A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Sajnos ismét egy emailes csalás ütötte fel a fejét, ráadásul egészen profin megfogalmazott levéllel próbálnak pénzt kicsalni az áldozatoktól, de van itt egyéb trükk is.

Ne dőlj be nekik, mutatjuk miről van szó!

Alkuajánlat... Inkább egy nagy átverés!

Szóval úgy történik az átverés, hogy küldenek Neked egy emailt. Meglepő módon a Te saját email címed lesz a levél feladója is, épp ezzel próbálnak Téged elbizonytalanítani. Ezzel is kezdi a levelet, hogy ezt a levelet a saját email címedről kaptad, és ez csak azért lehetséges, mert az illetőnek hozzáférése van a készülékedhez (legyen ez telefon, számítógép vagy tablet).

Majd tájékoztat arról, hogy egy féregprogram segítségével hónapok óta megfigyel Téged, pontosan tudja, hogy milyen weboldalakat nézegetsz (kitérve itt főleg felnőtt tartalmú weboldalakra), és persze az összes ismerősöd elérhetősége is megvan neki.

Aztán megpróbál meggyőzni arról Téged, hogy márpedig vírusirtó program ide, vírusirtó program oda, az ő általa használt féregprogram annyira ügyes, hogy kicselezi mindegyik vírusirtót, és észrevétlen marad.

Miután kellően meggyőző volt arról, hogy igen, valóban hozzáférhet a készülékedhez, és tényleg sikerült feltörnie azt (ami nem igaz, csak el akarja Veled hitetni), tájékoztat  arról, hogy a kamerádat felhasználva rögzített rólad erotikus, kompromittáló felvételt, amit persze egyetlen kattintással fog megosztani és elküldeni az összes ismerősödnek.

A lényeg, hogy (ne!) fizess

Kivéve persze, ha fizetsz. Mert ha fizetsz, akkor persze azonnal törli Rólad a felvételt, és soha többé nem fog zaklatni Téged, eltűnik azonnal. A fizetésre pedig 48 órád van, és bitcoinnal tudsz fizetni neki.

A levél végén még azt is elmagyarázza, hogy miért kár a rendőrséghez fordulnod, és persze megosztanod sem szabad az üzenetét bárkivel, mert akkor ő is megosztja a Rólad készített videó felvételt.

Hát mi most kockáztatunk, és megosztjuk az üzenetét, hátha nem lesz belőle gond :)

Tényleg kár feljelenteni.

Feljelentést tenni tényleg kár. Egyrészt egy csomó idődet vinné el a dolog, eredménye pedig úgyse lenne. A feladó biztosan kellően sok kerülőutat használt ahhoz, hogy ne lehessen egyszerűen visszakeresni az IP cím alapján őt, a bitcoin cím pedig tényleg teljesen anonim, egyszerűen lehetetlenség lenyomozni.

Ha fizetsz, veszítettél.

Az egész levél pszichológiája a megfélemlítésre épül. A céljuk, hogy ess pánikba, és ne józan ésszel gondolkodj, hanem akard megúszni a kellemetlent, és fizess. Ha fizetsz, biztosan buktad a pénzt, lehetetlenség visszakeresni, és rendőrségi, bírósági úton is esélytelen visszaszerezni azt.

De mivel az egész egy átverés, nincs is a kezében semmi, így nincs mitől tartani. Ha pedig mégis... Tegyük fel, hogy tud mivel zsarolni, tényleg. Megbíznál benne? Elhinnéd, hogy ha ezzel a trükkel pénzt tudott kiszedni belőled, akkor ezt követően töröl mindent? Vagy inkább az a valószínű, hogy megpróbál még egyszer, újra pénzt kicsalni Tőled, elvégre, egyszer már sikerült?

Evidens, hogy ez egy orbitális átverés, szóval semmiképpen se fizess.

Mit tegyél akkor?

Nagyon egyszerű, hogy mit kell mégis tenned. Egyrészt, jelezni az ismerősöknek, hogy létezik egy ilyen átverés (akár küldd el nekik ezt a levelet), hogy nehogy ők essenek áldozatul a csalóknak, másrészt pedig törölni a levelet, és nem foglalkozni az egésszel.

 

A lényeg: semmiképp se fizess a csalóknak!

Címkék: bitcoin email csalás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr6116390860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása