A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Azt eddig is tudtuk, hogy a Google és a Facebook "szereti" megfigyelni és elemezni a felhasználói viselkedéseket, de a Facebook most egészen rémisztő szintre jutott (bár kétség ne legyen, hogy a Google is hasonlóan "intelligens").

Mutatjuk, hogy mi a Facebook legfrissebb dobása.

Fotó és videó elemzés

A Facebookra (és Instagramra) az emberek számtalan mennyiségű fotót és videót töltenek fel. Ez mind információ, de míg egy szöveges információt egyszerűen tud értelmezni egy számítógép, addig egy fotó számára semmit se jelent. Ha leírod, hogy Coca Cola, akkor azt tudja keresni és értelmezni, de egy kóláról mutatott fényképet nem igazán.

Ebben lesz most nagy változás. A Facebook ugyanis elkezdi erőteljesen analizálni a feltöltött fényképeket, és szétszedni azokat apró részekre. Képes lesz felismerni rajta embereket (mármint, hogy nem feltétlenül csak azt ismeri majd fel, hogy ott egy ember, hanem azt is, hogy az az ember kicsoda, így akár hozzá is társíthatja a profilját), valamint tárgyakat, állatokat, stb.

Aztán ezeket a részleteket elemezve nagyon sok adathoz jut a Facebook. Például megtudhatja, hogy egy adott személy mondjuk mit iszik és melyik kávézóban. Ha ez megvan, akkor máris javasolhatja a Facebook a kávézónak, hogy az adott italt reklámozza, és ő (mármint a Facebook) majd segít eljuttatni a megfelelő célcsoportnak, vagyis azoknak az embereknek, akik ilyen fotókat töltöttek fel.

Ugyanígy tud elemezni ételeket, és sok egyéb dolgot is. Állítólag például nem csak azt tudja megmondani, hogy az asztalon ital van, még csak nem is azt, hogy az az ital például vodka, hanem azt is, hogy milyen márkájú vodka. Így egészen pontosan tudja, hogy az adott márkájú vodka hirdetéseit azoknak célszerű megmutatni, akik töltöttek fel olyan fotót, amelyiken az a vodka szerepel.

Mennyire megbízhatóan működik?

A mesterséges intelligencia 3,5 milliárd fotót elemezve "tanult", és természetesen még közel sem hibamentesen működik, még viszonylag kezdetleges a technológia. De ne legyenek kétségeink, pár év alatt ez rendkívül sokat fog fejlődni. Minél több anyag áll a rendelkezésére, annál pontosabb lesz.

A Google az élőbeszédet is képes figyelni

A Google is rengeteg energiát fektet a különféle felhasználói tevékenységek elemzésére, azok feldolgozására, így összegyűjtve minél több értékes információt. Ők előszeretettel "olvassák" a Gmail-es leveleket, de akár az okostelefonok (Android) mikrofonjait felhasználva a beszélgetések is érdekesek lehetnek számára. Ne lepődj meg, ha például sokat beszélgetsz valakivel az autókról az okostelefonod mellett, és hamarosan autós hirdetésekkel fogsz találkozni az interneten.

Végül egy vicc a Google-ről, ami jól mutatja a helyzetet:

- Hello. Gordon Pizza?
- Nem Google Pizza!
- Rossz számot hívtam?
- Nem uram, a Google felvásárolta a Gordon pizzát.
- Oké. Szeretnék rendelni...
- Nos uram, a szokásosat kéri?
- A szokásosat? Ismer engem?
- A hívó azonosítója szerint az utolsó 12 alkalommal pizzát rendelt sajttal, kolbásszal és vastag tésztával.
- Szuper! Ezt kérem.
- Ajánlhatok ezúttal rukkolás ricottás pizzát szárított paradicsommal?
- Nem. Utálom a zöldségeket.
- De a koleszterin szintje nem megfelelő.
- Honnan tudja?
- A subscribers guide-on keresztül. Rendelkezésünkre állnak az ön vérvizsgálati eredményei az elmúlt 7 évből.
- Rendben, de nem akarok ilyen pizzát, már bevettem a gyógyszeremet.
- Nem szedi rendszeresen a gyógyszerét. Mindössze egyetlen 30 tablettás dobozzal rendelt 4 hónappal ezelőtt a Drugsale Networktől.
- Másik gyógyszertárból vettem a többit.
- Nem találom a bankkártya tranzakciók között.
- Készpénzzel fizettem.
- De nem vett fel ennyi készpénzt a bankjából.
- Máshonnan is van készpénzem.
- Nem találom az adóbevallásában, hacsak nem szürke módon jutott hozzá.
- Mi van?! Elég! Herótom van a Google-től, a Facebooktól, a twittertől, a WhatsApptól. Elmegyek egy szigetre, ahol nincs internet, se mobil, se senki, aki kémkedne utánam.
- Értem uram, de meg kell újítania az útlevelét, mert 5 hete lejárt.

 

Téged zavar, hogy szoftverek elemzik a viselkedésedet?

Címkék: google facebook

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr9214945568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása