olyan embereknek mutatjuk meg a hirdetéseiket, akik potenciális vásárlójuk.

Gondolj csak bele. Te hirdetnél mondjuk kerékpár kiegészítőket. Hol tennéd meg szívesebben? Egy napilapban, ami ugyan sok emberhez eljut, de fogalmad sincs, hogy az olvasók közül hányan kerékpároznak, vagy egy olyan online hirdetési platformon (jellemzően Facebook vagy Google), akik azt mondják, hogy a hirdetésedet olyan embereknek fogják megmutatni, akik szeretnek kerékpározni, a Te szolgáltatási területeden élnek, a választásod szerint férfiak vagy nők, bizonyos korosztályba tartoznak, stb. Elég egyértelmű, hogy melyik lehetőséget választanád.

És egy étterem is szívesen fog hirdetni ebéd idő környékén étkezési lehetőséget olyan embereknek, akik szeretnek étterembe járni, és máshol élnek, de most épp a szolgáltatási területen tartózkodnak (magyarán átutazóban vannak, tehát bizonyára ebéd időben valahol étkezni szeretnének).

És persze a sort folytathatnánk, de a lényegét bizonyára már érted, miért is jó a nagy tech cégeknek, ha minél pontosabb profilt tudnak felállítani a felhasználóikról.

Lehallgat a telefon?

Sokan mondják, hogy a telefon "hallgatózik", és lehallgat, hisz előfordul, hogy valakivel beszélsz valamiről, és utána olyan jellegű hirdetésekkel találkoztál, amiről szó volt. A válasz egyértelmű: nem hallgat le a telefonod, a digitális profilodat használják.

Mondunk egy példát: kávéfőző hirdetésekkel találod magad szemben, amikor épp kávéfőző vásárlásán töröd a fejed. Vajon azért jön kávéfőző hirdetés, mert a barátoddal erről beszéltél? Nem. Azért jön kávéfőző hirdetés, mert a mesterséges intelligencia tudja, hogy korán kelsz, tudja, hogy a munkába menet mindig megállsz egy kávézónál, ahol csak 3 percet töltesz, és az okosórád érzi, hogy kissé idegesen érkezel meg a munkahelyedre. A profil tehát: adott valaki, aki korán kel, reggel mindig iszik egy kávét, de rohan, mert késésben van, és stresszesen érkezik emiatt a munkahelyére. Oké, akkor kínáljunk neki kávéfőző hirdetéseket, hogy otthon megigya a reggeli kávét, így időt spórolva. Tökéletes célpont.

És hogy lehet, hogy épp akkor mutat ilyen hirdetéseket, amikor a barátoddal beszéltél a kávéfőzőről? A válasz a tudatalattid. Nem azt követően találkozol kávéfőző hirdetésekkel, hogy a barátoddal erről beszélgettél. Kávéfőző hirdetéssel a profilod miatt találkoztál, csak fel se tűnt elsőre. A tudatalattidban megjelent a kávéfőző, benned megjelent a vásárlás gondolata, amiről meséltél a barátodnak, és innentől amikor újra találkoztál a hirdetéssel, már tudatossá, sőt gyanússá vált Neked. Ez előtt is találkoztál a hirdetéssel, csak nem tűnt fel Neked. Most pedig igen.

Baj, hogy ennyire célzottan hirdetnek?

Igen is, meg nem is. A hirdetéseket kikerülni nem lehet (illetve bizonyos szolgáltatásoknál, - pl. YouTube, Spotify - előfizetéssel lehet). A kérdés, hogy mi a jobb: ha olyan hirdetésekkel találkozol, melyek számodra relevánsak és Téged érdekelnek, vagy ugyan hirdetésekkel találkozol, de olyanokkal, melyek az érdeklődési körödön kívül esnek. Az idegesítő hirdetés így is, úgy is megvan, csak nem mindegy, hogy számodra hasznos vagy sem. Ennyi a különbség. Egy számodra releváns hirdetés lehet, hogy tényleg hasznos, hiszen megeshet, hogy így találkozol egy olyan akcióval vagy leértékeléssel, amellyel pénzt spórolhatsz.

És hogy használják-e másra a digitális profilodat?

Ezt nem tudni, elvileg nem, persze az elvi lehetőség adott. Aki szeretné megőrizni valamelyes a digitális privát szféráját, annak javasoljuk, hogy a lehető legkevésbé használják a digitális eszközeiket, és azokon állítsák be, hogy a különféle alkalmazások mihez férjenek hozzá. Például egy közösségi alkalmazásnak nem feltétlenül van szüksége a telefonod pozíciójára, pláne nem a mikrofonodra.

Érdemes beállítgatni, hogy melyik app mit használhat és mit nem.

És a legfontosabb: bármikor digitális eszközhöz nyúlsz, annak a tudatában tedd, hogy amit teszel, az jó eséllyel bekerül a digitális profilodba.

 

Nem kell félni a digitális profilozástól, de jó, ha tisztában vagy azzal, hogy ez létező jelenség.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr5016787792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása