A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Egy mobilalkalmazást fogunk ajánlani Neked, aminek a használata segíti a koronavírussal szembeni védekezést.

Hogyan segít egy alkalmazás a vírushelyzetben?

Azt tudjuk, hogy ha valakiről kiderül, hogy elkapta a koronavírust, akkor kontakt kutatás következik, vagyis elkezdi a hatóság összegyűjteni, hogy az elmúlt időszakban a fertőzött személy kikkel találkozott. Így próbálják meg mielőbb kiszűrni a fertőzött embereket.

Ám sok esetben olyanokkal is kontaktba kerülünk, akiket nem is feltétlenül ismerünk (pl. együtt utazunk valakivel a vonaton, buszon, stb). Így tehát az ilyen kontakt személyek elérhetőségeit nem tudjuk megadni a hatóságoknak, hiszen nem ismerjük őket.

Ám a mobilalkalmazás használata segít ebben, mutatjuk, hogyan.

Hogyan működik?

A VírusRadar nevű alkalmazásról van szó. Ehhez hasonló alkalmazásokat szerte a világon használnak, ezek alapján készült egy magyar változat. Az alkalmazás az egymás közelében hosszabb időn át tartózkodó, és az alkalmazást futtató mobil eszközök egymáshoz viszonyított távolságát méri és rögzíti bluetooth technológia segítségével.

A járványügyi szakemberek kontaktkutatás során le tudják kérdezni, hogy a bizonyítottan koronavírusos személy (telefonja) közelében kik tartózkodtak az elmúlt 14 napban hosszabb ideig.

Idézünk a VírusRadar alkalmazás hivatalos honlapjáról:

"Az alkalmazás Bluetooth segítségével kommunikál más felhasználókkal, és titkosított, anononimizált adatokat cserél a környező eszközök távolságáról, ha azok az elmúlt 14 napban veszélyes távolságban voltak.

Ha egy felhasználó megfertőződik, akkor a felhasználó megoszthatja az alkalmazás adatait a járványügyi szakemberekkel. A szakemberek felkérhetik az információkat használó fertőzött személyt az adatok megosztására, ezáltal értesítve azokat az embereket, akik szoros kapcsolatban voltak fertőzött személlyel."

Ne aggódj, nem követ az alkalmazás!

Sokan aggódnak, hogy ők nem akarják, hogy bárki nyomonkövesse, merre jár. Nem kell aggódnod, az alkalmazás nem rögzíti a tartózkodási helyedet (még csak nem is tudja, merre vagy). Az alkalmazás mindössze azt tudja és azt rögzíti, hogy mely másik készülékkel volt egymáshoz közel huzamosabb ideig. A készülékeket is anoním módon azonosítja, így tehát csak egy egyedi azonosítószám az, amit a készülékek egymással cserélnek, megosztanak.

A közeli VírusRadar felhasználókra vonatkozó adatok csak a te készülékeden vannak tárolva. Ha a VírusRadar felhasználója igazolt COVID-19 fertőzött lesz, önként dönthet arról, hogy a készülékén tárolt adatokat beküldi-e a járványügyi szakembereknek vagy sem. Az adatok nem tartalmaznak mobiltelefonszámokat, hanem csak azokat a kódokat, amelyeket kizárólag a járványügyi szakemberek tudnak dekódolni.

Sajnos csak Androidon fut

A VírusRadar alkalmazás egyelőre csak androidos készülékekre érhető el, így ha iPhonet használsz, akkor nem tudod telepíteni.

Ha androidos vagy, akkor viszont erre a linkre kattintva telepítheted: VírusRadar app

Ha pedig további információkat szeretnél olvasni az alkalmazásról, akkor látogass el a VírusRadar app hivatalos weboldalára.

 

Ha hasznosnak érzed, akkor telepítsd fel a VírusRadar appot.

Címkék: koronavírus covid-19 vírusradar

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr8116216574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása