A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A számítógépek otthoni elterjedése óta aggódunk a vírusok miatt, a korai időszakban még az is "divat" volt, hogy péntek 13-án sokan be sem kapcsolták a számítógépet, nehogy vírusos legyen a gépük. A mai internetezős világban pedig különösen sok veszély leselkedik a felhasználókra. 

Evidens a vírusirtó használata

A folyamatosan leselkedő veszély miatt elterjedt a vírusirtók használata. Minden vírusirtónak van egy adatbázisa, amiben tárolja az ismert vírusok kódjait, azonosítóit. Így amikor egy ismert vírus próbál a számítógépedben kárt tenni, akkor azt a vírusirtó "felismeri", és letiltja. Természetesen viszont egy vírusirtó nem ismerhet minden vírust, így a számára ismeretlen vírusok nyugodtan átjutnak a szűrőn.

A rosszakarók napról napra újabb vírusokat fejlesztenek, így a vírusirtó gyártójának is folyamatosan bővíteni kell az adatbázist, hogy felismerjék a programok az újabb vírusokat is. Ezért frissül a vírusirtó szoftver adatbázisa napi szinten.

Melyik a legjobb vírusirtó?

Erre nehéz válaszolni, klasszikusan ilyen nincs is. Ez kb. olyan, mint ha azt kérdeznénk, hogy melyik a legjobb okostelefon, melyik a legjobb számítógép, stb. Sok szempontot lehet figyelembe venni, így kérdés, hogy miben a legjobb? Pl. melyik az, amelyik a legtöbb vírust ki tudja szűrni? Vagy melyik az, amelyik a napi frissítésekkel a leginkább naprakész, és legjobban követi az új vírusokat? Vagy épp melyik az, amelyik a legkevésbé terheli a számítógépet?

Szóval sok szempontot lehetne figyelembe venni, de az egyértelmű tény, hogy tökéletes védelmet egyik sem nyújt, nincs 100%-os megoldás. Sokan esküsznek egy-egy gyártó termékére, ki a Nortont szereti, ki a G Data-t, van, aki a Kaspersky-t, megint más az Avast-ot, stb. Igazából időről időre változik a képzeletbeli sorrend, előfordul, hogy némelyik gyártó szoftvere rendkívül jól sikerül, majd 1-2 év távlatában hátrányba kerül, és másik gyártó kerül élre a fejlesztésekkel.

Akkor a több vírusirtó nagyobb védelmet nyújt?

Ez az állítás akár még igaz is lehet, és abszolút érthető, ha valaki arra gondol, több vírusirtóval nagyobb biztonságban tudhatja a számítógépét. Ám van egy kis gond. A vírusirtó ugyebár minden adatforgalmat ellenőrzik (internetezés, fájl letöltés, másolás, pendrive csatlakoztatása, stb.), szóval bármi történik a számítógépeden, azt a vírusirtó ellenőrzi. Így ha több vírusirtót használsz, akkor ugyanazt a folyamatot több vírusirtó kezdi el ellenőrizni, így pedig nagy mértékben lelassítják a számítógép működését. Ráadásul szinte teljesen feleslegesen, ugyanis az igaz, hogy némely fejlesztő gyorsabban, míg mások lassabban frissítik az adatbázist, így előfordulnak különbségek, de ezek nem nagyok.

Konkrétum: a vírusirtó szoftverek a vírusok nagy részét pont egyformán ismerik. A jelenleg még ismeretlen vírusok egy része ellen  egyik, másik része ellen pedig másik vírusirtó fejlesztői nyújtanak hamarabb megoldást. Tehát mondjuk a vírusok 99%-át ugyanannyira megszűri bármelyik jobb vírusirtó szoftver, míg a maradék 1% egy részét hamarabb kivédi egyik, mint a másik, a másik részét pedig fordítva. Vagyis néhány tizedszázaléknyi plusz biztonságot érhetsz el azzal, több vírusirtót használsz, viszont rendkívüli mértékben lassíthatod vele a számítógépedet, akár olyan szinten, hogy az szinte már használhatatlanul lassú lesz.

Magyarán a lényeg, hogy használj vírusirtód, de csak egyet!

Jó, de akkor melyiket?

Ahogy az előbb is mondtuk, tökéletes megoldás nincs, így egyértelműen nem lehet válaszolni a kérdésre. A közelmúltban néhány nemzetközi teszt eredménye egyértelműen azt az eredményt hozta, hogy mostanság a Windows 10 beépített vírusirtója, a Defender a legnagyobb meglepetésre, de magasan megnyerte a versenyt a vírusirtók között. Azt azért hozzá kell tenni, a nagy előnyét részben annak köszönheti, hogy ingyenes, és mivel a Windows része, így igazán széles körben elérhető. Ezek pedig fontos szempontok, így nagy előnyhöz juttatták a Defendert a fizetős vírusirtókkal szemben, ám nem csak ennek köszönhető a kiváló eredmény.

Ha Te más gyártó vírusirtóját használod, abban hiszel, és eddig sem okozott csalódást, akkor bátran használd azt továbbra is, rosszat ezzel nem teszel. Ha viszont bizonytalan vagy, hogy melyiket válaszd, akkor használd a Windows 10 saját vírusirtóját, hiszen jól teljesített a teszteken, ingyenes, és a számítógép erőforrásait sem zabálja fel.

 

Te milyen vírusirtót használsz?

Címkék: vírus vírusirtó tippek-trükkök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr3115219810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása