A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Sokan szoktak lottózni, ki minden héten, ki hébe-hóba, vannak, akik állandó számokkal játszanak, és vannak, akik a gép által véletlenül kiválasztott számokra bízzák a szerencséjüket.

De hogy a fenébe jön a lottózás a számítástechnikához? Ha szeretnél egy kis "tudományt" vinni a játékba, így növelve az esélyeidet, akkor mutatunk két segítséget. Az egyik egy kis Exceles okosság, a másik pedig egy weboldal.

Mennyi esélyed van nyerni, és hogyan növelheted?

Maradjunk a hagyományos ötös lottónál. 90 számból kell eltalálni 5-öt, mindenki ismeri. Az esélyed, hogy sikerül mind az 5 számot eltalálnod kb. 1 a 44 millióhoz, vagyis ha minden kombinációt megjátszanál, akkor 44 millió szelvény kitöltése esetén lenne biztos, hogy nyersz (1 játék 250 Ft, vagyis kb. 11 milliárd forintba kerülne az, hogy mindenképp nyerj).

Azt is tudjuk, hogy az 1, 2, 3, 4, 5 kombinációnak matematikailag pont ugyanannyi az esélye, mint akármelyik másik 5 számnak (mégis ezt rosszabb lenne megnyerni, mert a különlegessége miatt valószínűleg sokan játszanak ezekkel a számokkal, vagyis sok felé oszlana a nyeremény). Ezek alapján a tudományt ki is lehet dobni a kukába, felesleges tovább bonyolítani a kérdést, ugye? Nem!

Persze valójában semmi értelme, mégis érdekes dolog eljátszani a gondolattal, hogy vajon mindegyik szám ugyanannyiszor kerül kihúzásra, vagy vannak gyakrabban előforduló számok? A Szerencsejáték Zrt. honlapján megtalálhatod az összes eddigi lottósorsolás nyerőszámait Excel táblázatban (innen letöltheted). Egy kis Excel alapismerettel könnyen kibányászható, hogy a legkevésbé "népszerű" szám a 88-as (eddig összesen 144-szer húzták ki), míg a legnépszerűbb szám a 3-as (217-szer húzták ki).

Valójában tudjuk, hogy pont ugyanannyi esély van arra, hogy a 3-ast húzzák ki 90 szám közül, mint arra, hogy a 88-ast, mégis valamiért bő 3200 sorsolást követően kialakult ez a különbség a számok közt.

Tehát ha jól használod az Excelt, kigyűjtöd, hogy melyik nyerőszámot hányszor húzták ki korábban, sorba rendezed őket gyakoriság szerint, akkor máris megvan az az 5 szám, amelyek egyenként a legtöbbször kerülnek kihúzásra. Íme: 3, 1, 29, 75, 42

Akit érdekel az 5 legkevésbé népszerű szám, annak leírjuk ezeket is: 80, 5, 87, 63, 88

Mi van, ha Te fix számokkal játszol?

Semmi, egészen pontosan ugyanannyi az esélyed, mint a fenti 5 számmal. De mutatunk egy másik weboldalt, ahol megnézheted, húzták-e már ki valaha a Te számaidat. Ha érdekel, kattints ide.

Itt megadhatod a nyerőszámaidat, valamint, hogy mennyi időre visszamenőlegesen vagy kíváncsi arra, mire lettek volna jók a számaid. Megvizsgálva az 5 legnépszerűbb számot rögtön kiderül amit az előbb is mondtunk, hogy az egésznek semmi értelme, hiszen hiába a leggyakoribb számokról beszélünk, mégis mindössze 3 db 3 találatos és 97 darab 2 találatos eredménymutatóval bír ez az 5 szám).

Most akkor mi értelme ennek az egésznek?

Pontosan annyi, mint a lottózásnak. Alapvetően semmi, de az ember tud egy kis mókát, kalandot vinni a dologba. Át lehet bogarászni a korábbi nyerőszámokat, aztán ki lehet dolgozni különféle elméleteket, hogy hogyan lehetne kitalálni mérnöki pontossággal a várható nyerőszámokat (sehogy).

 

Jó szórakozást a számok vadászásához, de ha a segítségünkkel sikerül eltalálnod mind az 5 számot, akkor kérünk részesedést :)

Címkék: tippek-trükkök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr4014994108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása