A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A Facebook Messenger alkalmazásban terjed egy új, megtévesztő és veszélyes átverés. Mutatjuk mi az, mit ne csinálj, és ha mégis, akkor mi a teendőd.

Úgy néz ki, mint te a videóban

A jelenség a következő: egy ismerősödtől kapsz egy üzenetet, hogy "úgy néz ki, mint te a videóban", és egy linket. Természetes, hogy ez felkelti az ember kíváncsiságát, és automatikusan jön az inger, hogy kattintsunk, nézzük meg gyorsan, milyen videóról is van szó.

De ne kattints, mert ez egy adathalász link, egy átverés. Önmagában nem is a kattintással van a baj, hanem azzal, hogy miután rákattintottál, elkéri a Facebook felhasználói nevedet és jelszavadat. Ezt jóhiszeműen úgy gondolhatja az ember, hogy persze, be kell lépni újra a Facebookba, hogy megnézhesd a videót.

De nem! Ha itt megadod a felhasználói nevedet és jelszavadat, azzal nem a Facebookba jelentkezel be, hanem az adathalászoknak küldted el a Facebook bejelentkezéshez használt email címedet, a hozzá tartozó jelszavaddal.

Innentől pedig a tolvajok hozzáférhetnek a Facebook profilodhoz, ahol garázdálkodhatnak. Megoszthatnak a nevedben bármit, hozzáférnek az adataidhoz, fotóidhoz, beszélgetéseidhez, és persze, a nevedben küldenek az ismerőseidnek egy hasonló linket, hasonló tartalommal.

Oké, ne kattints, de mit tegyél, ha már későn szólunk?

Ha mégis rákattintottál a linkre (pontosabban ha meg is adtad a Facebook hozzáférésed adatait), akkor a legfontosabb, hogy mielőbb változasd meg a jelszavadat. Amíg ezt nem teszed meg, addig a hackerek hozzáférnek a fiókodhoz, szabadon garázdálkodhatnak benne. De amint új jelszavad lesz, a fiókod újra biztonságban lesz.

Ehhez annyit kell tenned, hogy a Facebook felületen a jobb felső sarokban nyisd le a lefelé mutató nyíllal jelölt menüt, majd kattints a "Beállítások és adatvédelem" menüpontra, ezen belül pedig a Beállításokra. Itt válaszd a Biztonság és bejelentkezés lehetőséget, majd a Jelszó megváltoztatása résznél a Módosítás gombra kattints. Itt add meg a jelenlegi jelszavadat, majd állíts be egy újat.

A "Bejelentkezett helyek" résznél egyébként láthatod, hogy mikor milyen eszközről jelentkeztél be a fiókodba, ezen a részen ki is léptetheted az összes bejelentkezett eszközödet. Ehhez kattints a "Kijelentkezés az összes helyről" gombra.

 

Ha mobilról szeretnéd megváltoztatni a jelszavadat, akkor indítsd el a Facebook alkalmazást, jobb alul kattints a menüre (3 vonal egymás alatt), majd választ a Beállítások és adatvédelem lehetőséget, ezen belül a Beállításokat. A Jelszó és biztonság résznél ugyanígy láthatod a bejelentkezett eszközöket, kijelentkeztetheted azokat, és cserélhetsz jelszót.

 

Az új jelszó beállítása után természetesen minden eszközödről újra be kell jelentkezned.

 

Ha kapsz ilyen üzenetet, ne nyisd meg, ha pedig mégis megtetted, változtass jelszót!

Címkék: facebook

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr7616588742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása