A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A múlt héten szó volt arról, hogy miért ne használj egyszerre több vírusirtót, most pedig szintén a vírusokkal kapcsolatosan írunk, mert ha nem vagy elég óvatos, akkor bajban lehetsz.

Újabb átverés terjed

Rendszerint kitalálnak valamilyen átverést, amivel a gyanútlan, jóhiszemű felhasználókat tudják megtéveszteni, ezzel kárt okozva nekik.

A legújabb átverés valamilyen pénzvisszatérítésről, pénz visszautalásról, vagy fizetési igazolásról szóló emailben terjed. A veszélyes az, hogy általában ezek a típusú levelek baromira magyartalanok szoktak lenni (jellemzően Google fordítóval készülnek), ezek a most terjedő levelek viszont teljesen nyelvhelyesek, nincs bennük fogalmazási hiba, félregépelés.

Ráadásul tényleg cégesnek tűnő a levél szerkezete is, a szövegtörzstől eltérő aláírásmezővel, ahol szintén magyar (kamu) cég adatai látható, így növelve a bizalmat.

A levél tartalmi lényege, hogy valaki utalt Neked pénzt, amiről csatolva láthatod az utalási bizonylatot. Ám a melléklet nem egy ilyenkor elvárható PDF fájl, hanem egy tömörített állomány (zip, 7z, rar), vagy lemezkép (iso).

Ne nyisd meg!

Önmagában az még nem baj, ha magába a tömörített állományba belenézel (bár jobb ezt is elkerülni), viszont a benne található .exe végű fájlt elindítani már végzetes. Vigyázz, mert becsapós, és a fájlnév elnevezésének a vége "doc", így úgy tűnhet, hogy egy Word fájlt nyitsz meg, de valójában a fájl kiterjesztése .exe, ami futtatható állományt jelent. Ha ezt elindítod, akkor a vírus elkezd dolgozni a számítógépeden.

 

Légy körültekintő, hogy elkerüld az átverést.

Címkék: virus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr3715232646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása