A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Néhány éve még egyetlen számlát sem kellett a NAV-nak lejelenteni, majd később azokat már igen, amiknek az ÁFA tartalma meghaladta a százezer forintot (feltéve, hogy a vevő is cég, és nem magánszemély). Idén júliustól azonban nagyot fordult a világ, ugyanis mostmár akár egy 1 forintos számláról is adatot kell szolgáltatni a számla kibocsátójának, ha a vevő is rendelkezik adószámmal.

Ez már elég sok adminisztrációval jár azoknak, akik nem gépi számlát állítanak ki, hanem még mindig kézzel írják azokat. Ám a NAV tovább "szigorít", 2021-től ugyanis a magánszemélyek részére kiállított számlákról is kötelező lesz az adatszolgáltatás. Azoknak, akik még mindig kézi számlatömböt használnak, ez rendkívüli terhet jelenthet.

De ne aggódj, van kiút, akár ingyenesen is!

Használj számlázó programot

A számlázó programok készítőinek törvényi kötelességük biztosítani, hogy a programjuk teljesítse a NAV-os adatszolgáltatási kötelezettséget. Vagyis minden jogszerűen használható számlázó program képes arra, hogy ha kiállítasz egy számlát, akkor arról késlekedés nélkül, azonnal elküldi a szükséges adatokat a NAV felé.

Értelemszerűen ehhez szükséges, hogy élő internetkapcsolattal rendelkezz. Amennyiben valamilyen technikai hiba (pl. átmenetileg nincs internetkapcsolat) akadályozza az adatok elküldését, akkor a program automatikusan újra próbálkozik kis idő múlva.

Mennyibe kerül?

Számos program közül válogathatsz, az ingyenestől kezdve az egészen drága megoldásokig. Fontos tudni, hogy vannak olyan ingyenes megoldások, amelyek csak korlátok közt használhatók (például limitálva van, hogy havonta hány számlát állíthatsz ki, hány ügyfelet rögzíthetsz a partnertörzsbe, kezelhetsz-e készletet, stb).

Ám vannak olyan ingyenes megoldások is, amelyek esetében semmilyen korlátozásokkal nem kell számolj, szóval ha egy klasszikus számlatömböt váltanál ki vele, akkor tökéletesen megfelelnek.

És persze vannak fizetős megoldások, amelyek sok egyéb funkcióval rendelkeznek, amik a céged működését segíthetik. Ezek már inkább ügyviteli szoftverek, és nem is simán számlázó programok. Ezekben kezelheted a számláidat, nyomon követheted a tartozásaidat és kintlévőségeidet, kezelhetsz bennük árajánlatokat, rögzíthetsz ügyfél megkereséseket, írhatsz szállítóleveleket, stb. Számos lehetőség van, programtól függ, hogy melyik, milyen funkciókat tud. Ezeknek a programoknak az ára néhány tízezer forinttól akár milliós nagyságrendig is mehet.

MInden esetre ha eddig számlatömböt használtál, akkor ennek kiváltására bőven elég lesz egy valóban teljesen ingyenesen használható számlázó program.

Milyen ingyenes számlázó programok vannak?

Sajnos teljes listát nem tudunk adni, hiszen rengeteg ilyen program van, és döntés előtt érdemes több programot kipróbálni, a szoftver készítőjével beszélni, hogy van-e valamilyen kiskapu, apró betűs rész, amit érdemes előre tudnod, esetleg milyen korlátokra készülj fel a program használatával.

Érdemes megtudni, hogy van-e a programnak fizetős változata (valószínű, hogy lesz), mikor kell arra váltanod, mennyibe kerül az, stb. És a legfontosabb: ha fejlődsz, és szükséged lesz egy "nagyobb" programra, ami már pénzbe kerül, akkor migrálhatók-e az adatok a meglévő ingyenes programból az új, nagyobb tudású programba. Hiszen senki sem akarja újra rögzíteni az ügyféladatokat, terméktörzset, stb.

Minden esetre néhány ingyenes számlázó program: BizXpert, szamlazz.hubillingo.hu, Revolution

Nyomtasd ki, vagy küldd el emailben

A kiállított számlákat akár ki is nyomtathatod, és papír alapon átadhatod a vevődnek, ám lehetőséged van arra is (amennyiben a programod tudja), hogy azt elektronikusan küldd el a vevődnek, aki magának kinyomtathatja - ha szüksége van rá. De készíthetsz akár e-számlát is, ami viszont csak elektronikusan tárolva érvényes. Így sok papírt és tintát spórolhatsz meg, így csökkentheted a költségeidet is, és a környezetet is kímélheted.

 

Ha még mindig kézi számlatömböt használsz, akkor ideje váltanod.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr7916277432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása