A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A múlt héten egy parkoló alkalmazást ajánlottunk Neked, ami ugyan hasznos, ám közel sem nélkülözhetetlen.

Most viszont egy olyan alkalmazást fogunk bemutatni, aminek a feltelepítése ellen egyszerűen nincs érv, tulajdonképpen tényleg kötelező feltelepíteni, ha használsz okostelefont.

Mi lehet fontosabb az életednél?

Ennél fontosabb alkalmazást egyszerűen kitalálni sem lehetne. És ezt túlzás nélkül állítjuk.

Az Országos Mentőszolgálat, a Vodafone Magyarország Alapítvány és a cseh Medical Information Technologies közösen fejlesztett egy életmentésre specializálódott okostelefon alkalmazást. Ez az alkalmazás külföldön már működik, Magyarországon most kezd elterjedni. Hogy értelme is legyen az alkalmazásnak, fontos volt az integráció és a helyi, magyarországi viszonyokhoz való igazítás.

Az alkalmazás neve egyszerűen: ÉletMentő.

A hangzatos név mögött valódi tartalom és innováció áll. Nézd, miket tud az alkalmazás!

A telepítést követően ki kell tölteni a személyes profilt, ahol meg kell adnod a születési évedet, TAJ számodat, állandó lakcímedet, stb. Megadhatod, hogy van-e valamilyen tartós betegséged (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, allergia), szedsz-e rendszeresen valamilyen gyógyszert, van-e gyógyszerallergiád, és beszélsz-e idegen nyelvet. Akár várandósággal kapcsolatos információkat is megadhatsz.

Innentől fogva ha bajban vagy, akkor az alkalmazás nagy segítségedre lehet. Ha mentőre van szükséged, akkor egyszerűen elég nyomva tartanod 3 másodpercig a középen lévő "MENTŐK" gombot, és máris elindul a hívás. De nem csak annyi történik, hogy nem megúszod a tárcsázást, hanem a diszpécsernek interneten keresztül azonnal elküldi az alkalmazás az összes olyan információt, ami hasznos lehet a mentősöknek. Egyrészt a profilodban feltöltött egészségügyi adatokat, másrészt pedig a telefon helymeghatározása alapján a pontos tartózkodási helyedet.

Mindenre gondoltak a fejlesztők!

A fejlesztők arra is gondoltak, hogy mi van, ha valahol nincs mobilinternet (vagy WiFi). Ilyenkor a fenti adatokat SMS-ben továbbítja az alkalmazás a diszpécser felé.

Ráadásul arra is kitaláltak megoldást, hogy mi van, ha valamiért nem tudsz beszélni a telefonban. Ilyenkor a kijelzőn látható ikonok megnyomásával tudsz kommunikálni, azok segítségével küldhetsz üzenetet a központnak.

Elsősegély nyújtásra is használható az alkalmazás

Ehhez egyszerűen menj az Elsősegély menüpontra, ahol máris kategóriákba szedve választhatsz, hogy milyen típusú problémával állsz szemben. Itt választhatsz, hogy újraélesztésre van szükség, vagy mit tegyél eszméletvesztés, félrenyelés, vérzés, súlyos betegség, mérgezés, kihűlés, (égési) sérülés vagy áramütés esetén.

A "Helyzetmeghatározás" menüpont alatt pedig láthatod az aktuális pozíciód koordinátáit, és hamar megtalálhatod, hogy hol van a hozzád legközelebb eső kórház, gyógyszertár vagy defibrillátor.

Előre kipróbálhatod a funkciókat

Végül az egyik legokosabb funkció, hogy az alkalmazást teszt üzemmódba kapcsolhatod, így kipróbálhatod a különféle funkciókat anélkül, hogy valójában értesítenéd róla a mentőket.

Érdemes rászánni néhány percet az alkalmazás megismerésére, hiszen valódi veszélyhelyzetben a pánik hatására nehezebb lesz eligazodni az alkalmazás használatában, hiába tényleg nagyon egyszerű a kezelése.

Így töltheted le

Az alkalmazás természetesen ingyenes, sőt, a hívás és a mobilinternet használata is (egyik szolgáltató sem számít fel díjat az adatforgalomért sem).

Ha Androidos telefonod van: A telefonodat használva bökj ide a telepítéshez

Ha iPhone-t használsz: A telefonodat használva bökj ide a telepítéshez

 

Töltsd le az ÉletMentő alkalmazást, nincs ok, hogy miért ne tennéd!

Címkék: tippek-trükkök

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr7915424740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naplómente 2020.01.26. 17:38:11

Az Appstore-ban nem elérhető. :-(

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2020.01.27. 08:36:27

@naplómente: kipróbáltuk iPhone-on, a fenti linkre kattintva hibátlanul bejön az AppStore, és abban az alkalmazás.

Próbáld meg újraindítani az iPhone-t, vagy az AppStore ban egyszerű kereséssel rákeresni. Írd be: ÉletMentő

naplómente 2020.01.27. 09:48:28

@MasterMind Számítástechnika: A magyar store-ban fent van, de például az amrikai store-ban nincs. Nagyon sokan használunk US Store-t. Praktikus lenne oda is felrakni, mint például a MÁV és hasonló - csak Magyarországon használható - alkalmazást.
süti beállítások módosítása